Βρετανία: Συντηρητής επίπλων αποκωδικοποίησε τα σημάδια σε τοιχογραφίες από την εποχή των παγετώνων

Σε σπήλαια σε όλη την Ευρώπη έχουν βρεθεί τοιχογραφίες, που απεικονίζουν ζώα, όπως ταράνδους, ψάρια και βοοειδή.
.
.
DURHAM UNIVERSITY/PA

Ένας συντηρητής επίπλων στο Λονδίνο έκανε μια κρίσιμη ανακάλυψη, που βοηθά να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι τοιχογραφίες των κυνηγών-συλλέκτων.

Ο Μπεν Μπέικον ανέλυσε σημάδια 20.000 ετών σε ζωγραφιές και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα είναι πιθανό να αναφέρονται στο σεληνιακό ημερολόγιο.
Είναι «σουρεαλιστικό» το να καταλαβαίνουμε για πρώτη φορά τι έλεγαν οι κυνηγοί-συλλέκτες σχολίασε στο BBC.

Σε σπήλαια σε όλη την Ευρώπη έχουν βρεθεί τοιχογραφίες, που απεικονίζουν ζώα, όπως ταράνδους, ψάρια και βοοειδή.

Ωστόσο οι αρχαιολόγοι δεν είχαν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν το νόημα των κουκκίδων και άλλων σημείων, που εμφανίζονται σε αυτές. Έτσι, ο Μπέικονέριξε τις δυνάμεις του στο να «σπάσει» το νόημα τους.

Πέρασε πολλές ώρες στο διαδίκτυο και στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, μελετώντας εικόνες από τοιχογραφίες και άρχισε να ψάχνει για επαναλαμβανόμενα μοτίβα, αναφέρει το BBC.

Συγκεκριμένα, εξέτασε το σύμβολο «Υ», που εμφανίζεται σε ορισμένες τοιχογραφίες, υποθέτοντας ότι μπορεί να συμβολίζει τη «γέννηση», επειδή έδειχνε μια γραμμή να βγαίνει από μια άλλη.

Σε συνεργασία με μια ομάδα που περιλάμβανε δύο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Ντάραμ και έναν καθηγητή από το University College του Λονδίνου, υπολόγισαν τους κύκλους γέννησης ζώων που ανήκουν στην ίδια οικογένεια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κουκίδες μπορεί να αναφέρονται στην περίοδο ζευγαρώματος τους ανά σεληνιακό μήνα.

Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύθηκαν στο Cambridge Archeological Journal.

Ο καθηγητής Πολ Πετίτ, του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, δήλωσε ότι είναι χαρούμενος, που πήρε στα σοβαρά τον Μπέικον, όταν επικοινώνησε μαζί του.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κυνηγοί-συλλέκτες της Εποχής των Παγετώνων ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ένα συστηματικό ημερολόγιο με σημάδια για να καταγράψουν πληροφορίες, που αφορούν σημαντικά οικολογικά γεγονότα» πρόσθεσε. «Είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι άφησαν συγκλονιστικές τοιχογραφίες στις σπηλιές του Λασκό [στη Γαλλία] και της Αλταμίρα [στην Ισπανία], άφησαν επίσης ένα αρχείο πρώιμης μέτρησης του χρόνου, που θα γινόταν κοινός τόπος για το ανθρώπινο είδος» πρόσθεσε.

Ο Μπέικον σχολίασε ότι οι πρόγονοί μας «μας έμοιαζαν πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζαμε Αυτοί οι άνθρωποι, με τους οποίος μας χωρίζουν πολλές χιλιετίες, είναι ξαφνικά πολύ πιο κοντά μας».

Δημοφιλή