Ξεκίνησε η σεξουαλική επανάσταση του 1968 από τα καμάκια της Ρόδου;

Τι αναφέρει άρθρο της γερμανικής Welt.
Θερινό τεύχος, 1968 του Gentlemen's Quarterly. Στο εξώφυλλο, μοντέλο φωτογραφίζεται στο Ναό της Αθηνάς στην ακρόπολη της Λίνδο, στη Ρόδο.
Θερινό τεύχος, 1968 του Gentlemen's Quarterly. Στο εξώφυλλο, μοντέλο φωτογραφίζεται στο Ναό της Αθηνάς στην ακρόπολη της Λίνδο, στη Ρόδο.
Leonard Nones via Getty Images

Η σεξουαλική επανάσταση του 1968 και η Ρόδος αποτελούν το αντικείμενο άρθρου στη Welt, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle.

Το σχετικό δημοσίευμα της Welt αναφέρει:

«Το ό,τι οι Έλληνες ανακάλυψαν όλα όσα μπορεί να σκεφθεί κανείς, το ξέρουμε. Το ότι όμως η σεξουαλική επανάσταση και γενικά το κίνημα του ’68 ξεκίνησε από την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα από ένα νησί, αυτό σίγουρα θα σας είναι καινούργιο. Και εμένα άλλωστε.

Νόμιζα πως όλα ξεκίνησαν στην Καλιφόρνια, στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στο Γούντστοκ ή έστω στη Σορβόννη στο Παρίσι. Στην πραγματικότητα ήταν στη Ρόδο, όπως έμαθα από κάποιους γοητευτικούς μεγαλύτερους σε ηλικία κυρίους.

Η ιστορία αυτή ήταν στη νεότητά τους (την εποχή που έκαιγαν τα σουτιέν στο Παρίσι) και φαίνεται πως ήταν μια υπέροχη νεότητα στη Ρόδο (…) Από τη σημερινή σκοπιά δεν φαίνεται σπουδαίο. Λίγο φλερτ στις διακοπές; Οι ηλικιωμένοι κύριοι της Ρόδου θεωρούν όμως ότι άλλαξαν τον κόσμο. ‘Ήμασταν εμείς τα καμάκια, που απελευθερώσαμε την κοινωνία’ λέει ο Τάκης, ένας συμπαθητικός κύριος στην καλύτερη ηλικία, o oποίος τότε εργαζόταν ως DJ.».

Φυσικά η σεξουαλική απελευθέρωση ή επανάσαση δεν ξεκίνησε ούτε από την Ελλάδα, ούτε α από τη Ρόδο, ούτε φυσικά από τα ”ελληνικά καμάκια”. Αλλά προφανώς εκείνα τα χρόνια, η ”χρυσή εποχή” των βιρτουόζων του είδους είναι μια ανάμνηση στην οποία προφανώς αποδίδουν περισσότερη βαρύτητα απ′ ό,τι της αναλογεί. Κάτι τέτοιο συμβαίνει προφανώς και με τη δήλωση του κ.Τάκη που φιλοξενεί η Welt.

Η σεξουαλική απελευθέρωση ή σεξουαλική επανάσταση κατά κάποιους άλλους, ήταν ένα ήταν πολύ μαζικό, κοινωνικό κίνημα που εκδηλώθηκε παράλληλα σε πολλές χώρες της δύσης αμφισβητώντας τους παραδοσιακούς κώδικες συμπεριφοράς που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Εκδηλώθηκε από τη δεκαετία του 1960 έως την δεκαετία του 1980 και διασταυρώθηκε κατά κάποιο τρόπο με μεγάλα κινήματα και κινητοποιήσεις από τον Μάη του 1968 έως το μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ, κινήματα για τα δικαιώματα των γυναικών, των ομοφυλόφιλων αλλά και του σεβασμού πολιτικών δικαιωμάτων κ.α.

Κυρίως στον τομέα της σεξουαλικότητας και συγγενών ζητημάτων γενικότερα στις εξελίξεις που καταγράφηκαν τις συγκεκριμένες δεκαετίες πιστώνονται η κοινωνική αποδοχή των σεξουαλικών σχέσεων εκτός γάμου, η καθιέρωση της αντισύλληψης, η νομοθεσία για τις αμβλώσεις, τα βήματα που έγιναν για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων κ.α ενώ σημαντική υποχώρηση σε θέματα σεξουαλικής απελευθέρωσης καταγράφηκε λίγο αργότερα με την εμφάνισης της πανδημίας του HIV/AIDS.

(Με πληροφορίες από Deutsch Welle)

Δημοφιλή