Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Δεύτερη μέρα «φροντιστηρίου» για τους βουλευτές της ΝΔ

Στόχος της κυβέρνησης να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και τα δικαιώματα των παιδιών.
Πρώτη ημέρα "φροντιστηρίου" για τους βουλευτές της ΝΔ στα γραφεία του κόμματος, σχετικά με τα όσα προβλέπει η ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων
Πρώτη ημέρα "φροντιστηρίου" για τους βουλευτές της ΝΔ στα γραφεία του κόμματος, σχετικά με τα όσα προβλέπει η ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων
Eurokinissi

Περισσότεροι από 60 βουλευτές -μεταξύ των οποίων και κάποιοι υπουργοί- ενημερώνονταν επί 2,5 ώρες από τον Άκη Σκέρτσο, στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς το απόηευμα της Δευτέρας (15/1), για το περιεχόμενο και τη στόχευση μίας νομοθετικής παρέμβασης που έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και συζητείται ευρέως στον δημόσιο διάλογο.

Παρόντες και οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Άκης Σκέρτσος, την ώρα που προσέρχεται στα γραφεία της ΝΔ
Ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Άκης Σκέρτσος, την ώρα που προσέρχεται στα γραφεία της ΝΔ
Eurokinissi
Μεταξύ των υπερασπιστών της ρύθμισης της κυβέρνησης, ο Άδωνις Γεωργιάδης
Μεταξύ των υπερασπιστών της ρύθμισης της κυβέρνησης, ο Άδωνις Γεωργιάδης
Eurokinissi

«Φροντιστήριο» για τους υπόλοιπους βουλευτές της ΝΔ την Τρίτη το απόγευμα

Τη Δευτέρα το απόγευμα (15/1) ενημερώθηκαν οι βουλευτές που τα επώνυμα τους ξεκινούσαν από το Α έως και το Κ και την Τρίτη (16/1) θα υπάρξει ενημέρωση για τους υπόλοιπους.

Το Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζοντας καλά ότι πρόκειται για πολύ ευαίσθητο θέμα για το οποίο έχουν εκφραστεί από επιφυλακτικά έως και αρνητικά αρκετοί βουλευτές καθώς και κάποιοι υπουργοί, επιδιώκει να ενημερώσει για τη ρύθμιση που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή με όσο τον δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, τόσο για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, όσο και για την τεκνοθεσία. Και κυρίως να τονίσει ότι προστατεύει τα δικαιώματα του ανθρώπου –ειδικά των παιδιών- και την ισότητα στον γάμο.

Οι διαφωνούντες θα καταψηφίσουν ή θα επιλέξουν την αποχή;

Μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να υποστήριξε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο», όμως η αλήθεια είναι ότι αρκετοί είναι αυτοί που διαφωνούν. Μεταξύ αυτών ο Θάνος Πλεύρης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Θεόδωρος Καράογλου, η Άννα Καραμανλή, ο Ανδρέας Κατσαντώνης.

Από το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι ενστάσεις υπάρχουν και από άλλα μέλη της ΚΟ της ΝΔ τα οποία μπορεί να μην έχουν τοποθετηθεί ακόμα δημόσια. Πρόκειται κυρίως για βουλευτές που εκλέγονται στην επαρχία, όπου οι πιέσεις των συντηρητικών ψηφοφόρων είναι και πιο άμεσες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι βουλευτές μετέφεραν αυτούς τους προβληματισμούς στο κυβερνητικό επιτελείο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στα γραφεία της Πειραιώς.

Ειδικότερα για τους βουλευτές που τάσσονται κατά της επίμαχης ρύθμισης, ένα πρώτο ερώτημα είναι αν θα επιμείνουν σε αυτή τους τη θέση και τελικά δεν πειστούν από τις εξηγήσεις και διευκρινίσεις των κυβερνητικών στελεχών. Ένα δεύτερο αφορά στο πώς θα αντιδράσουν. Την ώρα της ψηφοφορίας θα καταψηφίσουν ή θα επιλέξουν την αποχή, την οποία ήδη τους έδωσε ως εναλλακτική λύση ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Και τι θα γίνει με τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος; Θα υπάρξουν συνέπειες για όσους υπουργούς και υφυπουργούς δεν υπερψηφίσουν τη ρύθμιση; Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και στην πιθανότητα να τεθεί εκτός κυβέρνησης έχει απαντήσει ότι «δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι».

Κάποιοι, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, δεν φαίνεται να διαφωνούν με την ουσία του νομοσχεδίου αλλά με τις διαδικασίες ενημέρωσης των βουλευτών, για αυτό και δεν παρέστη στην Πειραιώς το απόγευμα της Δευτέρας.

Κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας δηλώνει η Άννα Καραμανλή
Κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας δηλώνει η Άννα Καραμανλή
Eurokinissi
Μία αναφορά του Παύλου Μαρινάκη στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού
Μία αναφορά του Παύλου Μαρινάκη στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού
Eurokinissi

Σοβαρότερες τριβές πάντως έως τώρα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο φαίνεται να προκαλεί η στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Συνεργάτες του ανέφεραν το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά το μπρίφινγκ από τον Παύλο Μαρινάκη: «Σήμερα, ημέρα έναρξης των υποχρεωτικών ”φροντιστηρίων” του κ. Σκέρτσου στους βουλευτές της ΝΔ για τον γάμο ομοφυλοφίλων και την τεκνοθεσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να ”επιτεθεί” στον κ. Αντώνη Σαμαρά επειδή απουσίαζε στην ψηφοφορία τον ...Δεκέμβριο του 2015, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ κι επί μεταβατικής προεδρίας τής ΝΔ, για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων!!»

Και πρόσθεσαν: «Δεν αντιλαμβανόμαστε το ”μάθημα” που θέλησε να δώσει σήμερα ο κ. Παύλος Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ. Επί της ουσίας: πιστεύει η κυβέρνηση ότι το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος είναι το ίδιο πράγμα; Δεν γνωρίζει ότι το σύμφωνο συμβίωσης αφορά σε νομικά ζητήματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ ο γάμος αφορά στην τεκνοθεσία, δηλαδή στα παιδιά, στη μητέρα και στον πατέρα; Επί της διαδικασίας: ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός ουδέποτε προέτρεψε, ούτε υπέδειξε στους βουλευτές του την ”αποχή”. Κι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σεβάστηκε απολύτως το ”ζήτημα συνείδησης” που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκλογή τού Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας».

Οι ίδιοι συνεργάτες κατέληξαν: «Γι αυτό, ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς!».

Η απάντηση που έδωσαν οι κυβερνητικές πηγές στα όσα υποστήριξαν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού ήταν: «Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα σε αυτή τη συζήτηση». Μένει πλέον να φανεί αν ο Αντώνης Σαμαράς θα αρκεστεί στην τοποθέτηση που αναμένεται να κάνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο, ή αν θα υπάρξει και κάποια συνέχεια στη διαφωνία του σχετικά με το περιεχόμενο της ρύθμισης.

Δημοφιλή