Βρετανία: Ο Κάρολος ανακηρύχτηκε βασιλιάς σε μια ιστορική τελετή

Είναι και επίσημα ο νέος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου.
POOL via REUTERS

Ο βασιλιάς Κάρολος ανακηρύχτηκε επίσημα νέος μονάρχης της Βρετανίας το Σάββατο σε μια τελετή που ακολουθήθηκε από χαιρετισμούς με πυροβολισμούς και ανάγνωση διακηρύξεων στο Λονδίνο και σε κάθε γωνιά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε μια ιστορική κίνηση, η τελετή που έλαβε χώρα στο παλάτι του St. James μεταδόθηκε για πρώτη φορά τηλεοπτικά.

«Ολος ο κόσμος συμπάσχει μαζί μου για την ανεπανόρθωτη απώλεια που όλοι έχουμε υποστεί. Η μητέρα μου έδωσε ένα παράδειγμα δια βίου αγάπης και ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη στη διάρκεια και την αφοσίωσή της. Ακόμη και τώρα που θρηνούμε, ευχαριστούμε για αυτήν την πιο πιστή ζωή. Εχω πλήρη επίγνωση αυτής της βαθιάς κληρονομιάς και των σοβαρών καθηκόντων και ευθυνών που μου ανατίθενται τώρα» ανέφερε ο Κάρολος Γ στην έναρξη του λόγο του.

Και συνέχισε: «Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες, θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε για στήριξη της συνταγματικής διακυβέρνησης και να επιδιώξω την ειρήνη, την αρμονία και την ευημερία των λαών αυτών των νησιών, καθώς και των βασιλείων και των εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο. Για αυτόν τον σκοπό γνωρίζω ότι θα με υποστηρίξει η στοργή και η πίστη των λαών, των οποίων έχω κληθεί να γίνω κυρίαρχος»

«Σε όλα αυτά με ενθαρρύνει βαθιά η συνεχής υποστήριξη της αγαπημένης μου συζύγου. Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να επιβεβαιώσω την προθυμία και την πρόθεσή μου να συνεχίσω την παράδοση της παραχώρησης των κληρονομικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας του στέμματος, στην κυβέρνηση προς όφελος όλων σε αντάλλαγμα για την κυριαρχία που μου δίνεται με τα επίσημα καθήκοντά μου ως αρχηγός του κράτους και του έθνους» πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Για την εκτέλεση του βαρύ καθήκοντος που μου έχει ανατεθεί, στο οποίο αφιερώνω ό,τι μου έχει απομείνει από τη ζωή μου. Προσεύχομαι για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του παντοδύναμου Θεού».

Ο θάνατος της 96χρονης βασίλισσας Ελισάβετ την Πέμπτη, μετά από 70 χρόνια στον θρόνο, βύθισε σε πολυήμερο πένθος την βρετανική Κοινοπολιτεία, το οποίο θα κορυφωθεί με την κηδεία της την ερχόμενη εβδομάδα.

Diego Fedele via Getty Images

Ο Κάρολος, 73 ετών, διαδέχθηκε τη μητέρα του αυτομάτως την Πέμπτη, αλλά το λεγόμενο Συμβούλιο Διαδοχής, που αποτελείται από εκατοντάδες πολιτικούς, επισκόπους και ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους, ανακήρυξε επίσημα τη διαδοχή του το Σάββατο σε μια εντυπωσιακή τελετή, κατά την οποία οι αξιωματούχοι ήταν ντυμένοι με παραδοσιακά εραλδικά ρούχα.

Η διακήρυξη συνοδεύτηκε από τους ήχους των κανονιοβολισμών.

WPA Pool via Getty Images

Διαβάστηκε δημόσια στις άλλες πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου -το Εδιμβούργο στη Σκωτία, το Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία και το Κάρντιφ στην Ουαλία- καθώς και σε άλλες τοποθεσίες.

Ο Κάρολος ορκίστηκε την Παρασκευή να υπηρετήσει το έθνος με «πίστη, σεβασμό και αγάπη» στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος ως βασιλιάς. Πλέον είναι βασιλιάς και αρχηγός κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων βασιλείων, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Τζαμάικα, η Νέα Ζηλανδία και η Παπούα Νέα Γουινέα.

Νωρίτερα, επιστρέφοντας στο Λονδίνο από τη Σκωτία όπου πέθανε η μητέρα του, έγινε δεκτός με επευφημίες, χειροκροτήματα και πλήθος που τραγουδούσε το «God Save The King», καθώς έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ο Κάρολος γνωστοποίησε επίσης στην ομιλία του ότι έχρισε τον πρωτότοκο γιο του Γουίλιαμ, 40 ετών, νέο Πρίγκιπα της Ουαλίας - ένας τίτλος που ήταν δικός του για περισσότερα από 50 χρόνια και παραδοσιακά τον κατέχει ο διάδοχος του θρόνου.

Η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κέιτ, γίνεται Πριγκίπισσα της Ουαλίας, ρόλο που είχε τελευταία η αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Η Βρετανία έχει κηρύξει περίοδο πένθους μέχρι την κρατική κηδεία της Ελισάβετ, η οποία κάποτε είχε χαρακτηριστεί από τον εγγονό της Χάρι ως «γιαγιά του έθνους». Η ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

POOL New via Reuters

Ηγέτες από όλο τον κόσμο αναμένονται στο Λονδίνο για την κηδεία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ. Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι θα παρευρεθεί.

Για τον βρετανικό λαό, «ήταν η βασίλισσα σας. Για εμάς ήταν η βασίλισσα», δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Αν και είναι ήδη βασιλιάς, η στέψη του Καρόλου θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία - και το χρονοδιάγραμμα για αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό. Στην περίπτωση της Ελισάβετ υπήρχε ένα κενό 16 μηνών μεταξύ της ανακήρυξής τη σε βασίλισσα το 1952 και της στέψης της το 1953.

Δάκρυα και συγκίνηση

Χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί στα βασιλικά ανάκτορα για να αποτίσουν φόρο τιμής στην αείμνηστη βασίλισσα, με κάποιους να δακρύζουν αφήνοντας λουλούδια και άλλους να τιμούν τη ζωή ενός μονάρχη που για τους περισσότερους Βρετανούς ήταν ο μόνος που γνώρισαν ποτέ.

Maja Smiejkowska via Reuters

Η Ελισάβετ, η οποία ήταν η γηραιότερη και μακροβιότερη αρχηγός κράτους στον κόσμο, ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, στις 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν ήταν μόλις 25 ετών.

Κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας της καταγράφηκαν σεισμικές αλλαγές στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική δομή του έθνους της. Απέσπασε επαίνους για την καθοδήγηση της μοναρχίας στον 21ο αιώνα και τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας, παρά τον έντονο έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και τις συχνά εξαιρετικά δημόσιες δοκιμασίες για την οικογένειά της.

Ο Κάρολος Γ’, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι λιγότερο δημοφιλής από τη μητέρα του, έχει τώρα το καθήκον να εξασφαλίσει το μέλλον του θεσμού.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian)

Δημοφιλή