Ξεπέρασαν τα 2.200 τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία - Μόλις 125 κρούσματα στην Κίνα

Περί τις 5.000 τα κρούσματα σε Νότια Κορέα. Ανησυχία μετά τους έξι νεκρούς στις ΗΠΑ.
|
ASSOCIATED PRESS

Νότια Κορέα, Ιταλία και Ιράν συνεχίζουν ναι είναι οι τρεις χώρες, πέραν φυσικά τις Κίνας, στις οποίες επικεντρώνεται το ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της μάχης κατά του κορονοϊού αφού σε αυτές φαίνεται να καταγράφεται πλέον η μεγαλύτερη έξαρση.

Ειδικότερα στη γειτονική Ιταλία -όπου επίκεντρο του ιού είναι το βόρειο τμήμα της χώρας- ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευτεί πλέον στα 2.263 και οι νεκροί σε 79.

Το δε Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) μετά τις εξελίξεις του τελευταίου δεκαημέρου με την εμφάνιση κρουσμάτων σε περισσότερα κράτη-μέλη και τον πολλαπλασιασμό των ασθενών σε αυτά προχώρησε στην αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου από τον νέο κορονοϊό από «μέτριο» σε «υψηλό».

Σημειώνεται πως ότι ο ιός έχει εμφανιστεί σε 18 από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Παγκοσμίως ο αριθμός των καταγεγραμμένων, επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει φτάσει τα 91.320, ο αριθμός των νεκρών τους 3.118 και των ασθενών που ανάρρωσαν πλήρως τους 48.155.

Στο μεταξύ ο ΠΟΥ επισημαίνει πως η διεθνής κοινότητα έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά στη μάχη της κατά του νέου κορονοϊου επισημαίνοντας: «Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει παθογόνο οργανισμό που προσβάλλει το αναπνευστικό και είναι ικανός να μεταδοθεί εντός της κοινότητας, αλλά που μπορεί και να περιοριστεί με τα κατάλληλα μέτρα» όπως τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Νότια Κορέα

Περισσότερα από 900 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τρεις ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν στη Νότια Κορέα, όπου το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί ανέρχεται πλέον σε 5.186 ενώ οι νεκροί παραμένουν 28.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν κήρυξε ”πόλεμο” στον νέο κοροναϊό και έθεσε κυβερνητικές υπηρεσίες σε διαρκή κατάσταση συναγερμού.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη για την 12η παγκόσμια οικονομία, εξηγώντας ότι η επιδημία θα προκαλέσει βουτιά στην κατανάλωση και τις εξαγωγές. Ο Μουν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει περισσότερα από 30 τρισεκατομμύρια γουόν (περίπου 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσει την οικονομία να αντιμετωπίσει αυτή τη ”σοβαρή” κατάσταση.

Κίνα

Μόλις 125 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, αριθμός που είναι και ο μικρότερος που έχει καταγραφεί από τις 21 Ιανουαρίου. Οι νέοι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 ανήλθαν σε 31 και όλοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι.

Έτσι συνολικά ο αριθμός των νεκρών στη χώρα ανέρχεται σε 2.9744, τα κρούσματα σε 80.151 και οι ασθενείς που έχουν λάβει εξιτήριο 47.225.

Ιράν

Ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό στο Ιράν αυξήθηκε κατά 11 και ανήλθε σε 77 και εκείνος των κρουσμάτων στα 2.336 , ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Αλιρεζά Ραϊσί στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων που κάνει το υπουργείο του σχετικά με τον ιό.

Από χθες μέχρι σήμερα άλλοι 835 πολίτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία προτίθενται να παράσχουν υλική και οικονομική βοήθεια στο Ιράν, προκειμένου να το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την επιδημία του Covid-19, ανακοίνωσε χθες το Φόρεϊν Όφις.Η αποκαλούμενη «Ομάδα Ε3» θα προσφέρει βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.Η ομάδα στέλνει ήδη ιατροφαρμακευτικό υλικό στο Ιράν, όπως εξοπλισμό για εργαστηριακές εξετάσεις, προστατευτικές στολές και γάντια.

