Γιατί παραμένουμε σε αποτυχημένες σχέσεις

Τα αποτελέσματα έρευνας του Journal of Personality and Social Psychology
Πολλά είναι τα ζευγάρια που μένουν μαζί παρ' όλα τα προβλήματα στην σχέση τους
Πολλά είναι τα ζευγάρια που μένουν μαζί παρ' όλα τα προβλήματα στην σχέση τους

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να μένουν σε μια αποτυχημένη σχέση — παιδιά, οικονομικές δυσκολίες κι(έλειψη) αυτοπεποίθησης, για να να ονομάσουμε μερικές - αλλά κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς μπορούμε να προσθέσουμε και «λόγω της πανδημίας» στην λίστα.

Και παρ′ ότι ο καθένας από εμάς έχει τους δικούς του λόγους να παραμένει (σε μια σχέση), ο πιο συχνός έχει να κάνει στην πραγματικότητα με την αλτρουϊστική μας φύση.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, οι άνθρωποι δεν σκέφτονται απλά τα θέλω και τα πρέπει τους όταν πρέπει να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν (ή όχι) με τον σύντροφό τους, αλλά μάλλον αυτά των ετέρων ημίσεών τους.

Η Σαμάνθα Τζόελ, συγγραφέας της έρευνας, εξηγεί ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τις σχέσεις (τους) όταν θεωρούν ότι ο σύντροφός τους εξαρτάται από αυτές.

Όταν οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν ότι ο σύντροφός τους ήταν πολύ αφοσιωμένος στη σχέση, είναι λιγότερο πιθανό να ξεκινήσουν διάλυση.

«Αυτό ισχύει ακόμη και για άτομα που δεν ήταν πραγματικά αφοσιωμένα στην σχέση τους ή που προσωπικά δεν ήταν ικανοποιημένα με την σχέση αυτήν».

Αν και αυτό μπορεί να μην ακούγεται σαν πρωτοποριακή πληροφορία, επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται μόνο για τον εαυτό τους όταν υπολογίζουν εάν θα αφήσουν έναν σύντροφο.

Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, η εκτίμησή μας για το πόσο καταστροφικό θα είναι για τον σύντροφό μας εάν τερματίσουμε την σχέση.

«Ένα πράγμα που δεν γνωρίζουμε είναι πόσο σωστές είναι οι αντιλήψεις των ανθρώπων», συνεχίζει η ίδια. «Θα μπορούσε το άτομο να υπερεκτιμά πόσο αφοσιωμένος είναι ο άλλος σύντροφος και πόσο επώδυνη θα ήταν η διάλυση».

Ναι, το καλό είναι ότι είμαστε όλοι ευγενικοί, συμπαθητικοί άνθρωποι (και μπράβο μας), αλλά αυτό εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για να παραμένουμε κάπου που είμαστε δυστυχείς.

Η παραμονή σε μια σχέση για χάρη των συναισθημάτων κάποιου άλλου δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση. Κι εν τέλει, ας βάλουμε τον εαυτό μας στην θέση του: θα θέλαμε να μείνουμε με κάποιον που δεν περνάει καλά μαζί μας;

ΠΗΓΗ: redonline.co.uk