Ας πάρουμε μια «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» σήμερα!

Με το μήνα Νοέμβριο να έχει αφιερωθεί στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με τη- στήριξη της Johnson and Johnson μας καλεί να πάρουμε μία «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ».

Η «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» αφορά σε μία κοινωνική πρωτοβουλία για τον καρκίνο του πνεύμονα που προάγει τη διακοπή καπνίσματος και την έγκαιρη διάγνωση προτρέποντας τους ασθενείς να κάνουν την εξέταση για την υγεία του πνεύμονα και να συνεχίσουν να ζουν σαν υγιείς ξέγνοιαστοι άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την Νο. 1 αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως η Ελλάδα έχει την όγδοη υψηλότερη θνησιμότητα καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη (7.170 θάνατοι το 2017) (Eurostat, 2020). Είναι γεγονός πως 8 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα. Παρόλα αυτά, όταν εντοπιστούν έγκαιρα σε πρώιμο στάδιο, οι θεραπευτικές επιλογές είναι περισσότερες για τον ασθενή και το ποσοστό επιβίωσης αυξάνεται.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με όραμα να δώσει στους Έλληνες πολίτες μια «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» και να γίνει η Ελλάδα η χώρα με τους λιγότερους θανάτους από τον καρκίνο του πνεύμονα, ενθαρρύνει τους πολίτες, γυναίκες και άνδρες, μη καπνιστές, πρώην καπνιστές και ειδικά καπνιστές ηλικίας 35-64 να κάνουν δύο απλά βήματα:

  • να αποταθούν στο γιατρό τους και να κάνουν έγκαιρα την εξέταση για την υγεία του πνεύμονα και
  • για όσους καπνίζουν να πάρουν μία «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» διακόπτοντας κάθε λογής κάπνισμα σήμερα.

Δεν είναι ποτέ αργά για τη διακοπή καπνίσματος. Όσο πιο γρήγορα το διακόψουμε, τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε από καρκίνο και άλλες ασθένειες. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα παίζει ζωτικό ρόλο για τη διάγνωσή του σε ασθενείς πρώιμου σταδίου. Η διαδικασία αυτή, είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα δεν εμφανίζονται συχνά παρά μόνο αφού οι ασθενείς παρουσιάσουν νόσο τελικού σταδίου, το οποίο σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό διαγνώσεων γίνεται στα τελευταία στάδια με αποτέλεσμα οι επιλογές θεραπείας και τα ποσοστά αποτελεσματικότητας να μειώνονται σημαντικά.

«ΜΗ ΓΙΝΕΙΣ ΗΡΩΑΣ»

«Σταμάτησε το κάπνισμα σήμερα, κάνε την εξέταση για την υγεία του πνεύμονα και συνέχισε να ζεις σαν ένας υγιής, ξένοιαστος άνθρωπος».

Μέσα από την καμπάνια καλούνται όλοι οι πολίτες να πάρουν μία «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» και να «ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΗΡΩΕΣ», γιατί η διακοπή του καπνίσματος, η πρόληψη, η πρόωρη διάγνωση σώζουν ζωές. Δεν θέλουμε ήρωες αλλά υγιείς συμπολίτες μας να χαίρονται τη ζωή τους μαζί με τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους.

Η καμπάνια ενημέρωσης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη στήριξη της Johnson & Johnson, συμπεριλαμβάνει τηλεοπτικό σπότ και ενημερωτική ιστοσελίδα στη διεύθυνση https://anasa-zwis.gr/. Μπορείτε να την επισκεφτείτε, να μάθετε περισσότερα για αυτήν την πρωτοβουλία, για τα οφέλη και τους τρόπους της διακοπής καπνίσματος αλλά και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα και να δείτε εάν αυτή η πρωτοβουλία σας αφορά. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το τηλεοπτικό σποτ της κοινωνικής πρωτοβουλίας παρακάτω: