ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2020 08:10 EEST

Γιατρός προειδοποιεί τους ασθενείς που ανάρρωσαν από τον κορονοϊό να μην κάνουν σεξ για 30 ημέρες

Οι συμβουλές έρχονται μετά από μια κινεζική μελέτη που διαπίστωσε ότι όχι μόνο το σάλιο αλλά και το σπέρμα μπορεί να μεταφέρουν τον ιό .

chameleonseye via Getty Images

Έχετε επιβιώσει από τον κοροναϊό και τώρα αισθάνεστε περδίκι; Μπορεί να νιώθετε έτοιμοι πλέον να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας, αλλά ένας γιατρός προειδοποιεί ότι πρέπει να περιμένετε ακόμα ένα μήνα μέχρι να κάνετε σεξ. 

Οι συμβουλές έρχονται μετά από μια κινεζική μελέτη που διαπίστωσε ότι όχι μόνο το σάλιο αλλά και το σπέρμα μπορεί να μεταφέρουν τον ιό.

Ο Veerawat Manosutthi, ιατρικός εμπειρογνώμονας στο Τμήμα Ελέγχου Νοσημάτων της Ταϊλάνδης, συμβουλεύει τους ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό να αποφεύγουν όχι μόνο το σεξ αλλά και τα φιλιά για 30 ημέρες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA), έλαβε δείγματα σπέρματος από 38 άνδρες ασθενείς με COVID-19 στην επαρχία Χενάν της Κίνας, που συνορεύει με τη Γουχάν, όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε ο ιός.

Ερευνητές που ανέλυσαν τα δείγματα στις 26 Ιανουαρίου και ξανά στις 16 Φεβρουαρίου διαπίστωσαν ότι περίπου το 16% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ίχνη COVID-19 στο σπέρμα τους.

Είπαν ότι ενώ δεν είναι ακόμα σίγουροι εάν η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, ήταν πιο ασφαλές για τους ανθρώπους να λάβουν προφυλάξεις. Αυτό συμβαίνει επειδή άλλες μη σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως η Ζίκα και ο Έμπολα, έχουν αποδειχθεί ότι εξαπλώθηκαν μέσω του σεξ στο παρελθόν.

«Όσοι πιστεύουν ότι είναι απαλλαγμένοι από τον ιό πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικό όταν κάνουν σεξ. Το φιλί πρέπει επίσης να αποφεύγεται καθώς είναι γνωστό ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του στόματος» λέει χαρακτηριστικά ο γιατρός στο Insider. 

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA, οι ερευνητές σημείωσαν: «Η παρουσία ιών στο σπέρμα μπορεί να είναι πιο συχνή από ό, τι πιστεύουμε, και οι παραδοσιακά μη σεξουαλικά μεταδιδόμενοι ιοί δεν πρέπει να θεωρείται ότι απουσιάζουν πλήρως από τις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων».

 

(Με πληροφορίες από Insider, New York Post)