ΔΙΕΘΝΕΣ
24/07/2019 09:11 EEST

Γερμανία κατά ΗΠΑ για το Μεσανατολικό: Το διεθνές δίκαιο δεν είναι μενού à la carte

Για την ευνοϊκή μεταχείριση του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων.

Anadolu Agency via Getty Images
Ισραηλινοί στρατιώτες εμποδίζουν Παλαιστίνιο να προσεγγίσει την περιοχή όπου οι αρχές του Ισραήλ κατεδαφίζουν σπίτια Παλαιστινίων. 

Ο πρέσβης της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη επέκρινε τις ΗΠΑ χθες Τρίτη για την πολιτική τους στο Μεσανατολικό, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να επιλέγει ποια τμήματα του διεθνούς δικαίου πρέπει να εφαρμόζονται και ποια θα αψηφά.

«Πιστεύουμε στο κράτος του διεθνούς δικαίου. Δεν πιστεύουμε στο κράτος του ισχυρότερου. Για εμάς, το διεθνές δίκαιο δεν είναι μενού à la carte», υπογράμμισε ο Κριστόφ Χόισγκεν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Χόισγκεν υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ επιμένουν στην απόλυτη και απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου στη Βόρεια Κορέα για παράδειγμα, σιωπούν όμως όταν παραβιάζονται κατάφωρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας από το Ισραήλ, όπως όταν ανεγείρονται οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η τοποθέτηση του γερμανού διπλωμάτη έγινε μία ημέρα αφού ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε τα σπίτια δεκάδων Παλαιστίνιων σε προάστιο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εγκρίνει στο παρελθόν υποτίθεται νομικά δεσμευτικές αποφάσεις με τις οποίες απαιτούσε το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, η οποία είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου. Ακόμη, καταδίκασε τις κατασχέσεις γης, τις κατεδαφίσεις σπιτιών και τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Παλαιστινίων.

Πριν την έκρηξη του γερμανού πρέσβη, ένας από τους απεσταλμένους του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή έκρινε, ενώπιον του ΟΗΕ, ότι η «διεθνής συναίνεση» και οι ίδιες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αρκούν για να τερματιστεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη και ότι μόνο οι «απευθείας συνομιλίες» των δύο πλευρών μπορούν να την επιλύσουν.

AHMAD GHARABLI via Getty Images
Οι κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων που κρίθηκαν ως «αυθαίρετα».

 

«Αυτή η διένεξη δεν θα τερματιστεί στη βάση της διεθνούς συναίνεσης για το ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, για το ποιος θα έπρεπε να παραχωρήσει το χι και θα όφειλε να αποδεχθεί το ύψιλον», είπε στους πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ο οποίος εργάζεται μαζί με τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και σύμβουλο του αμερικανού προέδρου, πάνω στο πολύ αμφιλεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ.

Η «διαρκής και πλήρης ειρήνη δεν θα έρθει με διάταγμα του διεθνούς δικαίου ή με τις φλύαρες και ελάχιστα σαφείς αποφάσεις» του ΣΑ, συνέχισε, υπογραμμίζοντας το πόσο μεγάλη είναι η απόσταση που παίρνουν πλέον οι ΗΠΑ από τον ΟΗΕ.

Οι Κούσνερ και Γκρίνμπλατ αναμένεται να επιστρέψουν στη Μέση Ανατολή στα τέλη του μήνα για να συνεχίσουν τις επαφές για το ειρηνευτικό σχέδιό τους. Η οικονομική πτυχή του, που προβλέπει διεθνείς επενδύσεις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και στις γειτονικές αραβικές χώρες μέσα σε μια δεκαετία, παρουσιάστηκε τον Ιούνιο. Το πολιτικό του σκέλος μένει να παρουσιαστεί.

Οι Παλαιστίνιοι μποϊκοτάρουν την αμερικανική πρωτοβουλία. Κατηγορούν την κυβέρνηση του Τραμπ ότι ήρθε σε απόλυτη ρήξη με τη «διεθνή συναίνεση» προχωρώντας στη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της ισραηλινής πρωτεύουσας και ότι παίρνει το μέρος του Ισραήλ.

HAZEM BADER via Getty Images

 

«Το όραμα για την ειρήνη που σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε δεν θα έχει αμφισημίες, αντίθετα με πολλές αποφάσεις που έχουν υιοθετηθεί σε αυτή την αίθουσα», είπε ο απεσταλμένος του Τραμπ στο ΣΑ.

Κατ’ αυτόν, η όποια λύση «δεν μπορεί να επιβληθεί στα μέρη». «Ο μόνος τρόπος να υπάρξει πρόοδος είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους», επέμεινε.

Ο γερμανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Κρίστοφ Χόισγκεν θύμισε από τη δική του πλευρά την προσήλωση της χώρας του στη λεγόμενη λύση «των δύο Κρατών», ισραηλινού και παλαιστινιακού, στη βάση των παραμέτρων στις οποίες συναινεί η διεθνής κοινότητα.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια να παραμεριστούν αυτές οι παράμετροι, που έχουν οριστεί συλλογικά, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», υπερθεμάτισε ο γάλλος πρεσβευτής Νικολά ντε Ριβιέρ.

Με κοινή ανακοίνωσή τους εξάλλου, τα πέντε Κράτη μέλη της ΕΕ που είναι το τρέχον διάστημα μέλη του ΣΑ (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία) «καταδίκασαν σθεναρά» την κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών σε προάστιο της Ιερουσαλήμ. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)