ΔΙΕΘΝΕΣ
29/09/2020 21:06 EEST | Updated 29/09/2020 21:26 EEST

Γερμανία: Πολιτικός είπε για μετανάστες «να πυροβοληθούν ή να μπουν σε θάλαμο αερίων»

Σάλος με τα εμετικά σχόλια στελέχους του ακροδεξιού AfD, που αποτελεί πλέον παρελθόν από το κόμμα.

ullstein bild via Getty Images

Σάλο έχουν προκαλέσει στη Γερμανία τα χυδαία σχόλια του πρώην εκπροσώπου του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) για «πυροβολισμό μεταναστών ή τοποθέτησή τους σε θάλαμο αερίων».

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Pro7 δημοσίευσε ένα βίντεο τη Δευτέρα στο οποίο ακούγεται ότι ο Κρίστιαν Λούτ του AfD να κάνει τα εν λόγω απαράδεκτα ξενοφοβικά σχόλια.

«Θα μπορούσαμε να σκοτώσουμε τους μετανάστες πυροβολώντας τους, αυτό δεν είναι καν ζήτημα» ακούγεται να λέει στο επίμαχο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο. «Ή θα μπορούσαμε να τους βάλουμε σε θάλαμο αερίων, ό, τι θέλετε, δεν με νοιάζει».

 

Το AfD που απέπεμψε τον Λούτ από το κόμμα τόνισε πως τα σχόλια αυτά, τα οποία έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο, «έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις ελευθεριακές-δημοκρατικές αρχές του κόμματός μας, [και] δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποδοθούν στο AFD».

Ο Λουτ ήταν στο παρελθόν εκπρόσωπος του κόμματος μέχρι και το 2018. Τον Απρίλιο, παύθηκε από εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD αφού προέβη σε άλλες ξενοφοβικές αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, αφού επέστρεψε από τις καλοκαιρινές του διακοπές,  η κοινοβουλευτική ομάδα σκεφτόταν να τον επαναφέρει ως εκπρόσωπο της στη γερμανική Βουλή.

Αλλά η αποκαλύψη του βίντεο έβαλαν τέλος σε αυτά τα σενάρια, όπως και στην πολιτική του καριέρα.

Το AfD κέρδισε την τρίτη θέση στις εθνικές εκλογές το 2017, και έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπαίνει στη Μπούντεστανγκ από τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, με την πανδημία οι ψηφοφόροι φαίνονται να συσπειρώνονται γύρω από τα παραδοσιακά κόμματα, με το AfD να υποχωρεί σε μονοψήφια ποσοστά, σύμφωνα με πρόσφατες τοπικές δημοσκοπήσεις.

(με πληροφορίες από CNN)