ΔΙΕΘΝΕΣ
10/12/2019 07:25 EET

Βρετανία: Προβάδισμα Τζόνσον δύο πριν τις κρίσιμες εκλογές

Στην τελική ευθεία οι προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων.

ISABEL INFANTES via Getty Images

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, φτάνοντας στην γραμμή του τερματισμού της προεκλογικής τους εκστρατείας, κορυφώνουν τις προσπάθειές τους να πείσουν τους αναποφάσιστους και σίγουρα μπερδεμένους λόγω Brexit ψηφοφόρους, δύο 24ωρα πριν από την κρίσιμη για το μέλλον της χώρας μάχη της κάλπης.

Ο Τζόνσον περιοδεύει σε εδάφη που έχουν το πάνω χέρι οι Εργατικοί σε όλη την Αγγλία και τα οποία οι Συντηρητικοί πρέπει να κερδίσουν εάν θέλουν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στις εκλογές της Πέμπτης.

Την Δευτέρα βρέθηκε ο επικεφαλής των Τόρις βρέθηκε στην ψαραγορά του Γκρίμσμπι, στη βορειοανατολική Αγγλία - στην πόλη που βρίσκεται στα χέρια του Εργατικού Κόμματος για 74 χρόνια τώρα.

Φορώντας μια λευκή στολή, καπέλο και μπότες από καουτσούκ, κουβάλησε ένα καφάσι με ψάρια και δήλωσε πως  «δεν παίρνει τίποτα για δεδομένο» αυτές τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές.

ASSOCIATED PRESS

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, επισκέφτηκε τη νοτιοδυτική και κεντρική Αγγλία, καθώς το κεντροαριστερό κόμμα προσπαθεί να εδραιώσει την κυριαρχία του σε εκλογικές περιφέρειες - «κλειδιά».

ASSOCIATED PRESS

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στους Συντηρητικούς του Τζόνσον προβάδισμα περίπου 6 μονάδων, αλλά ένας στους πέντε ψηφοφόρους παραμένει αναποφάσιστος.

Οι εκλογές αυτές είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτες, διότι το ζήτημα του Brexit υπερκεράζει την παραδοσιακή πίστη των πολιτών σε συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις.

Οι Συντηρητικοί είχαν μια κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι τώρα και ο Τζόνσον προκήρυξε εκλογές δύο χρόνια νωρίτερα από τις προγραμματισμένες, με την ελπίδα ότι θα κερδίσει την πλειοψηφία των 650 εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων και θα σπάσει έτσι το πολιτικό αδιέξοδο της Βρετανίας.

Ο ίδιος έχει πει επανειλημμένα ότι, εάν οι Τόρις κερδίσουν την πλειοψηφία, θα φροντίσει ώστε το Κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία για το Brexit και να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ μέχρι την 31η Ιανουαρίου.

ASSOCIATED PRESS

Οι Εργατικοί, από την πλευρά τους, υπόσχονται ότι θα επαναδιαπραγματευτούν με την ΕΕ τη συμφωνία του διαζυγίου και στη συνέχεια θα δώσουν στους ψηφοφόρους την επιλογή (δημοψήφισμα) να διαλέξουν εάν θα εγκαταλείψουν την ΕΕ υπό τους όρους αυτούς ή θα παραμείνουν στο μπλοκ.

Μιλώντας στο Λονδίνο, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Τζον ΜακΝτόνελ, περιέγραψε τι θα κάνει η κυβέρνηση των Εργατικών στις πρώτες 100 μέρες, αν εκλεγεί - συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης των εκλογικών υποσχέσεων για την κρατικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και την έναρξη μιας «πράσινης βιομηχανικής επανάστασης» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής - καθώς και να σφυρηλατήσει μια νέα συμφωνία για το Brexit ώστε να τεθεί αυτή σε δεύτερο δημοψήφισμα.