ΔΙΕΘΝΕΣ
05/06/2019 10:03 EEST | Updated 05/06/2019 13:14 EEST

Γερμανικά ΜΜΕ για τις πολεμικές αποζημιώσεις: «H Αθήνα το εννοεί σοβαρά»

Πληθώρα δημοσιευμάτων για τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στο Υπουργέιο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Εκτενείς είναι οι αναφορές και τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου την Τετάρτη για για την επίδοση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο της ρηματικής διακοίνωσης, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

DW: «H Αθήνα το εννοεί σοβαρά»

«Η Ελλάδα ζήτησε επίσημα από τη Γερμανία να διαπραγματευτεί το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων για καταστροφές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάλογη ρηματική διακοίνωση εστάλη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση», τονίζει η Deutsche Welle.

Βild: «Οι Ελληνες θέλουν από εμάς 377 δισ. ευρώ»

«Η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί ένα ποσόν ύψους δισεκατομμυρίων από τη Γερμανία» αναφέρει η Bild και προσθέτει: «Ο Ελληνας πρεσβευτής επέδωσε σχετική ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση. Το ύψος ανέρχεται σε 376 δισ. ευρώ, εκτός τούτου η Αθήνα ζητά την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών»

Focus: «Η Ελλάδα απαιτεί τώρα δισεκατομμύρια από τη Γερμανία»

Στο ίδιο μήκος κύματος το Focus γράφει: «Η Ελλάδα με τη λεγόμενη διπλωματική ρηματική ζήτησε διαπραγματεύσεις για αποζημιώσεις λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τη Γερμανία κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη».

Deutschlandfunk (DLF): «Ρηματική διακοίνωση»

«Η Ελλάδα ζητά πλέον και επισήμως από τη Γερμανία διαπραγματεύσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις» υπογραμμίζει η DFL.

ARD: «Για ζημιές από παγκόσμιους πολέμους η Αθήνα θέλει αποζημιώσεις από το Βερολίνο»

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις καταστροφές των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Τη λήξη της βοήθειας από την ΕΕ ο κ. Τσίπρας τη θεωρεί ως ένα καλό χρονικό σημείο για τις απαιτήσεις αυτές» σχολιάζει το ARD.

Βερολίνο: «Το θέμα θεωρείται λήξαν»

Την ίδια ώρα, όμως το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επιμένει πως δεν υφίσταται ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων για τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 χρόνια μετά την συνθήκη 4+2 (για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας), το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