ΔΙΕΘΝΕΣ
08/12/2021 14:27 EET | Updated 08/12/2021 14:30 EET

Σκάνδαλο με χριστουγεννιάτικο πάρτι «ταράζει» τη Ντάουνινγκ Στριτ

Το νέο σκάνδαλο που συγκλονίζει τη βρετανική κυβέρνηση.

via Associated Press

Η Ντάουνινγκ Στριτ είναι αντιμέτωπη με ένα σκάνδαλο που ακόμα και βουλευτές των Συντηρητικών περιγράφουν ως «άλλο ένα Barnard Castle».

Θυμίζοντας το διαβόητο ταξίδι του Ντόμινικ Κάμινγκς επί lockdown στην κομητεία Ντάραμ, υψηλόβαθμοι βοηθοί κατηγορούνται εκ νέου πως παραβίασαν κανόνες του lockdown.

Η αντιπαράθεση έχει να κάνει με ένα φερόμενο χριστουγεννιάτικο πάρτι στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ τον Δεκέμβριο του 2020- όταν οι μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους ήταν απαγορευμένες στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των περιορισμών.

«Αρκετές δεκάδες» μέλη προσωπικού λέγεται πως έπαιξαν παιχνίδια για πάρτι, έφαγαν και ήπιαν στην εκδήλωση που φαίνεται να έλαβε χώρα μετά τα μεσάνυχτα της 18ης Δεκεμβρίου.

Το ζήτημα πήρε διαστάσεις το προηγούμενο βράδυ, όταν κυκλοφόρησαν εικόνες με βοηθούς να αστειεύονται για ένα «υποτιθέμενο» πάρτι μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη σύναξη.

Το βίντεο προβλήθηκε από το ITV μετά από δημοσίευμα στη Mirror την προηγούμενη εβδομάδα, όπου είχε υποστηριχθεί πως είχε λάβει χώρα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ στις 18 Δεκεμβρίου.

Στις εικόνες η τότε εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού φαίνεται να απαντά σε ερωτήσεις σε πρόβα συνέντευξης Τύπου στις 22 Δεκεμβρίου. Η Αλέγκρα Στράτον ερωτάται από συναδέλφους σχετικά με αναφορές περί πάρτι την προηγούμενη Παρασκευή και σε χιουμοριστικά σχόλια λέει: «Αυτό το υποτιθέμενο πάρτι ήταν επαγγελματική συνάντηση και δεν είχε κοινωνικές αποστάσεις».

Αν και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας άλλης περίπτωσης Barnard Castle, αυτή τη φορά ο Μπόρις Τζόνσον είναι αντιμέτωπος με σοβαρά ερωτήματα για τα δικά του σχόλια για το περιστατικό.

Σε μια γεύση αυτού που πρόκειται να ακολουθήσει, ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Ντέιβιντ Λάμι, κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει την αλήθεια στο κοινό.

Η HuffPost UK παρουσιάζει όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα.

Ισχυρισμοί

Η κυβέρνηση δέχεται μεγάλη πίεση περί ενός χριστουγεννιάτικου πάρτι για το οποίο έκανε λόγο η Mirror την προηγούμενη εβδομάδα.

Η εφημερίδα έγραψε πως το περσινό επίσημο χριστουγεννιάτικο πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ είχε ακυρωθεί λόγω των περιορισμών, μα έγινε μια ανεπίσημη μάζωξη από το προσωπικό στις 18 Δεκεμβρίου. Πηγές έχουν αναφέρει σε Guardian, Mirror, BBC και άλλα ΜΜΕ πως αρκετές δεκάδες άνθρωποι είχαν συνωστιστεί στο πάρτι, και ότι σερβιρίστηκε φαγητό και ποτό, με παιχνίδια πάρτι και δώρα «secret Santa».

Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει πως οι κανόνες για την Covid-19 τηρούνταν συνέχεια στο Νο10. Ωστόσο έχει επανειλημμένα αποφύγει ερωτήσεις σχετικά με το αν έγινε πάρτι ή όχι.

Υπουργοί

Υπουργοί της κυβέρνησης έχουν επανειλημμένα δεχτεί πίεση από τα ΜΜΕ για τη στάση τους ως προς το πάρτι. Η Μάγκι Θράουπ, υπουργός αρμόδια για τα εμβόλια, αποδοκιμάστηκε για απάντησή της στο BBC όπου είπε πως «έλαβα διαβεβαιώσεις πως υπήρξε συμμόρφωση σε όλες τις οδηγίες...ό,τι και αν ήταν αυτό το event, ακολουθήθηκαν οι οδηγίες...αυτά είναι απλά φήμες».