Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ «ανοιχτός στην επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Ελλάδα» αλλά μετά τις εκλογές

Ο αρχηγός των Εργατικών «φοβάται ότι θα δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους των Τόρις», αναφέρει η Daily Mail.
Jane Barlow - PA Images via Getty Images

Ο Σερ Κιρ Στάρμερ είναι «θετικός» στην επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αλλά δεν θα θέσει δημοσίως το θέμα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, αναφέρει η Daily Mail.

Ο ηγέτης των Εργατικών παρουσιάζεται να είναι ιδιαιτέρως ανοιχτός στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ηλικίας 2.500 ετών, αλλά φοβάται ότι θα δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους των Τόρις αν μιλήσει γι′ αυτό δημόσια.

Σύμφωαν με τη Daily Mail, η ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» επικαλείται στελέχη των Εργατικών που λένε ότι ο σερ Κιρ είναι ανοιχτός στην «εξεύρεση μιας νομικής φόρμουλας που θα επιτρέψει την ενδεχόμενη επιστροφή των Μαρμάρων» στην Αθήνα.

Xinhua News Agency via Getty Images

Όπως αναφέρουν οι Times, οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι ο Στάρμερ δεν θα θέσει το θέμα δημοσίως πριν από τις γενικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το αργότερο έως 25 ημέρες μετά τις 17 Δεκεμβρίου 2024, από φόβο μήπως αποθαρρύνει τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών.

Ωστόσο, οι Εργατικοί αντέδρασαν στο δημοσίευμα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν τη νομοθεσία που εμποδίζει την απομάκρυνση αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, συμπληρώνει το δημοσίευμα της Daily Mail.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρώην καγκελάριος των Συντηρητικών, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου, επιδιώκει επί του παρόντος μια συμφωνία για την προσωρινή επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Ελλάδα.

Σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα, ο κ. Όσμπορν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με την Αθήνα που θα έβλεπε τα γλυπτά να επιστρέφουν ως δάνειο στην Ελλάδα με αντάλλαγμα «άλλους θησαυρούς» που θα έρχονταν στη Βρετανία.

Δημοφιλή