«White Dwarf»: Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας για την ατομική βόμβα

Η έκρηξη της ατομικής βόμβας μοιάζει με εκείνη του θανάτου ενός αστεριού σε μια έκρηξη σουπερνόβα, που αντί να αποκαταστήσει την κοσμική ισορροπία, προκαλεί αμετάκλητη ζημιά στη Γη.
Elina Giounanli

Τι είναι ο «Λευκός Νάνος»; Είναι ένα αστέρι που αφού εξάντλησε όλη του την ενέργεια, πεθαίνει μέσα στην απόλυτη σιωπή, χωρίς να εκραγεί.

Πώς θα ήταν άραγε η ανθρωπότητα, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, εάν η ατομική βόμβα ακολουθούσε την ίδια μοίρα με ένα «Λευκό νάνο». Δηλαδή, αντί να σκορπίσει την καταστροφή, έμενε βουβή μέσα σε ένα δωμάτιο και να κατέληγε ένα απλό έκθεμα σε ένα μουσείο του μέλλοντος;

Το «White Dwarf» (Λευκός νάνος), η διαδραστική εγκατάσταση που παρουσιάζει με όρους εικονικής αλλά και επαυξημένης πραγματικότητας (AR & VR), ένα κομμάτι της ιστορίας της «γέννησης» της πρώτης ατομικής βόμβας από τον φυσικό J. Robert Oppenheimer επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη, στην Πειραιώς 138, από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 28 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων).

Τον περασμένο Δεκέμβριο, μέσα σε ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα έκθεσης της διαδραστικής εγκατάστασης -σε 8 μόλις ημέρες- οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 700.

Όπως εξηγεί η σκηνοθέτις Γιολάντα Μαρκοπούλου, για να δει το White Dwarf ο θεατής, εισέρχεται σε μία αίθουσα διαμορφωμένη έτσι ώστε, να μπορέσει να βιώσει την ξεχωριστή εμπειρία, που θολώνει τα όρια μεταξύ εικονικής και φυσικής πραγματικότητας, ακόμη και πριν να φορέσει τα ειδικά γυαλιά. Γίνεται συμμέτοχος σε «ένα επιστημονικό πείραμα» και καλείται να πάρει θέση απέναντι στο φλέγον ζήτημα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας».

Στo έργο, η έρευνα του Οπενχάιμερ, του «πατέρα της ατομικής βόμβας» «υφαίνεται» μαζί με την ιστορία ενός 12χρονου κοριτσιού, της Sadako Sasaki, που υπήρξε θύμα του βομβαρδισμού της Χιροσίμα.

Η έκρηξη της ατομικής βόμβας μοιάζει με εκείνη του θανάτου ενός αστεριού σε μια έκρηξη σουπερνόβα, που αντί να αποκαταστήσει την κοσμική ισορροπία, προκαλεί αμετάκλητη ζημιά στη Γη.

Elina Giounanli

To «White Dwarf» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του νεοσύστατου τμήματος Immersive-All Around Cinema του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Η διάρκεια της εμπειρίας είναι 30 λεπτά και μπορούν να παρακολουθήσουν το έργο, γκρουπ έως και 14 άτομα.

Η ταινία VR είναι στα αγγλικά. Η διαδραστική εγκατάσταση είναι στα ελληνικά.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου

Παίζουν: Ιφιγένεια Καραμήτρου, Νίκος Καρδώνης, Ελεάνα Καυκαλά,

Χλόη Λιβαθινού, Θάνος Τσακαλίδης

Σενάριο: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Μάρκος Τσούμας

Διεύθυνση φωτογραφίας: Άγγελος Παπαδόπουλος

Πρωτότυπη μουσική/Σχεδιασμός ήχου: Μανώλης Μανουσάκης

Σχεδιασμός 3D/Animation: Χάρης Λαλούσης

Καλλιτεχνικός σχεδιασμός παραγωγής: Πάρις Μέξης

Αφήγηση επαυξημένης πραγματικότητας (AR): Slaps, Κώστας Ορδουμποζάνης

Mix / Mastering: Κωνσταντίνος Στυλιανού

Σύμβουλος δραματουργίας (εγκατάσταση): Ιωάννα Βαλσαμίδου

Live Performers (εγκατάσταση): Εύα Κοβάτσου, Ελένη Μιχαηλίδου, Νίκη Ρουσομάνη, Μαρία Σειραγάκη, Δάφνη Χασούρου

Η διαδραστική εγκατάσταση White Dwarf παρουσιάζεται ανά μία ώρα σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα παραστάσεων:

Ώρες Παραστάσεων

Παρασκευή: 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00

Σάββατο: 12:00, 13:00 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00

Κυριακή: 12:00, 13:00,14:00, 15:00, 16:00, 17:00

Info

Εισιτήρια:

€ 8 (ενήλικες), € 5 (παιδικό/ εφηβικό)

H παράσταση προτείνεται για άτομα άνω των 12 ετών

Δυνατή η προαγορά εισιτηρίου μέσω tickets.benaki.org ή από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου κατά τις ημέρες και ώρες επίσκεψης.

Δημοφιλή