Γιατί όποιος καπνίζει κάνναβη κινδυνεύει περισσότερο από τον κορονοϊό

Ακόμη και αν κάνει περιστασιακή χρήση.
Peter Dazeley via Getty Images

Οποιος καπνίζει κάνναβη, (δήθεν) για να ξεπεράσει το άγχος από την πανδημία του κορονοϊού, καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το κάπνισμα της κάνναβης, ακόμα και περιστασιακά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τον Covid-19.

Με το κάπνισμα της κάνναβης προκαλείται σε κάποιο βαθμό φλεγμονή στους πνεύμονες, παρόμοια με βρογχίτιδα. Μοιάζει πολύ με το είδος της φλεγμονής που προκαλεί το κοινό τσιγάρο, σύμφωνα με τους πνευμονολόγους.

Οταν λοιπόν κάποιος υποστεί μια λοίμωξη π.χ. από κορονοϊό, αυξάνονται οι πιθανότητες για επιπλοκή της νόσου.

Ακόμη και αν κάποιος είναι περισταστιακός χρήστης ή μόλις έχει ξεκινήσει, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει: σε περίπτωση επίσκεψης στο γιατρό, η σωστή και άμεση διάγνωση και επομένως ή έγκαιρη και σωστή περίθαλψη καθίσταται πιο δύσκολη. «Είναι αυτός ο βήχας από το κάπνισμα ή τον κορονοϊό;» θα αναρωτιέται κανείς.

Το «χρόνιο» κάπνισμα κάνναβης, που ορίζεται ως καθημερινή χρήση, προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες μετά από μια χρονική περίοδο. Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει πολύ με τη χρόνια βρογχίτιδα - ένας από τους όρους που χρησιμοποιούνται για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ή ΧΑΠ).

Οι καπνιστές, τα άτομα με ΧΑΠ και άλλες χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, καθώς και άτομα με μέτριο έως σοβαρό άσθμα συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αυτή την εποχή, συμπεριλαμβανομένου του χειρότερου σεναρίου να χρειαστούν αναπνευστήρα αν νοσήσουν.

Τα σημάδια της βλάβης των πνευμόνων από το κάπνισμα, ακόμη και μερικών τσιγάρων, μπορούν να εμφανιστούν σε λίγες μέρες. Και ναι μεν η βλάβη από μερικές τζούρες κάνναβης είναι αμελητέα σε σχέση με το τσιγάρο, αλλά το πρόβλημα είναι διαφορετικό.

Η κάνναβη καίγεται σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία από ένα εμπορικά κατασκευασμένο τσιγάρο. Εξαιτίας αυτού, το άτομο εισπνέει μια ορισμένη ποσότητα άκαυστου φυτικού υλικού. Αυτό ερεθίζει τους πνεύμονες με τον ίδιο τρόπο όπως η αμβροσία, η σημύδα και η γύρη ερεθίζουν τους αλλεργικούς.

Και επειδή ένας ξηρός βήχας αποτελεί βασικό σύμπτωμα του Covid-19, οποιοσδήποτε βήχας που προκαλείται από το κάπνισμα κάνναβης θα μπορούσε να καταστήσει τη διάγνωση πιο δύσκολη.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή