Γεννηματά στο 11ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Τέλος η εσωστρέφεια - Να ξανακάνουμε την παράταξη μεγάλη

Ενωτική η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και με σαφείς προειδοποιήσεις για τις «φωνές» αμφισβήτησης που ακούγονται εντός του Κινήματος.

Με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου και με παρόντες πολλούς από τους πρωτοκλασάτους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά μίλησε για τον στόχο του έκτακτου Συνεδρίου που ξεκίνησε το απόγευμα (Σάββατο 23/11) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ποιος είναι αυτός; Να σταματήσει η εσωστρέφεια και να ξαναγίνει η παράταξη μεγάλη, κάτι που τόνισε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην προσφορά της παράταξης από τότε που ιδρύθηκε, στις ενέργειες της τα τελευταία χρόνια να στηρίξει την κοινωνία και τη χώρα, ενώ δεν απόφυγε την αυτοκριτική. «Καλωσορίζω την αμφισβήτηση. Ζητώ την κριτική. Δεν διεκδικώ το αλάθητο», είπε σε κάποιο σημείο η κυρία Γεννηματά, δίνοντας όμως και απαντήσεις στις «φωνές» αμφισβήτησης που ακούγονται –αρκετά δυνατά είναι η αλήθεια- όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

«Όταν θες να συνθέσεις, να ενώσεις, να δημιουργήσεις κάτι μεγαλύτερο, αυτό σημαίνει και υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Τους οποίους τόλμησα να κάνω, ώστε σήμερα το ΠΑΣΟΚ να παραμένει ζωντανό και να έχουν κάποιοι την πολυτέλεια να λένε λόγια του αέρα εκ του ασφαλούς!

Εκ του ασφαλούς όταν εκλέγονται ή στηρίζονται από το Κίνημα Αλλαγής, αλλά θυμούνται το ΠΑΣΟΚ για να συντηρήσουν μια εσωστρέφεια που δεν λέει κάτι διαφορετικό, θολώνει το στίγμα μας και διχάζει τον κόσμο μας», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την εσωστρέφεια της Χαριλάου Τρικούπη –κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το κλίμα έως και φιλοεμφυλιακό- η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν τα μπρος-πίσω, που θα κάνουν τον κόσμο της παράταξης να χάσει την υπομονή του. Κάνοντας λόγο για ταλανισμούς της παράταξης «από κακοδαιμονίες, υπέρμετρες φιλοδοξίες και μικρομηχανισμούς που δημιουργούν αποστροφή», η κ. Γεννηματά έδωσε το στίγμα της δηλώνοντας αποφασισμένη να κλείσει οριστικά την περίοδο εσωστρέφειας, ξεκαθαρίζοντας ότι από τη Δευτέρα θα υπάρχει «μηδενική ανοχή» από μέρους της.

«Είμαι αποφασισμένη να μην επιτρέψω να συνεχισθεί αυτή η μιζέρια και η εσωστρέφεια.

Συνειδητά ανέχθηκα όλον αυτό τον καιρό τις επιθέσεις, τις δημόσιες προσβολές, τους χαρακτηρισμούς.

Δεν μετανιώνω. Σε όλη μου την πολιτική διαδρομή έθετα και θέτω τον εαυτό μου, στην υπηρεσία της παράταξης, της ενότητάς της, της συλλογικής πορείας της.

Και σήμερα από εδώ από το Συνέδριο μας, ζητώ να δουλέψουμε όλοι μαζί.

Χωρίς διαχωρισμούς κάθε μορφής.

Με σεβασμό σε όλες τις απόψεις που κατατίθενται στα όργανά μας.

Είναι όμως και ευθύνη μου ως Προέδρου να πω ότι με την λήξη αυτού του Συνεδρίου και την απόφασή του, αυτή η περίοδος της εσωστρέφειας τελειώνει οριστικά.

Γι’ αυτό και κλείνω τις αναφορές μου στα ζητήματα της λειτουργίας μας, ξεκαθαρίζοντας μια και καλή ότι από την Δευτέρα θα έχουμε ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ σε εσωστρέφεια και υπονομεύσεις».

Ταυτόχρονα, «πέταξε το γάντι» σε όσους διαφωνούν ή σε όσους στοχεύουν στη θέση του Προέδρου:

«Όποιος δεν πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσει ο ετεροπροσδιορισμός να βγει να μιλήσει.

Όποιος πιστεύει ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να τραβήξει άλλη πορεία , όχι αυτόνομη, ας το πει ευθέως.

Και όποιος έχει θεμιτές φιλοδοξίες και θέλει να βάλει υποψηφιότητα , το συνέδριο μας θα γίνει το 2021, θα είμαι εκεί, θα τον περιμένω».

Ασκώντας κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι στόχος της παράταξης είναι να βάλει την σφραγίδα της σοσιαλιστικής της ταυτότητας και να δώσει τις δικές της απαντήσεις στα μεγάλα θέματα της εποχής όπως –μεταξύ αλλων- στην κλιματική κρίση και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Πλέον αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις στελεχών που είτε έχουν αμφισβητήσει ευθέως τις επιλογές της Φώφης Γεννηματά, είτε έχουν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία του Κινήματος. Μεταξύ αυτών ο Παύλος Γερουλάνος αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης –ο οποίος είχε και θερμό χαιρετισμό με τη Φώφη Γεννηματά κατά την είσοδο της στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του ΣΕΦ.

f
f

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου έκλεισε με τις εισηγήσεις των Βασίλη Κεγκέρογλου, Κώστα Σκανδαλίδη και Νίκου Σαλαγιάννη, σχετικά την τροποποίηση του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία«η πολιτική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ συγχρονίζεται στο Κίνημα Αλλαγής».

Αυτές οι αλλαγές στο καταστατικό αναμένεται να επικυρωθούν αύριο Κυριακή 24/11, κατά τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα