The Blog

Παραδοσιακοί Κουραμπιέδες Σάμου

Στην Σάμο τις ημέρες των Χριστουγέννων η ερώτηση είναι «Θες μελομακάρονο ή κατά;» Γιατί στην Σάμο οι κουραμπιέδες ονομάζονται κατάδες είναι γεμιστοί, μεθυσμένοι με ούζο και απλά τα «σπάνε»!
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Στην Σάμο τις ημέρες των Χριστουγέννων η ερώτηση είναι «Θες μελομακάρονο ή κατά;» Γιατί στην Σάμο οι κουραμπιέδες ονομάζονται κατάδες είναι γεμιστοί, μεθυσμένοι με ούζου και απλά τα «σπάνε»!

Υλικά

640 gr. αλεύρι

120 gr. βούτυρο

110 gr. ζάχαρη

120 ml. ελαιόλαδο

120 ml. χυμό πορτοκάλι

½ κουταλάκι του γλυκού σόδα

3 κουταλιές της σούπας ούζο

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

1 κάψουλα βανιλλίνη

1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο

για την γέμιση

80 gr. σουσάμι καβουρδισμένο

120 gr. καρύδια χοντροκοπανισμένα

1½ κουταλιές της σούπας μέλι

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα και γαρίφαλα

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο Κελσίου.

Χτυπάμε το βούτυρο , το ελαιόλαδο και την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε το ξύσμα και μια κουταλιά της σούπας αλεύρι στο μείγμα του μίξερ.

Στην συνέχεια το ούζο, τον χυμό, την βανιλλίνη, το ροδόνερο και σταδιακά το αλεύρι.

Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει απο τα τοιχώματα.

Ετοιμάζουμε την γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.

Ανοίγουμε την ζύμη στον πάγκο με έναν πλάστη και κόβουμε με ένα κουπ πατ ή κρασοπότηρο στρογγυλούς δίσκους, τους οποίους γεμίζουμε με ένα κουταλάκι από την γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.

Ψήνουμε για 25-30 περίπου λεπτά στους 175ο Κελσίου.

Ραντίζουμε όσο είναι ζεστοί οι κουραμπιέδες με ροδόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.