Ζούσε για 99 χρόνια με τα ζωτικά της όργανα αντεστραμμένα

Μια πάθηση που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια.

Φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον ανακάλυψαν πως ένα από τα πτώματα στο νεκροτομείο του Πανεπιστήμιου είχε όλα τα ζωτικά όργανα σε διαφορετικές θέσεις.

Η 99χρονη Ροζ Μαρί Μπέντλεϊ πέθανε από φυσικά αίτια και το σώμα της προσφέρθηκε στην επιστήμη. Αυτό που δεν ήξερε όμως, ήταν πως έπασχε από μια πάθηση που ονομάζεται Situs Inversus ή αλλιώς ετεροταξία όπου τα ζωτικά όργανα βρίσκονται σε άλλη θέση από εκείνη που βρίσκονται συνήθως σαν αντικατοπτρισμός.

«Νομίζω οι πιθανότητες να βρεθεί και άλλος άνθρωπος σαν εκείνη είναι 1 στα 50 εκατομμύρια», δήλωσε ο καθηγητής Κάμερον Γουόκερ.

Πολλές φλέβες είτε έλειπαν είτε υπήρχαν σε ασυνήθιστα σημεία. Ο δεξιός πνεύμονας είχε μόνο δύο λοβούς αντί για τρεις και το δεξιό αίθριο της καρδιάς ήταν δύο φορές πιο μεγάλο από το κανονικό μέγεθος.

Και οι ανωμαλίες στο σώμα της δεν τελειώνουν εκεί. Το στομάχι ήταν αντί να βρίσκεται στην αριστερά πλευρά, βρισκόταν στην δεξιά. Ο σπλήνας, ήταν στα δεξιά αντί στα αριστερά και όλη η πεπτική οδός ήταν αντεστραμμένη επίσης.

Οι μεταλλάξεις αρχίζουν από νωρίς, εξηγεί ο Γουόκερ, συνήθως τις πρώτες 30-40 μέρες της εγκυμοσύνης. Και κανείς δεν ξέρει γιατί.

Η πάθηση αυτή εμφανίζεται στα 1 από τα 22.000 μωρά και πάντα συνδέεται με βαριές καρδιακές παθήσεις. Λόγω αυτών των καρδιακών ανωμαλιών, μόνο το 5-13% των παιδιών ζουν μετά την ηλικία των 5.

πηγή: CNN