Γιατί οι μπλε κύκλοι σε αυτήν την οπτική ψευδαίσθηση κορεσμού έχουν όλοι το ίδιο χρώμα;

Ο φωτισμός και το φόντο ενός αντικειμένου επηρεάζουν τον τρόπο που το βλέπουμε.
.
.
Lenstore

Ακόμα κι αν έχετε τέλεια όραση, δεν μπορείτε πάντα να εμπιστεύεστε τα μάτια σας. Η παραπάνω εικόνα που δημιουργήθηκε από το Lenstore το αποδεικνύει.

Ο κύκλος στα αριστερά φαίνεται να έχει μια πιο ανοιχτή απόχρωση του μπλε από τον κύκλο στα δεξιά, αλλά αν τοποθετήσετε τα σχήματα δίπλα-δίπλα σε ένα συμπαγές λευκό φόντο όπως φαίνεται παρακάτω, μπορείτε να δείτε ότι έχουν το ίδιο χρώμα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα της οπτικής ψευδαίσθησης κορεσμού και δείχνει τον υποκειμενικό τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται το χρώμα.

Ο φωτισμός και το φόντο ενός αντικειμένου επηρεάζουν τον τρόπο που το βλέπουμε. Εάν μια μπλε μπάλα τοποθετηθεί σε μια επιφάνεια που έχει μια πιο ανοιχτή απόχρωση του μπλε, η αντίθεση θα μας κάνει να επεξεργαστούμε τη μπάλα ως πιο σκούρα από ό,τι θα κάναμε διαφορετικά. Το αντίθετο ισχύει αν η μπάλα είναι τοποθετημένη σε πιο σκούρο μπλε φόντο που την κάνει να φαίνεται χλωμή σε σύγκριση.

.
.
Lenstore

Όταν προσδιορίζουμε το χρώμα ενός αντικειμένου, επεξεργαζόμαστε πολλές πηγές οπτικών πληροφοριών ταυτόχρονα για ενδείξεις περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του αντικειμένου. Αυτός ο ίδιος μηχανισμός είναι που μας επιτρέπει να βλέπουμε ένα τραπέζι λευκό ακόμα και όταν είναι σκιασμένο. Όμως, όπως δείχνει η παραπάνω εικόνα, αυτή η αισθητηριακή συντόμευση μπορεί να παραληφθεί εύκολα.

Το να μας κάνει να βλέπουμε δύο ίδιες αποχρώσεις με διαφορετικό τρόπο είναι μόνο ένα κόλπο που μπορούν να κάνουν οι οπτικές ψευδαισθήσεις. Μερικές από τις πιο απίθανες ψευδαισθήσεις προσομοιώνουν την κίνηση με στατικά σχήματα, όπως αυτή η διαστελλόμενη εικόνα μαύρης τρύπας, όπως εξηγείται σε μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη.

Πηγή: Mentalfloss

Δημοφιλή