Κάρολος: "Θα υποστηρίξω τις συνταγματικές αρχές και αξίες με την ίδια αφοσίωση"

Ο νέος Βασιλιάς της Αγγλίας έπλεξε το εγκώμιο της μητέρας του Ελισάβετ και υποσχέθηκε να συνεχίσει τη δια βίου υπηρεσία της με την ίδια αφοσίωση.
King Charles
King Charles
youtube

Ο Βασιλιάς Kάρολος έκανε την πρώτη του ομιλία στο βρετανικό έθνος ως μονάρχης στις 6 το απόγευμα (8 ώρα Ελλάδας) μετά το θάνατο της μητέρας του Βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο βασιλιάς Κάρολος, 73 ετών, κατέγραψε το διάγγελμά του στο Blue Drawing Room στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αφού ταξίδεψε από το Κάστρο του Μπαλμόραλ στην Σκωτία στο Λονδίνο νωρίτερα σήμερα.

Η προηχογραφημένη ομιλία του μεταδόθηκε από τη βρετανική τηλεόραση.

Αναλυτικά:

«Σας μιλάω σήμερα με συναισθήματα βαθιάς λύπης. Σε όλη της τη ζωή, η Αυτού Μεγαλειότητα Η Βασίλισσα - η αγαπημένη μου Μητέρα - ήταν έμπνευση και παράδειγμα για μένα και για όλη την οικογένειά μου, και της οφείλουμε το πιο ειλικρινές χρέος που μπορεί να έχει οποιαδήποτε οικογένεια στη μητέρα της.

Ο Βασιλιάς είπε επίσης:

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε μια καλή ζωή. Μια υπόσχεση με μια μοίρα που τηρήθηκε και θρηνείται πιο βαθιά στο θάνατο της. Αυτή την υπόσχεση της δια βίου υπηρεσίας ανανεώνω σε όλους σας σήμερα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β′ δεσμεύτηκε να αφιερώσει τη ζωή της «στην υπηρεσία των λαών της» στα 21α γενέθλιά της το 1947, τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος στην ομιλία του.

«Αυτό ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή υπόσχεση: ήταν μια βαθιά προσωπική δέσμευση που καθόρισε ολόκληρη τη ζωή της. Έκανε θυσίες για το καθήκον.

Η αφοσίωσή της ως Μονάρχης ήταν υποδειγματική, ποτέ δε αποποίηθηκε των ευθυνών της σε περιόδους αλλαγής και προόδου, σε στιγμές χαράς και γιορτής, και σε περιόδους λύπης και απώλειας.

Όταν η Βασίλισσα ανέβηκε στο θρόνο, η Βρετανία και ο κόσμος «αντιμετώπιζαν ακόμη τις στερήσεις και τις συνέπειες του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου και εξακολουθούσαν να ζουν σύμφωνα με τις συμβάσεις των προηγούμενων εποχών», συνέχισε

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών είδαμε την κοινωνία μας να γίνεται μία που περιέχει πολλές διαφορετικές κουλτούρες και πολλές θρησκείες.

Οι θεσμοί του Κράτους άλλαξαν με τη σειρά τους. Όμως, μέσα από όλες τις αλλαγές και τις προκλήσεις, το έθνος μας και η ευρύτερη οικογένεια των Βασιλείων (Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία) - για των οποίων τα ταλέντα, τις παραδόσεις και τα επιτεύγματα είμαι τόσο ανείπωτα περήφανος - έχουν ευημερήσει και ακμάσει. Οι αξίες μας παρέμειναν και πρέπει να παραμείνουν σταθερές.

Ο Βασιλιάς Κάρολος δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις «συνταγματικές αρχές στην καρδιά του έθνους μας» όπως έκανε η Αυτή Μεγαλειότητα η Βασίλισσα «με την ίδια ακλόνητη αφοσίωση».

Είπε ότι η «στοργή, ο θαυμασμός και ο σεβασμός» που ενέπνευσε η βασίλισσα «έγιναν το σήμα κατατεθέν της βασιλείας της», προσθέτοντας:

Όπως μπορεί να καταθέσει κάθε μέλος της οικογένειάς μου, συνδύασε αυτές τις ιδιότητες με ζεστασιά, χιούμορ και μια αλάνθαστη ικανότητα να βλέπει πάντα το καλύτερο στους ανθρώπους.

Ο Βασιλιάς Κάρολος παραδέχτηκε ότι η ζωή του «θα αλλάξει φυσικά» καθώς αναλαμβάνει τις νέες του ευθύνες ως μονάρχης.

Ανακοίνωσε επισήμως ότι ο μεγαλύτερος γιος του, Ουίλιαμ, θα είναι πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου. Παράλληλα, η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κάθριν, θα φέρει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, τον οποίο κατείχε η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

″Με την Κάθριν (σ.σ Μίντλετον) δίπλα του, ο νέος μας Πρίγκιπας και Πριγκίπισσα της Ουαλίας, είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσουν να εμπνέουν και να καθοδηγούν τους εθνικούς μας διαλόγους, βοηθώντας να φέρουμε το περιθώριο στο κέντρο όπου μπορεί να δοθεί ζωτική βοήθεια”.

Τόνισε επίσης ότι ήθελε «να εκφράσω την αγάπη μου για τον Χάρι και τη Μέγκαν καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό».

Ο Βασιλιάς είπε ότι «υπολογίζει στη στοργική βοήθεια της αγαπημένης μου συζύγου, Καμίλα», η οποία γίνεται η βασίλισσα σύζυγός του «σε αναγνώριση της δικής της πιστής δημόσιας υπηρεσίας».

Ολοκλήρωσε την ομιλία του με ένα προσωπικό σημείωμα στην «αγαπημένη του μαμά».

Καθώς ξεκινάτε το τελευταίο υπέροχο ταξίδι σας για να ανταμώσετε ξανά με τον αείμνηστο πατέρα μου, θέλω απλώς να πω το εξής: Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστούμε για την αγάπη και την αφοσίωσή σας στην οικογένειά μας και στην οικογένεια των εθνών που υπηρετήσατε τόσο επιμελώς όλα αυτά τα χρόνια.

Είθε «πτήσεις αγγέλων να σε συνοδεύουν με ύμνους στην ανάπαυσή σου».

Paul Childs via Reuters

Εξάλλου, οπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο βασιλιάς Κάρολος θα έχει ακροατήριο με το νέο υπουργικό συμβούλιο της Λιζ Τρας το Σάββατο γύρω στις 16.30. (ώρα Ελλάδας).

Εν τω μεταξύ, η Τρους έφτασε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου και κάθισε στην πρώτη σειρά για τη λειτουργία της προσευχής εις μνήμην της βασίλισσας Ελισάβετ.

Μια μνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Εκτός από την πρωθυπουργό Λιζ Τρας, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν κι άλλλλοι 2.000 επίσημοι.

Η ομιλία του Βασιλιά μεταδόθηκε στο ναό του Αγ. Παύλου

Paul Childs via Reuters

Δημοφιλή