Βρετανία: Ημερολόγιο 210 ετών ξαφνιάζει με τις απόψεις της εποχής για την ομοφυλοφιλία

Ενας αγρότης το 1810 ήταν πιο ανοιχτόμυαλος από ό,τι είναι σήμερα 70 κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.
Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Ενας Βρετανός αγρότης που κρατούσε σημειώσεις στο ημερολόγιό του πριν από 200 και πλέον χρόνια φαίνεται ότι είχε πιο σύγχρονες και φιλελεύθερες απόψεις για την ομοφυλοφιλία από ό, τι πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο σήμερα.

Ο Μάθιου Τόμλισον, ένας αγρότης από το δυτικό Γιορκσάιρ στη Βόρεια Αγγλία, έγραφε τον Ιανουάριο του 1810 ότι η ομοφυλοφιλία ήταν έμφυτη και ότι η τιμωρία με θάνατο ήταν σκληρή.

Σχολιάζοντας αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της εποχής σχετικά με έναν χειρουργό στο Ναυτικό που εκτελέστηκε κατηγορούμενος για σοδομισμό - μια συνηθισμένη τιμωρία για την ομοφυλοφιλία τον 19ο αιώνα - ο Τόμλισον ισχυρίστηκε ότι η τιμωρία των ανθρώπων για κάτι που ήταν «η φύση τους από την παιδική ηλικία» ήταν άδικη.

Το σπάνιο εύρημα έρχεται να ανατρέψει τις υποθέσεις των ιστορικών για τις αντιλήψεις που επικρατούσαν ιστορικά για την ομοφυλοφιλία, σύμφωνα με τις οποίες θεωρείτο ομόφωνα ως ανώμαλη και επικίνδυνη τότε.

Μάλιστα, οι απόψεις του εν λόγω αγρότη θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολύ πιο προοδευτικέες απο ό,τι σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο σήμερα που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία.

Ο Τόμλισον έγραψε μεταξύ άλλων: «Μου φαίνεται παράδοξο, πώς οι άνδρες, οι οποίοι είναι άνδρες, έχουν τέτοιο πάθος: και πιο συγκεκριμένα, αν είναι η φύση τους από την παιδική ηλικία (όπως έχω ενημερωθεί ότι είναι έτσι), αν αισθάνονται μια τέτοια κλίση και τάση, τότε θα πρέπει να θεωρείται κάτι φυσικό, ειδάλλως, ως ένα φυσικό ελάττωμα... Είναι σκληρό να τιμωρηθεί αυτό το ελάττωμα με θάνατο».

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες τότε ήταν σημαντικά πιο θρησκευόμενες από ό, τι σήμερα.

Η θανατική ποινή εφαρμόστηκε σε εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για σοδομισμό στην Αγγλία και την Ουαλία μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, πριν αντικατασταθεί με ποινή φυλάκισης το 1861.

Το 1885, όλες οι ομοφυλοφιλικές πράξεις έγιναν παράνομες, μέχρι που η ομοφυλοφιλία τελικά αποποινικοποιήθηκε το 1967.

Μέχρι και 12 χώρες εξακολουθούν σήμερα να τιμωρούν την ομοφυλοφιλία με θανατική ποινή και 70 έθνη την ποινικοποιούν, σύμφωνα με την IGLA, ομάδα παρακολούθησης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

Μια «εξαιρετική» ανακάλυψη

Το ημερολόγιο ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Ιμον Ο’Κίφι, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος εξέταζε το ρόλο των Βρετανών στρατιωτικών μουσικών κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους.

«Αυτή η συναρπαστική ανακάλυψη περιπλέκει και εμπλουτίζει την κατανόησή μας για τη στάση των αθρώπων της εποχής απέναντι στη σεξουαλικότητα, υποδηλώνοντας ότι η επαναστατική αντίληψη της έλξης του ιδίου φύλου ως μια φυσική ανθρώπινη τάση, που διακρίνεται από την εφηβεία, προβλήθηκε μέσα στους κοινωνικούς κύκλους ενός αγρότη του Γιόρκσαιρ» δήλωσε ο ίδιος.

Αλλες φιγούρες της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του φιλόσοφου Τζέρεμι Μπένθαμ, πρότειναν επίσης την χαλάρωση των ποινών για την ομοφυλοφιλία - αλλά ελάχιστα στοιχεία είχαν προηγουμένως υποδείξει ότι αυτές οι απόψεις ήταν συνηθισμένες.

Αρκετοί ιστορικοί έχουν επιδοκιμάσει το εύρημα. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Πρίνστον, Φάρα Νταμποϊουάλα δήλωσε ότι «παρέχει ζωντανές αποδείξεις ότι ακόμα και σε περιόδους σοβαρών δίωξεων, οι ιστορικές αντιλήψεις για τη συμπεριφορά της ομοφυλοφιλίας θα μπορούσαν να είναι πιο συμπονετικές από ό, τι συνήθως υποτίθεται».

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή