Τελικά, ποιοι ωφελούνται περισσότερο από τη γυμναστική; Οι γυναίκες ή οι άντρες;

Και ποιοι χρειάζεται να ιδρώσουν λίγο παραπάνω για να αποκομίσουν τελικά τα ίδια οφέλη. Έρευνα καταρρίπτει μύθους δεκαετιών.
Dusan Stankovic via Getty Images

Η τακτική άσκηση ενισχύει την υγεία όλων μας. Ωστόσο οι γυναίκες, μπορεί να αποκομίσουν ακόμη περισσότερα οφέλη από τους άνδρες, ιδίως από τις ασκήσεις με βάρη και το τρέξιμο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, οι γυναίκες που γυμνάζονται τακτικά διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τους άνδρες που κάνουν το ίδιο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι σωματικά δραστήριες γυναίκες είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με εκείνες που δεν ασκούνταν. Οι άνδρες είχαν μόνο 15% λιγότερες πιθανότητες.

Επιπλέον, οι γυναίκες είχαν μειωμένο κίνδυνο θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου, εγκεφαλικού ή άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 36%. Οι άνδρες είχαν 14% μειωμένο κίνδυνο.

«Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες ουσιαστικά επωφελούνται περισσότερο από κάθε λεπτό άσκησης, σε σύγκριση με τους άνδρες. Eπομένως, οι συστάσεις των ειδικών για το μίνιμουμ της σωματικής δραστηριότητας σε εβδομαδιαία βάση, θα πρέπει να διαφέρουν για τις γυναίκες και τους άνδρες», δηλώνει η επικεφαλής συγγραφέας της Μελέτης, Μάρθα Γκουλάτι.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 400.000 ενήλικες στις ΗΠΑ μεταξύ 27 και 61 ετών. Και διαπίστωσαν ότι οι σωματικά δραστήριες γυναίκες όχι μόνο είχαν λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου συνολικά σε σύγκριση με τους άνδρες, αλλά ότι περιόρισαν αυτόν τον κίνδυνο με λιγότερα λεπτά άσκησης.

Σε ό,τι αφορά την ήπια αερόβια άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα, οι γυναίκες θα μπορούσαν χρονικά να κάνουν το ήμισυ της προπόνησης των ανδρών κάθε εβδομάδα και να αποκομίσουν τα ίδια οφέλη. Και ενώ 57 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, όπως το τρέξιμο, ήταν το μόνο που χρειάζονταν οι γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, οι άνδρες χρειάζονταν 110 λεπτά.

Συν τοις άλλοις, οι γυναίκες αποκόμισαν περισσότερα οφέλη όχι μόνο από τη μέτρια και έντονη αερόβια δραστηριότητα, αλλά και από την προπόνηση ενδυνάμωσης, όπως η άρση βαρών.

Τι σημαίνει αυτό για τις γυναικείες συνήθειες άσκησης - και όχι μόνο-

«Η μελέτη θα πρέπει να παρακινήσει εμάς τις γυναίκες να ασκηθούμε. Ιδιαίτερα όσες υποφέρουμε από καρδιαγγειακές παθήσεις», προτείνει η δρ Ρέιτσελ Ταλάσκα, διευθύντρια νοσοκομειακών καρδιακών υπηρεσιών στο Northwell Lenox Hill Hospital.

Με άλλα λόγια, όλες μας θα πρέπει να προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις τρέχουσες οδηγίες σωματικής άσκησης, που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Σε εβδομαδιαία βάση, οι οδηγίες συνιστούν είτε από 150 έως 300 λεπτά άσκησης ήπιας έντασης, είτε από 75 έως 100 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας. Συμβουλεύουν επίσης να κάνουμε προπόνηση με αντιστάσεις τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.

Άνδρες και γυναίκες θα πρέπει επίσης να περιορίσουμε τον χρόνο που περνάμε καθιστοί, για να επιτύχουμε τα βέλτιστα οφέλη για την υγεία μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Ακόμη, έχει σημασία να εκμεταλλευόμαστε οποιαδήποτε ευκαιρία για άσκηση: Προτιμάμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, με τους φίλους πάμε για περίπατο αντί για καφέ και κάνουμε τις μετακινήσεις μας στο περίπτερο ή στον φούρνο πάντα με τα πόδια. Μπορεί να φαίνονται μικρά όλα αυτά, αλλά μέσα στην εβδομάδα ή και τον μήνα τα λεπτά άσκησης που σημειώνουμε είναι πολλά.

(Με πληροφορίες από health).