Γερμανία: Εκτός Βουλής στην Κάτω Σαξονία οι Φιλελεύθεροι που πληρώνουν το τίμημα της συγκυβέρνησης

Ηγετικά στελέχη του κόμματος θέτουν θέμα παραμονής ή μη στην συγκυβέρνηση. Πρώτα κόμμα στις εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες, διπλάσιο ποσοστό για το νεο-ναζιστικό AfD.
O αρχηγό του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ
O αρχηγό του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ
picture alliance via Getty Images

Εκτός κρατιδιακού κοινοβουλίου στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας μένει το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), το οποίο δεν κατάφερε στις εκλογές της Κυριακής να φθάσει στο όριο του 5%.

Με 4,7%, το FDP έμεινε μακριά από το 7,5% των εκλογών του 2017, με τον αρχηγό του Κρίστιαν Λίντνερ να κάνει λόγο για «βραδιά θλίψης», αποδίδοντας τη βαριά ήττα στη συμμετοχή του κόμματος στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο κ. Λίντνερ δήλωσε ότι πολλοί από τους παραδοσιακούς υποστηρικτές του κόμματός του δεν αναγνωρίζουν πλέον το FDP ως φιλελεύθερη δύναμη του κέντρου.

«Θεωρούν ότι είμαστε πια κι εμείς αριστερό κόμμα» είπε αν και απέρριψε το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό, κάνοντας λόγο για «επίγνωση της ευθύνης» του έναντι της χώρας και των πολιτών.

«Είμαστε στην κυβέρνηση λόγω συναίσθησης της πολιτικής μας ευθύνης, όχι λόγω συνάφειας με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του FDP, κατηγορώντας εξάλλου το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ότι στις εκλογές της Κάτω Σαξονίας «πολέμησε το FDP αντί για την αριστερή πολιτική».

Ο γενικός γραμματέας του FDP εισηγήθηκε να υπάρξουν συνέπειες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα στην Κάτω Σαξονία.

«Εξακολουθεί να ισχύει, όπου κι αν πηγαίνω, (ότι) το κόμμα μου έχει μεγάλο πρόβλημα με αυτόν τον συνασπισμό. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι», προειδοποίησε ο Μπιτζάν Τζιρ-Σαράι μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό Phoenix. Υποστήριξε ότι οι άλλοι εταίροι προσπαθούν συνεχώς να διακριθούν σε βάρος του FDP.

ΓΓ FDP: Να συζητηθεί άμεσα το μέλλον της συμμετοχής μας στην κυβέρνηση

«Ένας συνασπισμός δεν θα λειτουργήσει εάν οι δύο εταίροι συνεχίζουν να έρχονται με νέες ιδέες για το πώς θα ξοδέψουν χρήματα και ο άλλος εταίρος πρέπει μετά να δει πώς θα βρει χρηματοδότηση. Αυτό δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει», επέμεινε ο κ. Τζιρ-Σαράι αναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα ζητηθεί άμεσα η γνώμη των οργανώσεων του FDP σχετικά με το μέλλον της συμμετοχής του κόμματος στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Από την άλλη, τόσο ο αρχηγός του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ όσο και ο αρχηγός των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το κακό εκλογικό αποτέλεσμα του FDP δεν θα έχει συνέπειες στον ομοσπονδιακό κυβερνητικό συνασπισμό.

«Έχουμε πολλά να κάνουμε, πολλές κρίσεις και πρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», δήλωσε ο κ. Κλινγκμπάιλ. «Στον συνασπισμό υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης», διαβεβαίωσε ο κ. Νουριπούρ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι «υπάρχουν κάποια προβλήματα επικοινωνίας», τα οποία «μερικές φορές είναι πιο ηχηρά στο προσκήνιο παρά στο παρασκήνιο».

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Infratest dimap, το FDP σε αυτές τις εκλογές υπέστη διαρροές ψηφοφόρων προς όλα τα άλλα κόμματα, ωστόσο οι περισσότεροι «μετανάστευσαν» στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). «Το κύριο πρόβλημα του FDP είναι η αιμορραγία προς τα δεξιά», σχολίασε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Μάνφρεντ Γκιούλνερ.

Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα από την επίσημη καταμέτρηση στην Κάτω Σαξονία, που μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD το SPD συγκεντρώνει 33,4% (-3,5), το CDU 28,1 (-5,5) και οι Πράσινοι 14,5% (+5,8). Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σχεδόν διπλασιάζει τις δυνάμεις της, έλαβε το 10,9% (+4,7), ενώ το FDP μένει στο 4,7% (-2,8) και εκτός κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή