Γαλλία: Μέτρα για τον αγροτικό τομέα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ατάλ

Η κυβέρνηση εγκαταλείπει το σχέδιο αύξησης του φόρου στο αγροτικό ντίζελ. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, ανακοίνωσε το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο
Aγρότες συνομιλούν δίπλα σε μια φωτιά καθώς αποκλείουν έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο Ableiges, βόρεια του Παρισιού, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024
Aγρότες συνομιλούν δίπλα σε μια φωτιά καθώς αποκλείουν έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο Ableiges, βόρεια του Παρισιού, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024
via Associated Press

Αντιδρώντας στις κινητοποιήσεις των αγροτών, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι εγκαταλείπεται το σχέδιο αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο ντίζελ για γεωργική χρήση, η τιμή του οποίου προβλεπόταν να αυξηθεί σταδιακά, μέχρι το 2030.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των Γάλλων αγροτών που απειλούν να αποκλείσουν τις εισόδους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Μιλώντας από ένα αγρόκτημα στη νοτιοδυτική Γαλλία, με τις σημειώσεις του ακουμπισμένες σε ένα δεμάτι άχυρο, ο Ατάλ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση «θα βάλει τη γεωργία πάνω από οτιδήποτε άλλο».

«Θα σταματήσουμε αυτήν την ανοδική τάση του GNR», του ντίζελ για αγροτική χρήση, είπε ο Ατάλ, ικανοποιώντας έτσι ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών που έχουν αποκλείσει έναν από τους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους που συνδέουν το Παρίσι με τη Λιλ και το Βέλγιο και ετοιμάζονται για περαιτέρω κινητοποιήσεις, ώστε να αυξήσουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση.

Ο Ατάλ είπε επίσης ότι η Γαλλία «αντιτίθεται και θα συνεχίσει να αντιτίθεται» στην υπογραφή της αμφιλεγόμενης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Mercosur, της Νότιας Αμερικής. Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται εδώ και χρόνια αυτήν τη συμφωνία, που προσκρούει σε περιβαλλοντικά θέματα. Οι Γάλλοι αγρότες φοβούνται επίσης τον κίνδυνο αθέμιτου ανταγωνισμού από τα λατινοαμερικανικά προϊόντα.

Αφού επέκρινε «εκείνους που αντιτίθενται στην υπεράσπιση των αγροτών μας και του περιβάλλοντος», ο Ατάλ υποσχέθηκε επίσης ότι θα ληφθούν αμέσως «δέκα μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών» και ότι θα καταστεί ευκολότερη η πρόσβαση των αγροτών σε υδάτινους πόρους. Τάχθηκε επίσης υπέρ της εφαρμογής των νόμων που στοχεύουν στην προστασία του αγροτικού εισοδήματος στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις βιομηχανίες και τα σουπερμάρκετ.

«Τις επόμενες ημέρες» η κυβέρνηση θα επιβάλλει «βαριές κυρώσεις» σε τρεις επιχειρήσεις που δεν τηρούν αυτούς τους νόμους, ανακοίνωσε ο Ατάλ, υποσχόμενος επίσης ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε να καταβάλλονται γρηγορότερα οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, τα κοπάδια των οποίων πλήττονται από ασθένειες, όπως είναι η επιζωοτική αιμορραγική νόσος, για την οποία το κράτος θα καλύπτει το 90% της θεραπείας, από 80% που είναι σήμερα.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν ικανοποιούν τους αγρότες, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, ανακοίνωσε το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της Γαλλίας, του FNSEA, επιβεβαίωσε απόψε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, παρά τις ανακοινώσεις που έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, υποσχόμενος να εφαρμόσει σχέδια για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των αγροτών.

«Αυτά που ειπώθηκαν απόψε το βράδυ δεν κατευνάζουν την οργή, πρέπει να γίνουν περισσότερα», είπε ο Αρνό Ρουσό μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1. «Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την κινητοποίηση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η γαλλική κυβέρνηση εγκατέλειψε το σχέδιό της για κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων στα αγροτικά καύσιμα, την ώρα που οι αγρότες περικύκλωναν το Παρίσι και απειλούσαν να μπουν στην πρωτεύουσα με τα τρακτέρ τους.

Ο Ρουσό είπε ωστόσο ότι οι υποσχέσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ «δεν ανταποκρίθηκαν σε όλες τις προσδοκίες μας» αν και σε ορισμένα σημεία, όπως για παράδειγμα στο θέμα των καυσίμων «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η συνέχιση των κινητοποιήσεων ήταν «μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Δημοφιλή