Βρετανία: Τέλος η ταινία «The Lady of Heaven» για την κόρη του Μωάμεθ

Μετά τις αντιδράσεις μουσουλμάνων που τη χαρακτήρισαν «βλάσφημη».

Η βρετανική αλυσίδα κινηματογράφων Cineworld, ιδιοκτήτρια επίσης των αιθουσών Regal στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι αποσύρει από το πρόγραμμα προβολών την ταινία «The Lady of Heaven» στη Βρετανία, μετά τις διαδηλώσεις μουσουλμάνων έξω από τις αίθουσές της.

Η ταινία έχει ως κεντρικό θέμα τη ζωή της κόρης του προφήτη Μωάμεθ, που έζησε τον 7ο αιώνα. Υπενθυμίζεται ότι το Ισλάμ απαγορεύει την απεικόνιση θρησκευτικών προσώπων, οπότε η Φάτιμα εμφανίζεται με τη μορφή μίας φιγούρας καλυμμένης εντελώς με πέπλο, χωρίς ποτέ να αποκαλύπτεται το πρόσωπο της. Η αφήγηση αρχίζει με ένα μικρό αγόρι από τη Μοσούλη που μένει ορφανό όταν η μητέρα του εκτελείται από στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους. Το παιδί υιοθετεί ένας στρατιώτης από τη Βαγδάτη, η μητέρα του οποίου το παρηγορεί λέγοντάς του την ιστορία της Φάτιμα, το παράδειγμα της οποίας υπόσχεται ότι θα τον κρατήσει σε σκοτεινούς καιρούς.

Περισσότεροι από 120.000 άτομα υπέγραψαν διαδικτυακό αίτημα για την απόσυρση της ταινίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, μουσουλμάνοι διαδήλωσαν έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες της Cineworld, κρίνοντας ότι η ταινία είναι «βλάσφημη».

«Λόγω των πρόσφατων συμβάντων που σχετίζονται με την προβολή της ταινίας The Lady of Heaven, αποφασίσαμε να ματαιώσουμε τις μελλοντικές προβολές σε όλη τη χώρα, για την ασφάλεια των εργαζομένων μας και των πελατών μας» ανέφερε εκπρόσωπος του ομίλου.

Η ταινία του Ιλάι Κινγκ βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Βρετανίας την περασμένη Παρασκευή, το Σαββατοκύριακο των εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ. Είναι η πρώτη, όπως λέει ο σκηνοθέτης, που ασχολείται με την προσωπικότητα της Φάτιμα Ζάχρα, της κόρης του προφήτη Μωάμεθ και συζύγου του Αλί, του πρώτου σιίτη ιμάμη.

Ο εκτελεστικός παραγωγός της ταινίας Μαλίκ Σλίμπακ είπε στον Guardian ότι οι κινηματογράφοι «πρέπει να υπερασπίζονται το δικαίωμα να προβάλουν ταινίες που οι άνθρωποι θέλουν να δουν» αντί να υποκύπτουν στις «πιέσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Hollywood Reporter

Δημοφιλή