Το Ιράν έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την επιδημία μετά την Κίνα και την μεγαλύτερη αναλογία θανάτων προς κρούσματα, γεγονός που έχει δημιουργήσει φόβους ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων απέχει πολύ από τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων. Το γεγονός ότι οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες κρούσματα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει προκαλέσει την διατύπωση κατηγοριών online για επίσημη συγκάλυψη.

Στο Ιράν, ο φόβος της επιδημίας έχει ερημώσει τους δρόμους και έχει καταρρακώσει το ηθικό. Πολλά σχολεία είναι κλειστά σε ολόκληρη την χώρα. Στην Τεχεράνη το νέφος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καλύπτει συνήθως την πόλη έχει υποχωρήσει , ενώ τα μποτιλιαρίσματα που χαρακτηρίζουν την πόλη των 8 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν εξαφανιστεί.

ΗΠΑ

Τέσσερις νέοι θάνατοι που σχετίζονται με τον νέο κορονοϊό καταγράφηκαν στη χώρα ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε έξι, όλοι τους στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Οι πέντε από τους θανάτους καταγράφηκαν στην κομητεία Κινγκ, κοντά στην πόλη του Σιάτλ, και ένας στην κομητεία Σνοχόμις, σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα με τον Καναδά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όπως εξήγησε από την πλευρά του, ο γιατρός Τζεφ Ντάτσιν, επικεφαλής της αρχής δημόσιας υγείας των κομητειών Σιάτλ και Κινγκ, τα οκτώ από τα συνολικά 14 κρούσματα στην περιοχή δικαιοδοσίας του συνδέονται με μια μονάδα φροντίδας, περιλαμβανομένων των τεσσάρων θανάτων. Οι τέσσερις από τους έξι ανθρώπους που έχουν πεθάνει ήταν ηλικιωμένοι και/ή αντιμετώπιζαν υποκείμενα νοσήματα, είπε ο Ντάτσιν.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην πολιτεία της Ουάσιγκτον ανέρχεται πλέον σε 18 ενώ συνολικά στις ΗΠΑ τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι πλέον συνολικά 105.

Ο Ντάτσιν υπογράμμισε ότι «αναμένουμε τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες και παίρνουμε την κατάσταση πολύ σοβαρά υπόψη».

Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του όπως δήλωσε ο Ίχορ Κουζίν, εκτελών χρέη επικεφαλής της κέντρου δημόσιας υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Ο ασθενής ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο στη δυτική πόλη Τσερνιβτσί, έχοντας ταξιδέψει στην Ουκρανία από την Ιταλία μέσω Ρουμανίας.Η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή ενώ η σύζυγός του τέθηκε σε απομόνωση στο σπίτι.

Μαρόκο

Μπήκε και αυτή στη μακρά λίστα των χωρών όπου έχει εμφανιστεί ο κορονοϊός. Το Μαρόκο ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για υπήκοο του βασιλείου που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

«Η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία», σημείωσε το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Μετά τη διάγνωση του Ινστιτούτου Παστέρ του Μαρόκου, τέθηκε σε απομόνωση σε νοσοκομείο στην Καζαμπλάνκα, όπου θα του προσφερθούν ιατρικές περιποιήσεις «βάσει των υγειονομικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ».

Γερμανία

Μια δασκάλα, η οποία μολύνθηκε σε εκδρομή για σκι στο Νότιο Τιρόλο, είναι το τρίτο κρούσμα του νέου κοροναϊού Covid-19 στο Βερολίνο. Οι αρχές αποφάσισαν να κλείσει το σχολείο στο οποίο εργάζεται, ενώ προκειμένου να επαναλειτουργήσει, θα εξεταστούν προηγουμένως περίπου 80 άνθρωποι με τους οποίους ήρθε σε επαφή.

Κλειστό και ιδιωτικό σχολείο του Βερολίνου θα παραμείνει επίσης κλειστό, καθώς υπάρχει «ύποπτο» περιστατικό μεταξύ των γονέων των μαθητών.

Μέχρι στιγμής στην Γερμανία έχουν διαπιστωθεί 165 κρούσματα και ευτυχώς κανένα νεκρός.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα