Γιατί ο Άρειος Πάγος «πήρε» την έρευνα για τις υποκλοπές

Τα πορίσματα που άργησαν 12 μήνες και η αντίστροφη μέτρηση για την εισαγγελική κρίση
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Για αναβάθμιση που ήρθε την ώρα της κρίσης για την υπόθεση των υποκλοπών, μιλούν στο dikastiko.gr δικαστικές πηγές που έχουν γνώση της κίνησης των πραγμάτων στο πεδίο της έρευνας για μια υπόθεση με τεράστιες πολιτικές και δικαστικές απολήξεις.

Η απόφαση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη να αναθέσει την έρευνα στον εξαιρετικά έμπειρο και υψηλού επιπεδου νομικό, αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αχιλλέα. Ζήση, είναι προφανές πως προσθέτει βαρύτητα, εμπειρία και αυξημένο κύρος στην όποια κρίση καταλήξει η Δικαιοσύνη. Και απαντά σε ένα διατυπωμένο – πολλάκις – αίτημα των καταγγελλόντων να υπάρξει κρίση ταχύτατη και στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο.

Γιατί τώρα

Κατ΄αρχήν, όπως λένε όλες οι πλευρές, η αφαίρεση της δικογραφίας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών (εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου, Κων/νος Σπυρόπουλος) και η συγκέντρωση της στον Άρειο Πάγο δεν αποτελεί επ ουδενί μομφή για τους ίδιους, δεδομένου ότι είχαν πράξει όλες εκείνες τις δικονομικές ενέργειες που όφειλαν (εκατοντάδες τέτοιες πράξεις και δεκάδες μάρτυρες) και περίμεναν τα πορίσματα δημοσίων αρχών επί συγκεκριμένων ζητημάτων.

Πηγή με γνώση του αντικειμένου έλεγε μάλιστα πως, παρότι είχαν κι άλλα καθήκοντα, έτρεχαν δηλαδή κι άλλες έρευνες (π.χ Κιβωτός του Κόσμου ή στημένοι αγώνες ποδοσφαίρου) είχαν φτάσει την έρευνα σχεδόν στο σημείο “μηδέν” , δηλαδή στην έξοδο συμπερασμάτων.

Περίμεναν δηλαδή τα πορίσματα π.χ για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων από την Οικονομική Αστυνομία (εκκρεμεί από τον Νοέμβριο του 2022 αλλά οι άνθρωποι εκεί τρέχουν επίσης δεκάδες υποθέσεις) αλλά και άλλων υπηρεσιών που πολλές φορές απαντούσαν στα αιτήματα κι άλλες όχι.

Ειδικό βάρος

Εκεί ακριβώς έρχεται λοιπόν η παρέμβαση της εισαγγελικής ιεραρχίας, που αναγιγνώσκοντας το ζήτημα, προσθέτει πίεση και ειδικό βάρος προς τις υπηρεσίες που θα αναγκαστούν να τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Μάλιστα δεν αποκλείεται ορισμένα πορίσματα να φτάσουν σύντομα στον Άρειο Πάγο, όσο διάστημα δηλαδή ο κ. Ζήσης θα μελετά τα πάνω από 10 ντοσιέ με έγγραφα και καταθέσεις που έχουν ήδη αποσταλεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Για να αποφασίσει, σε εύλογο αλλά όχι σύντομο, όπως πληροφορείται το dikastiko.gr, χρονικό διάστημα αν απαιτούνται επιπλέον δικονομικές ενέργειες ή η δικογραφία είναι ώριμη για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο χρόνος

Είναι επίσης προφανές πως η Δικαιοσύνη (λειτουργώντας με λίγους πόρους είναι η αλήθεια) οφείλει να δώσει εν προκειμένω μια ξεκάθαρη και άμεση απάντηση για το ζήτημα, στη βάση εμπεριστατωμένων πορισμάτων και στοιχείων, είτε στην κατεύθυνση της απόδειξης σοβαρών εγκλημάτων, είτε όχι. Και η απάντηση αυτή οφείλει να δωθεί στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο.

Δημοφιλή