Γάζα: Ισραηλινοί στρατιώτες στο νοσοκομείο Σίφα- Έρευνες και ανακρίσεις

Αναφορές πως βρέθηκαν όπλα, αλλά όχι όμηροι.
via Associated Press

Ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο της Γάζας, σε κάτι που χαρακτηρίζεται από τον ισραηλινό στρατό ως «στοχευμένη» επιχείρηση: Αναφορές από το εσωτερικό του κάνουν λόγο για έρευνες από δωμάτιο σε δωμάτιο και ανακρίσεις.

Σύμφωνα με άλλες αναφορές, βρέθηκαν όπλα μα όχι όμηροι- αν και θεωρείται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ότι η επιχείρηση μπορεί να αποφέρει πληροφορίες για τους ομήρους. Δεν έχουν αναφερθεί «τριβές» μεταξύ των στρατιωτών και ασθενών/ ιατρικού προσωπικού κατά την επιχείρηση, αν και, σύμφωνα με τους Times of Israel, τουλάχιστον πέντε ένοπλοι σκοτώθηκαν σε σύγκρουση έξω από το νοσοκομείο.

Μάρτυρας στο νοσοκομείο είπε ότι κομάντος μπήκαν στο τμήμα επειγόντων, ενώ στον χώρο του νοσοκομείου βρίσκονταν επίσης τεθωρακισμένα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι είχαν πάει θερμοκοιτίδες, τροφές για μωρά και ιατρικές προμήθειες στο νοσοκομείο, όπου υπάρχουν δεκάδες βρέφη- ωστόσο η φιλανθρωπική οργάνωση Medical Aid for Palestinians υποστήριξε ότι δεν χρειάζονταν θερμοκοιτίδες μα καύσιμα για τις γεννήτριες. Το Ισραήλ επέτρεψε να περάσουν περίπου 25.000 λίτρα καυσίμων στη νότια Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα. Στο μεταξύ, βροχοπτώσεις έχουν αρχίσει στη Γάζα, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί πως θα δυσκολέψουν πολύ την κατάσταση.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως διατηρεί αρχηγείο στις σήραγγες κάτω από το νοσοκομείο, και οι ΗΠΑ λένε πως έχουν πληροφορίες που το υποστηρίζουν αυτό. Η Χαμάς το αρνείται και υποστηρίζει ότι η επιδρομή στο νοσοκομείο είναι έγκλημα πολέμου. Από πλευράς του αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι άμαχοι και οι ασθενείς στο νοσοκομείο πρέπει να προστατευτούν, προσθέτοντας πως «δεν θέλουμε να δούμε μάχη σε νοσοκομείο».

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής ανθρωπιστικών θεμάτων του ΟΗΕ, σχολίασε τις αναφορές για όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο: «Έχω τρομάξει από τις αναφορές στρατιωτικών επιδρομών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα» έγραψε στο Χ (Twitter). «Η προστασία νεογέννητων, ασθενών, ιατρικού προσωπικού και αμάχων πρέπει να μπαίνει πάνω από τους άλλους προβληματισμούς. Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης. Μεγάλη ανησυχία εξέφρασε και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. O ΠΟΥ είπε πως έχει χάσει επαφή με το υγειονομικό προσωπικό στο νοσοκομείο.

Μάρτυρας είπε στο BBC ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν ανακρίσεις στις εγκαταστάσεις και είχαν διατάξει τους άνδρες 16-40 ετών να βγουν από τα κτίρια, εκτός του χειρουργικού και των επειγόντων, και να συγκεντρωθούν στο προαύλιο. Όπως ανέφερε, στρατιώτες είχαν πυροβολήσει στον αέρα για να βγουν έξω όσοι παρέμεναν μέσα, ενώ είχε εγκατασταθεί συσκευή ελέγχου/ σάρωσης.Ο Μοχάμεντ Ζακούτ, διευθυντής νοσοκομείων στη Γάζα, είπε στο Associated Press πως ισραηλινά τεθωρακισμένα είχαν μπει στον χώρο του νοσοκομείου και ότι στρατιώτες είχαν εισέλθει σε κτίρια, περιλαμβανομένης της χειρουργικής πτέρυγας και των επειγόντων περιστατικών. Όπως έλεγε, οι ασθενείς είχαν τρομοκρατηθεί και ούρλιαζαν.

Ένας γιατρός είπε στο Reuters ότι πυροβολισμοί έξω από το νοσοκομείο υποχρέωσαν το προσωπικό του να μην πλησιάζει τα παράθυρα για λόγους ασφαλείας. O γιατρός Άχμεντ ελ Μοχαλαλάτι είπε τηλεφωνικώς στο Reuters τα εξής: «Βομβαρδισμός. Πυροβολισμοί γύρω από το νοσοκομείο και μέσα στο νοσοκομείο. Είναι πράγματι φρικτό, ένιωθες ότι είναι πολύ κοντά στο νοσοκομείο. Κι έπειτα αντιληφθήκαμε ότι τα άρματα μάχης κινούνται γύρω από το νοσοκομείο. Στάθμευσαν μπροστά από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Γύρω από το νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκαν όλα τα είδη όπλων. Στοχοθέτησαν απευθείας το νοσοκομείο. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε να στεκόμαστε κοντά σε παράθυρα».

Σύμφωνα με το Reuters, καθώς ο Μοχαλαλάτι περιέγραφε τους κινδύνουςκαι τις επιδεινούμενες συνθήκες στο νοσοκομείο, ακούστηκαν δύο φορές πυροβολισμοί που δεν έμοιαζαν με ανταλλαγή πυρών: «Στοχοθετήθηκε ένας από τους θαλάμους ασθενών. Άνοιξε μια τρύπα στον τοίχο. Δεν τραυματίστηκε κανένας αλλά όλοι τρομοκρατηθήκαμε», είπε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας έβγαλε ανακοίνωση όπου καταδίκαζε τις στρατιωτικές ενέργειες στο νοσοκομείο, χαρακτηρίζοντάς την ως παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το Ισραήλ είναι ένα «τρομοκρατικό κράτος» που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη Γάζα και επανέλαβε την άποψή του πως η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Απευθυνόμενος σε βουλευτές στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανακοινώσει αν το Ισραήλ διαθέτει ή όχι πυρηνικές βόμβες και πρόσθεσε πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός είναι «ξοφλημένος». Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η Χαμάς είναι ένα πολιτικό κόμμα το οποίο έχει εκλεγεί από τους Παλαιστινίους.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, Times of Israel, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δημοφιλή