ΔΙΕΘΝΕΣ
20/12/2020 08:35 EET

Γιατί η Ευρώπη πληρώνει λιγότερο από τις ΗΠΑ για τα εμβόλια κορονοϊού

Τα εμβόλια της ΕΕ θα μοιράζονται εξίσου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση το μέγεθος του πληθυσμού κάθε χώρας.

Sebastian Condrea via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει λιγότερα χρήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια σειρά εμβολίων κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου Pfizer-BioNTech, σύμφωνα με την Washington Post.

Το κόστος για την ΕΕ ήταν απόρρητο μέχρι που η υφυπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου έκανε ένα tweet την Πέμπτη - και στη συνέχεια το διέγραψε με τις τιμές που καταβάλλονται για κάθε εμβόλιο. 

Σύμφωνα με το print screen που δημοσίευσε το HLN, η Ε.Ε. δαπανά μεταξύ 1,78 € και 18 $ ανά εμβόλιο κορονοϊού. Η τιμή ανά δόση που αναφέρεται για καθένα από τα έξι εμβόλια ήταν η εξής:

  • BioNTech/Pfizer: €12

  • Moderna: $18

  • Oxford/AstraZeneca: €1.78

  • Johnson & Johnson: $8.50

  • Sanofi/GSK: €7.56

  • CureVac: €10

Συγκρίνοντας αυτή τη λίστα με υπολογισμούς από την Bernstein Research, μια εταιρεία ανάλυσης, φαίνεται ότι η ένωση των 27 ευρωπαϊκών εθνών έχει έκπτωση 24% στο εμβόλιο Pfizer σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πληρώνοντας 14,76 $ ανά δόση σε σύγκριση με 19,50 $ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μερικές από αυτές τις διαφορές μπορεί να αντικατοπτρίζουν ότι η ΕΕ επιχορήγησε την ανάπτυξη αυτού του εμβολίου.

Ακόμη, θα πληρώσει 45% λιγότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το εμβόλιο AstraZeneca-Oxford που βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Ωστόσο, θα πληρώσει 20% περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το εμβόλιο Moderna, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Οι τιμές ανά δόση των εμβολίων είναι χαμηλότερες από τα περισσότερα επώνυμα φάρμακα, αλλά οι εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις που απαιτούνται για τον εμβολιασμό ολόκληρων πληθυσμών θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος για μεμονωμένες χώρες.

Ο κατάλογος της ΕΕ υπογραμμίζει επίσης γιατί οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ελπίζουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα είναι αποτελεσματικό και θα κερδίσει τελικά την έγκριση - με δόση 2,19 $, που είναι είναι σχεδόν το ένα έβδομο της τιμής του εμβολίου Pfizer που χορηγείται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Τα περισσότερα εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη απαιτούν δύο δόσεις, πλην του Johnson & Johnson με τιμή κοντά στα 10 δολάρια στις ΗΠΑ και λίγο παραπάνω στην Ευρώπη. 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν δεσμευτεί να παρέχουν το εμβόλιο δωρεάν για όλους τους πολίτες. 

Οι υπερασπιστές της διαφάνειας πιέζουν για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος των εμβολίων εδώ και μήνες, υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που χρησιμοποιούνται δημόσια κονδύλια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και το κοινό πρέπει να γνωρίζουν τις τιμές. Η ΕΕ διαπραγματεύτηκε ως μπλοκ, αλλά οι περισσότερες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, διαπραγματεύονται μεμονωμένες συμβάσεις με φαρμακευτικές εταιρείες. Οι ρήτρες εμπιστευτικότητας πιθανώς ωφελούν τους κατασκευαστές, καθώς διευκολύνουν τη μεταβολή των τιμών από χώρα σε χώρα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι πιθανό να εγκρίνει το εμβόλιο Pfizer-BioNTech τη Δευτέρα, με το εμβόλιο να αναμένεται να κυκλοφορήσει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Τα εμβόλια της ΕΕ θα μοιράζονται εξίσου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση το μέγεθος του πληθυσμού κάθε χώρας.

 

(Με πληροφορίες από Washington Post