Γιατί η δολοφονία του Σολεϊμανί είναι καλή είδηση για τους τζιχαντιστές

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι εξτρεμιστές του ISIS ακμάζουν περισσότερο όταν επωφελούνται από την αστάθεια και το χάος.
ASSOCIATED PRESS

Το Ισλαμικό Κράτος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής της ελίτ στρατιωτικής δύναμης αλ-Κούντς.

Σε μια δήλωση, περιέγραψε την εξόντωση του Ιρανού στρατηγού ως πράξη θεϊκής παρέμβασης που ωφέλησε τους τζιχαντιστές. Ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πραγματοποίησαν τη θανατηφόρα επίθεση κατά του Σολεϊμανί στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να δολοφονήσει τον στρατηγό Σολεϊμανί οδήγησε σε μια σειρά από συνέπειες - μία από τις πρώτες αφορούσε τον ημιτελή πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών.

Σχεδόν αμέσως ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ που πολεμά τους μαχητές του ISIS στο Ιράκ διέκοψε τις επιχειρήσεις του. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν ότι η κύρια δουλειά τους τώρα είναι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Από στρατιωτική άποψη, πιθανότατα δεν είχαν άλλη επιλογή.

Το Ιράν και οι πολιτοφυλακές που χρηματοδοτεί στο Ιράκ έχουν ορκιστεί εκδίκηση για τις δολοφονίες που προκάλεσε ο πύραυλος που πυροδοτήθηκε από το αμερικανικό drone και χτύπησε το όχημα του Σολεϊμανί, καθώς έφευγε από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Αυτό καθιστά τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, αλλά και εκείνες των δυτικών συμμάχων που συνεργάζονται μαζί τους, αυτομάτως στόχο.

Παράλληλα, αυτή η εξέλιξη είναι πολύ καλή για το Ισλαμικό Κράτος που έχει την ευκαιρία να επισπεύσει την ανάκαμψή του από το πλήγμα που δέχθηκε όταν το «χαλιφάτο» του διαλύθηκε.

Ο ISIS έχει δείξει τρομερή αντοχή εδώ και πολλά χρόνια. Αναγεννήθηκε από τα ερείπια μιας προηγούμενης ομάδας, της Αλ-Κάιντα στο Ιράκ.

Χρειάστηκε μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση το 2016 και το 2017 για να τερματιστεί ο έλεγχος από το Ισλαμικό Κράτος της επικράτειας που διασχίζει το Ιράκ και τη Συρία.

Πολλοί μαχητές του κατέληξαν νεκροί ή στη φυλακή. Αλλά αυτό δεν σκότωσε την οργάνωση. Εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στα παλιά σημεία ελέγχου στο Ιράκ και τη Συρία, δημιουργώντας ενέδρες, αποσπώντας εκβιαστικά κεφάλαια και αφαιρώντας ακόμη περισσότερες ζωές.

Το ιρακινό κράτος διαθέτει αποτελεσματικές ελίτ στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες, κυρίως εκπαιδευμένες από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους συμμάχους που εντάχθηκαν στον αγώνα κατά του ISIS.

Μετά τη δολοφονία του Σολεϊμανί, οι ΗΠΑ έχουν διακόψει και την εκπαίδευση εκτός από και τις επιχειρήσεις. Το ίδιο έχουν κάνει η Δανία και η Γερμανία.

Οι Γερμανοί αποσύρουν τους στρατιωτικούς εκπαιδευτές τους προς την Ιορδανία και το Κουβέιτ.

Οι ιρακινές δυνάμεις αναλαμβάνουν τους περισσότερους κινδύνους πλέον στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS. Αλλά παράλληλα με την κατάρτιση, βασίζονταν έως τώρα σε ζωτικής σημασίας υλικοτεχνική βοήθεια από τις αμερικανικές δυνάμεις, η οποία πλέον επιστρέφει πίσω στις βάσεις της.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν έναν ακόμη λόγο να πανηγυρίζουν. Οταν ο Τραμπ αποφάσισε να σκοτώσει τον Σολεϊμανί, είχαν την «τύχη» να δουν έναν από τους εχθρούς τους, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, να δολοφονεί έναν άλλον εχθρό τους.

