ΔΙΕΘΝΕΣ
05/11/2020 14:52 EET | Updated 05/11/2020 15:17 EET

Γαλλία: Ο Μακρόν διπλασιάζει τους αστυνομικούς στα σύνορα ως απάντηση στην τρομοκρατία

Ο Γάλλος Πρόεδρος προαναγγέλλει επικαιροποίηση του πλαισίου που διέπει το καθεστώς Σένγκεν στην Ευρώπη.

GUILLAUME HORCAJUELO via Getty Images
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλά σε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας, καθώς ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των συνοριοφυλάκων θα διπλασιαστεί σε 4.800 από 2.400 "λόγω της επιδείνωσης της απειλής" από την τρομοκρατία. - Ο Μακρόν είπε ότι θα εντείνει την ασφάλεια των συνόρων μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής σε εκκλησία της Νίκαιας για την οποία συνελήφθηε ένας Τυνήσιος μετανάστης. (Photo by Guillaume HORCAJUELO / POOL / AFP) (Photo by GUILLAUME HORCAJUELO/POOL/AFP via Getty Images)

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε (Πέμπτη 5 Νοεμβρίου) διπλασιασμό του αριθμού των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα. Η δύναμη των συνοριοφυλάκων θα αυξηθεί σε 4.800 άνδρες και γυναίκες, με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την ενίσχυση της ασφάλειας, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Μακρόν μίλησε επίσης υπέρ μιας «μεγάλης αναθεώρησης του ισχύοντος πλαισίου για τον χώρο Σένγκεν» κατά την επικείμενη γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αποφασίσαμε να εντείνουμε πολύ τον έλεγχο των συνόρων μας εντός του χώρου Σένγκεν», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την διάρκεια επίσκεψης στο Περτίς, στα ανατολικά Πυρηναία, στα γαλλο-ισπανικά σύνορα. Η επίσκεψη και οι δηλώσεις Μακρόν έγιναν στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης στη Νίκαια, αλλά και του μπαράζ χτυπημάτων στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη. 

Η νέα απόφαση Μακρόν που αποτελεί στην πράξη και απάντηση στην απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει η Γαλλία, έρχεται ενάμισι χρόνο πριν από τις Προεδρικές εκλογές στην χώρα, όπου ο Γάλλος Πρόεδρος θα βρεθεί (και πάλι) αντιμέτωπος με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Γεγονός που οδηγεί σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, σε αναδιαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας στην Γαλλία, με τον Μακρόν να υψώνει αναχώματα στην εκ δεξιών πίεση από την αντίπαλό του.  

πηγή: Reuters