ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/12/2019 13:50 EET | Updated 06/12/2019 14:09 EET

Γιατί δεν με ενοχλεί καθόλου ο παράξενος στολισμός στην Βασιλίσσης Σοφίας

Κάποια στιγμή να αποφασίσουμε ποιοί είμαστε και να αντιληφθούμε ότι, ενίοτε, πρέπει να επιλέγουμε τις προτεραιότητές μας. Όχι μόνο να παριστάνουμε ότι μας «καίει» η κλιματική αλλαγή.

Eurokinissi
VASILISSIS SOFIAS

Τί είναι σημαντικότερο; H αναβάθμιση της αισθητικής στις κεντρικές λεωφόρους για τις ημέρες των Χριστουγέννων, ή μήπως η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε για αυτό τον «ιερό» σκοπό;

Όταν πρωτοδιάβασα, ότι ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να συνεργαστεί αυτή τη χρονιά με «χορηγούς» που θα αναλάβουν τον φωτεινό στολισμό των κεντρικών δρόμων για τα Χριστούγεννα, δεν με πείραξε - αν και κράτησα μέσα μου μία μικρή επιφύλαξη: Δεν έχω καμία αντίρρηση απέναντι στην σκέψη του Κώστα Μπακογιάννη να ελαφρύνει λίγο τις σχετικές δαπάνες που βγαίνουν από τις τσέπες των δημοτών - υπό τον όρο να μην εξελιχθεί όλο αυτό σε ένα πανηγύρι από φωτεινές ρεκλάμες των χορηγών. 

Με άλλα λόγια, καλοί οι χορηγοί και ο φωτισμός τους, αλλά υπό την προϋπόθεση να είναι για την πόλη - όχι για να γεμίσουν δρόμους με τα σήματά τους.

Το θέμα βγήκε ξανά στον αφρό με τα ευφυολογήματα στο Twitter. Και ήταν ομολογουμένως εύστοχος ο τίτλος για ...Star Wars στη Βασιλίσσης Σοφίας. 

Για την ακρίβεια του ρεπορτάζ (που συνεχίζεται επί του θέματος - και θα επανέλθουμε επ′ αυτού) νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στολισμός-φωτισμός στη Βασιλίσσης Σοφίας δεν έχει ολοκληρωθεί και θα συμπληρωθεί πιθανότατα εντός των ημερών.  

ASSOCIATED PRESS
Το χριστουγεννιάτικο έλατο του 2018 στο Σύνταγμα. Ούτε εκείνο άρεσε σε ορισμένους από εμάς, γιατί τους φάνηκε "μεταμοντέρνο". (AP Photo/Petros Giannakouris)

To χιούμορ δεν κάνει κακό σε κανέναν. Αλλά κάποια στιγμή, πρέπει να βγούμε από αυτή τη διάθεση και να αναρωτηθούμε: Ανησυχούμε ή δεν ανησυχούμε για την κλιματική αλλαγή; Θέλουμε ή δεν θέλουμε να αλλάξουμε συνήθειες - και το κυριότερο: είμαστε ή δεν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε κάθε είδους κόστος;

Nαι, κι εμένα μου αρέσουν τα φωτεινά ελατάκια, ελαφάκια, έλκηθρα και Αγιο-Βασίληδες, που κρέμονται δεξιά κι αριστερά, τραβώντας το βλέμμα μου από τις πολλές άσχημες λεπτομέρειες γύρω μου.

Ωστόσο, είμαι διατεθειμένος - και το εννοώ - να συμβιβαστώ με ένα μέτριας αισθητικής στολισμό από φώτα τεχνολογίας led, εάν με αυτό τον τρόπο κάνουμε ένα βήμα μπροστά ως Δήμος και ως πόλη, σε αυτή την τεράστια μάχη που καλούμαστε να δώσουμε κόντρα στην Κλιματική Αλλαγή.

Και μπράβο στον «χορηγό» που το σκέφτηκε.

Μακάρι να το σκεφτούν περισσότεροι χορηγοί και περισσότεροι δήμαρχοι. 

Μακάρι να το σκεφτεί και καθένας από εμάς, αντικαθιστώντας τα φώτα στο χριστουγεννιάτικο έλατο του σπιτιού του, στο μπαλκόνι του και στην καθημερινότητά του - και στη διάρκεια, αλλά και πέρα από τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Ο Αγιος Βασίλης όλης της Γης θα μπορούσε σταδιακά να φορέσει και πράσινη στολή. Δεν θα ήταν έγκλημα - θα ήταν ίσως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του κόσμου. 

ASSOCIATED PRESS
Εικόνα από τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - για όσους δεν αντέχουν χωρίς φωτάκια υπαρχει και αυτή η επιλογή. (AP Photo/Yorgos Karahalis)