Ζευγάρια από 65 χώρες επιλέγουν την Ελλάδα για να αποκτήσουν παιδί

Η ημερίδα έχει σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορεί ο ιατρικός τουρισμός να αναπτυχθεί καλύτερα στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία του Ηνωμένου Βασιλείου
Oleg Elkov via Getty Images

Δεν υπάρχουν σύνορα για την επιθυμία των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί, και η Ελλάδα είναι μια φιλική προς αυτούς χώρα. Το νομοθετικό πλαίσιο, το χαμηλό κόστος, οι άρτιες υποδομές, το επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, αλλά και ο συνδυασμός διακοπών, καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό.

Ζευγάρια από 65 χώρες με πρόβλημα υπογονιμότητας έχουν επιλέξει την Ελλάδα, για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, ανέφερε κατά την ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Διεθούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας Κωνσταντίνος Πάντος στην ειδική ημερίδα με θέμα ”Τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα”, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο London School of Economics, στο Λονδίνο, στις 23 Νοεμβρίου.

Η ημερίδα είχε στόχο την ενδυνάμωση των επιστημονικών δεσμών και της συνεργασίας με τους Έλληνες γιατρούς που ζουν και εργάζονται στη Μ.Βρετανία προς όφελος της Ελλάδας η οποία με συντονισμένα βήματα επιχειρεί να κατακτήσει κορυφαία θέση στην ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένη αγορά υπηρεσιών υγείας

Ο στόχος για τη χώρα μας είναι να διεκδικήσει ένα αξιόλογο μερίδιο στη διεθνή αγορά ο ιατρικός τουρισμός. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η ελληνική διασπορά μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, είπε. Οι Έλληνες στο εξωτερικό αποτελούν πολύτιμο εθνικό πλεονέκτημα. Η εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να μετατραπεί το μειονέκτημα του παρελθόντος, η μετανάστευση στο εξωτερικό, σε ένα περιουσιακό στοιχείο για τη χώρα μας σήμερα, κατέληξε.

Οι Έλληνες επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να γίνουν οι πρεσβευτές της Ελλάδας και σε αυτό στοχεύει και η ημερίδα που διοργανώσαμε ανέφερε η Κική Σονίδου, ιατρός Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής με εξειδίκευση στην Καρδιολογία, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Επιστημόνων.

Ιατρικός τουρισμός: Εφικτός ο στόχος των 100.000 ταξιδιωτών-ασθενών

Στις νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται για την Ελλάδα, στη χάραξη εθνικής στρατηγικής και στη σημασία συνεργασιών και ενίσχυσης της θέσης της χώρας μας στην αγορά του Τουρισμού Υγείας αναφέρθηκε ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, ΕΛΙΤΟΥΡ, παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών, Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Παρουσίασε στο κοινό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και τόνισε την ανάγκη συστράτευσης όλων όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν στο σχεδιασμό για την ανάπτυξή της και την ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα του Τουρισμού Υγείας.

Στο σημερινό περιβάλλον, σημείωσε, με την ταχεία ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, των ιατρικών τεχνολογιών και της παράτασης του προσδόκιμου ζωής των πολιτών, είναι ευκαιρία να προωθηθεί η Ελλάδα, η μητέρα της ιατρικής επιστήμης, ως ελκυστικός προορισμός, καθώς διαθέτει όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που μπορούν να την τοποθετήσουν ψηλά στην αγορά του τουρισμού υγείας.

Ανέφερε ότι ο τουρισμός το 2018 καταγράφει αύξηση 8-9% με τις αφίξεις να αγγίζουν τα 33 εκατ. επισκεπτών και στόχος είναι -όπως είπε- η επιτυχημένη αυτή πορεία να συνεχισθεί και την επόμενη χρονιά η αύξηση να φτάσει στο 15%. «Μπροστά σε αυτή την έκρηξη επιλογής της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού, δουλεύουμε με στρατηγική και στόχο για ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο από την τουριστική πίτα», προσέθεσε ο κ. Πατούλης.

Εστιάζοντας στον τουρισμό υγείας είπε ότι ο στόχος είναι διττός. Από τη μια οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα και από την άλλη αντιστροφή της φυγής επιστημόνων και επιστροφής όσων έφυγαν. Είπε ότι ο στόχος επίσκεψης 100.000 ασθενών-ταξιδευτών σε βάθος πενταετίας είναι εφικτός με τα οφέλη να υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ. Σήμερα το ποσοστό της Ελλάδας στον ιατρικό τουρισμό είναι μόνο 3%, όταν Τουρκία, Πολωνία και Τσεχία κατέχουν 13% και το Βέλγιο 8%.

Η Ελλάδα «παράγει» πολλούς, και ιδιαίτερα καλούς, γιατρούς, οι υγειονομικές υποδομές της είναι άριστες, στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας ανταγωνίζονται τα καλύτερα νοσοκομεία στον κόσμο, εφαρμόζονται αυστηρά διεθνή πρότυπα πιστοποίησης για την υγειονομική περίθαλψη και το κόστος είναι ιδιαίτερα προσιτό σε σχέση με άλλες χώρες, τόνισε ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας: Επιπλέον η Ελλάδα είναι ένα ιδανικό μέρος για να αναζωογονηθεί ένας ασθενής από μια θεραπεία, με υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές υποδομές.

Οι ασθενείς ταξιδεύουν και αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του Ιατρικού Τουρισμού, ανέφερε κατά την ομιλία του ο Μιλτιάδης Κροκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αγειολόγος-παρεμβατικός ακτινολόγος. Προσέθεσε ότι οι ασθενείς μπορεί να ταξιδεύουν για ιατρικούς λόγους, για διακοπές και θα απαιτούν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης για χρόνια θεραπεία. Η Ελλάδα, είπε, η χώρα στην οποία γεννήθηκε η ιδέα του Ιπποκράτη, εμφανίζεται ως ο ιδανικός προορισμός, όχι μόνο επειδή προσφέρει ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, αλλά και επειδή η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός διακοπών και οι ασθενείς μπορούν να απολαύσουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή