ΔΙΕΘΝΕΣ
20/06/2019 10:29 EEST | Updated 20/06/2019 10:36 EEST

Βρετανία: Οι Τόρις αποφασίζουν για τους δύο τελικούς υποψήφιους που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος

Μάχη για μια θέση απέναντι στον Μπόρις Τζόνσον.

ASSOCIATED PRESS

Τους δύο τελικούς υποψήφιους για την ηγεσία των Τόρις καλούνται να αναδείξουν σήμερα Πέμπτη οι Συντηρητικοί στη Βρετανία μέσα από δύο ψηφοφορίες που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν.

Το πρωί της Πέμπτης θα διεξαχθεί η πρώτη από τις τελευταίες ψηφοφορίες των βουλευτών, όπου θα αναμετρηθούν οι τέσσερις εναπομείναντες. Στη συνέχεια, το απόγευμα θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία, από την οποία θα γίνει γνωστό ποιοι θα είναι οι δύο που θα διεκδικήσουν τον επόμενο μήνα τις ψήφους των περίπου 160.000 μελών του κόμματος από όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, οι ψηφοφορίες της Πέμπτης θα είναι μάχη ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, και στον υπουργό Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ, για μία θέση απέναντι στον Μπόρις Τζόνσον, καθώς έφτασαν πολύ κοντά στις ψήφους που συγκέντρωσαν (54 και 51 αντίστοιχα).

Το απόγευμα της Τετάρτης εκτοπίστηκε τελικά ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Ρόρι Στιούαρτ, που θεωρούνταν η έκπληξη αυτού του αγώνα, και μέχρι τώρα διατηρούσε την δυναμική της καμπάνιας του.

Ο Στιούαρτ συγκέντρωσε 27 ψήφους, χάνοντας υποστηρικτές σε σύγκριση με την προχθεσινή ψηφοφορία. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή, ενίσχυσε κι άλλο τον αριθμό των υποστηρικτών του, συγκεντρώνοντας 143 ψήφους (17 περισσότερους από χθες), μετά την ανακοίνωση σήμερα του πρώην υπουργού για το Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος αποκλείστηκε χθες, ότι θα στηρίξει τον Τζόνσον, φέρνοντάς τον ακόμη πιο κοντά στην εξασφάλιση της μίας από τις δύο θέσεις της τελικής αναμέτρησης.

O Tζέρεμι Χαντ είπε στο LBC ότι πίστευε πως η ΕΕ θα ήταν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί εκ νέου τη συμφωνία που έφερε στο Κοινοβούλιο η Τερέζα Μέι -που απορρίφθηκε τρεις φορές από τους βουλευτές της- αν έβρισκε ένα άτομο με το οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί.

Συμπλήρωσε όμως πως η ισχύουσα συμφωνία απόσυρσης αυτή την ώρα είναι νεκρή και δεν μπορεί να περάσει από το Κοινοβούλιο. «Αν όμως οι Βρυξέλλες έχουν απέναντί τους έναν πρωθυπουργό με τον οποίο θα μπορούσαν να συνεργαστούν, τότε πιθανότατα θα βρίσκονταν μια λύση», είπε χαρακτηριστικά.

(Με πληροφορίες από BBC