Το 2014, οι τζιχαντιστές πέρασαν στην επίθεση, καταλαμβάνοντας ευρείες περιοχές του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης - της Μοσούλης.

Ο κορυφαίος κληρικός των Σιϊτών στο Ιράκ, ο μεγάλος αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστανί, έκανε γενικό κάλεσμα στα όπλα κατά των σουνιτών εξτρεμιστών.

Οι νεαροί σιίτες άντρες προσφέρθηκαν εθελοντικά κατά χιλιάδες - και ο Σολεϊμανί και η δύναμη του αλ-Κούντς έπαιξε μεγάλο ρόλο στη μετατροπή τους σε ένοπλες μονάδες. Οι πολιτοφυλακές ήταν αδίστακτοι, συχνά βίαιοι εχθροί του ISIS.

Τώρα, οι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν απορροφηθεί από τον ιρακινό στρατό υπό μια οργάνωση - ομπρέλα που ονομάζεται Λαϊκή Κινητοποίηση. Οι σημαντικότεροι ηγέτες των πολιτοφυλακών έχουν γίνει ισχυροί πολιτικοί ηγέτες.

Στα χρόνια μετά το 2014, οι ΗΠΑ και οι πολιτοφυλακές αντιμετώπισαν τον ίδιο εχθρό. Αλλά οι σιϊτικές πολιτοφυλακές τώρα φαίνεται σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στις ρίζες τους, οι οποίες βρίσκονται στον αγώνα ενάντια στην αμερικανική κατοχή μετά την εισβολή του 2003.

Σκότωσαν πολλούς Αμερικανούς στρατιώτες - με την βοήθεια της εκπαίδευσης και των καλύτερων όπλων που τους παρείχε ο Σολεϊμανί - κάτι που αποτέλεσε ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή για την δολοφονική επίθεση σε βάρος του την περασμένη εβδομάδα.

Από τη στιγμή αποσύρθηκε μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2018, οι Αμερικανοί και οι Ιρανοί όδευαν ολοταχώς προς το χείλος του πολέμου.

Πριν ακόμη δολοφονηθεί ο Σολεϊμανί, οι πολιτοφυλακές των σιϊτών ήδη είχαν επιστρέψει στο στόχο τους κατά των Αμερικανών.

Μια επίθεση στα τέλη Δεκεμβρίου σε βάση στο βόρειο Ιράκ που σκότωσε έναν εργολάβο των ΗΠΑ απαντήθηκε με αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν τουλάχιστον 25 μαχητές από μια ομάδα που ονομάζεται Κατάιμπ Χεζμπολάχ.

Ο ηγέτης τους, ο Αμπού Μαχντί αλ-Μουχάντις, συναντήθηκε με το Σολεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και ανατινάχθηκε ακριβώς δίπλα του στο ίδιο αυτοκίνητο.

Σε ένα άρθρο της εβδομαδιαίας εφημερίδας του ISIS αλ-Νάμπα, η ομάδα ανέφερε ότι ο Σολεϊμανί και ο αλ-Μουχάντις πέθαναν στα χέρια των «συμμάχων» τους - αναφερόμενη στις ΗΠΑ.

Είπε, ακόμη, ότι οι εχθροί του ISIS ήταν απασχολημένοι πολεμώντας ο ένας με τον άλλον, κάτι που θα τους απορροφήσει την ενέργεια και τους πόρους τους και τελικά θα ωφελήσει τους τζιχαντιστές.

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι τζιχαντιστές εξτρεμιστές ακμάζουν περισσότερο όταν μπορούν να επωφεληθούν από την αστάθεια, το χάος και τους αδύναμους, διχασμένους εχθρούς.

Αυτό συνέβη στο παρελθόν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξανασυμβεί.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή