Zευγάρι Αφγανών κατηγορεί Αμερικανό πεζοναύτη ότι απήγαγε το μωρό τους

H τραγική ιστορία για το πώς ένας Αμερικανός πεζοναύτης αποφάσισε να αρπάξει ένα ορφανό από τον πόλεμο του Αφγανιστάν ως ”πράξη χριστιανικής πίστης”.
Nat Castaneda via AP

Eνα νεαρό ζευγάρι Αφγανών έτρεξε μέχρι το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σφίγγοντας στα χέρια τους το κοριτσάκι τους εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων πέρυσι τον Αυγουστο.

Το μωρό είχε διασωθεί δύο χρόνια νωρίτερα από τα ερείπια ύστερα από μια επιδρομή των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην οποία σκοτώθηκαν οι γονείς και τα πέντε αδέρφια του. Μετά από μήνες σ′ ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, πήγε να ζήσει με τον ξάδερφό της και τη γυναίκα του, το νιόπαντρο ζευγάρι που πραναφέραμε. Η νέα του οικογένεια σκόπευε να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη, με τη βοήθεια του δικηγόρου του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Τζόσουα Μαστ.

Όταν οι εξουθενωμένοι Αφγανοί έφτασαν τελικά στο αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον, στα τέλη Αυγούστου 2021, ο Μαστ τους έβγαλε από τη γραμμή διεθνών αφίξεων και τους οδήγησε σε έναν επιθεωρητή, σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσαν τον περασμένο μήνα. Έμειναν άναυδοι όταν ο Μαστ παρουσίασε ένα αφγανικό διαβατήριο για το παιδί, όπως είπε το ζευγάρι. Αλλά ήταν το επίθετο που ήταν τυπωμένο στο έγγραφο που τους πάγωσε το αίμα: Μαστ.

Δεν το ήξεραν, αλλά σύντομα θα έχαναν το μωρό τους.

Αυτή είναι η τραγική ιστορία για το πώς ένας Αμερικανός πεζοναύτης αποφάσισε να αρπάξει ένα ορφανό από τον πόλεμο του Αφγανιστάν ως ”πράξη χριστιανικής πίστης” για να τη σώσει. Επιστολές, email και έγγραφα που υποβλήθηκαν σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες αποδεικνύουν ότι χρησιμοποίησε την στρατιωτική ιδιότητά του. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, προσέφυγαν σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ και στράφηκαν στα δικαστήρια για να υιοθετήσουν το μωρό, δίχως το ζευγάρι των Αφγανών που το μεγάλωσε 11.000 χιλιόμετρα μακρύτερα να έχει την παραμικρή ιδέα.

Το κοριτσάκι, πλέον 3 ½ ετών, βρίσκεται μπλεγμένο σε τουλάχιστον τέσσερις δικαστικές υποθέσεις. Το ζευγάρι Αφγανών, απελπισμένο να την πάρει πίσω, μήνυσε τον Mαστ και τη σύζυγό του, Στέφανι Μαστ. Αλλά οι Μαστ επιμένουν ότι είναι οι νόμιμοι γονείς της και ότι «ενήργησαν αξιοθαύμαστα» για να την προστατεύσουν. Ζήτησαν από ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίψει την αγωγή.

Η ιστορία έφτασε έως στα Υπουργεία Άμυνας, Δικαιοσύνης και Επικρατείας των ΗΠΑ, τα οποία υποστήριξαν ότι η απόπειρα απομάκρυνσης ενός πολίτη άλλης χώρας θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά τις στρατιωτικές και τις εξωτερικές σχέσεις των δύο χωρών. Σημαίνει επίσης ότι ένα μικρό κοριτσάκι που επέζησε από ένα βομβαρδισμό, νοσηλεύτηκε για μήνες και γλίτωσε από το χάος του Αφγανιστάν, καλείται να μοιράσει τη ζωή του ανάμεσα σε δύο οικογένειες, οι οποίες τώρα τη διεκδικούν αμφότερες.

Μόλις πέντε ημέρες αφότου έφτασαν οι Αφγανοί στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι ο Μαστ - κρατώντας χαρτιά επιμέλειας στα χέρια του - την πήρε μακριά τους.

Η Αφγανή σωριάστηκε στο πάτωμα και παρακάλεσε τον πεζοναύτη να της δώσει πίσω το μωρό της. Ο σύζυγός της είπε ότι ο Μαστ τον αποκαλούσε ”αδερφό” εδώ και μήνες, και έτσι τον παρακάλεσε να συμπεριφερθεί σαν να είναι ένας πραγματικός αδερφός, με συμπόνια. Αντ ’αυτού, το ζευγάρι των Αφγανών ισχυρίζεται στα δικαστικά έγγραφα, ότι ο Μαστ έσπρωξε τον άνδρα και πάτησε το πόδι του.

Αυτό ήταν περισσότερο από ένα χρόνο πριν. Το ζευγάρι Αφγανών δεν την έχει δει από τότε.

«Αφού την πήραν, τα δάκρυά μας δεν έχουν σταματήσει να κυλούν», είπε η γυναίκα στο Associated Press. «Αυτή τη στιγμή, οι καρδιές μας είναι ραγισμένες. Δεν έχουμε όνειρα για κανένα μέλλον χωρίς αυτήν».

Δημοφιλή