Γερμανία: Τούρκοι πολίτες τα θύματα, Κούρδος ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης στο εργοστάσιο της Mercerdes

Φήμες για πολιτικά κίνητρα πίσω από την επίθεση.
Christian Kaspar-Bartke via Getty Images

Τούρκοι πολίτες ήταν τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης που έγινε σήμερα το πρωί σε εργοστάσιο της Mercedes κοντά στην Στουτγκάρδη, ενώ ο δράστης ήταν και αυτός Τούρκος κουρδικής καταγωγής και πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικούς κύκλους που επικαλείται η εφημερίδα Die Welt. Ασαφές παραμένει ωστόσο εάν η πράξη του είχε πολιτικό κίνητρο.

Οι τρεις άνδρες εργάζονταν στην εταιρία παροχής υπηρεσιών logistics Rhenus Automotive, η οποία συνεργάζεται με την Mercedes. Ο Μουράτ Ντ., 53 ετών, «άδειασε όλο το όπλο», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στους 44χρονους Αϊχάν Μπ. και Ετσκάν Κ., προτού ακινητοποιηθεί χωρίς να προβάλει αντίσταση από την ασφάλεια του κτιρίου. Λίγη ώρα αργότερα έφθασαν στο σημείο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, σωστικά συνεργεία και δύο ελικόπτερα. Ειδικοί ψυχολόγοι ανέλαβαν την υποστήριξη αυτοπτών μαρτύρων, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ.

Το περιστατικό συνέβη στο Factory 56, τη μονάδα παραγωγής του κορυφαίου μοντέλου της Mercedes, S-Class, η οποία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας έως το τέλος της εβδομάδας. «Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, τους συγγενείς τους και τους συναδέλφους τους», ανακοίνωσε η εταιρία και τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει φήμες περί διαπληκτισμού με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία. Το ίδιο ανέφερε και η αστυνομία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Mercedes, η οποία απασχολεί στην ευρύτερη περιοχή περισσότερους από 35.000 εργαζόμενους, ανακοίνωσε επίσης ότι μελετά το ενδεχόμενο αναβάθμισης των όρων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της, όπου όμως, όπως επισημαίνεται, φθάνουν καθημερινά εκατοντάδες φορτηγά και αυτοκίνητα από εξωτερικούς συνεργάτες. «Το πρωτόκολλο ασφαλείας ελέγχεται συνεχώς», ανέφερε η εταιρία, αλλά ένας ενδελεχής έλεγχος για όπλα ή άλλα επικίνδυνα αντικείμενα, όπως γίνεται στα αεροδρόμια, θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή