Γιούνκερ στους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων: H ένταξη είναι δική σας, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο σημαντικές από τα χρονοδιαγράμματα

Γιούνκερ στους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων: H ένταξη είναι δική σας, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο σημαντικές από τα χρονοδιαγράμματα
Anadolu Agency via Getty Images

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ότι η μελλοντική ένταξή τους στο μπλοκ είναι στο χέρι τους να την εξασφαλίσουν, αλλά μετέφερε ένα αυστηρότερο μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο σημαντικές από τα χρονοδιαγράμματα.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη του περιοδεία στην περιοχή ως πρόεδρος της Επιτροπής, ο Γιούνκερ επιδίωξε να δείξει στη Σερβία, την πΓΔΜ, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τη σοβαρότητα την οποία προσδίδει η Ένωση στην ένταξή τους, με αφετηρία το 2025.

«Η ένταξη δεν είναι ένα όνειρο, αλλά μια πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που πρόκειται να έρθει», τόνισε ο Γιούνκερ στους δημοσιογράφους στη Σόφια, έπειτα από τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των χωρών της περιοχής στο τέλος της περιοδείας στους στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα υποστηρίξουν το στόχο του 2025 της ΕΕ, πιθανώς την ημερομηνία ένταξης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, σε μια σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στη Σόφια.

«Αλλά περισσότερη σημασία πρέπει να δοθεί στην ουσία παρά στο ημερολόγιο», τόνισε ο Γιούνκερ, θίγοντας ευρύτερες ανησυχίες.

Επαναλαμβάνοντας πρωτύτερες δηλώσεις του, σημείωσε ότι οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να πατάξουν τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα και να τερματίσουν όλες τις διμερείς εδαφικές συγκρούσεις, ώστε να μπορούν να προσχωρήσουν στο μπλοκ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή