The Blog

Τι είναι το κέικ Σαλονίκ και πώς να το φτιάξετε

Ξεφυλλίζοντας έναν παλιό, πολύ παλιό βιβλίο μαγειρικής με συνταγές του μοναδικού Νίκου Τσελεμεντέ, ανακάλυψα το κέικ Σαλονίκ, διαπίστωσα ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα κέικ κανέλας με ένα «περίεργο» όνομα Σαλονίκ.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Ξεφυλλίζοντας έναν παλιό, πολύ παλιό βιβλίο μαγειρικής με συνταγές του μοναδικού Νίκου Τσελεμεντέ, ανακάλυψα το κέικ Σαλονίκ, διαπίστωσα ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα κέικ κανέλας με ένα «περίεργο» όνομα Σαλονίκ.

Δεν γνωρίζω από τι εμπνεύστηκε ο Τσελεμεντές όταν του έδωσε αυτό το όνομα, μέσα από μια μικρή έρευνα δεν βρήκα κάτι σχετικό.

Πάραυτα δοκιμάστηκε, το αποτέλεσμα του κέικ είναι τόσο υπέροχο, με τα αρώματα της κανέλας και την γεύση του να θυμίζουν «μπουγάτσα», ίσως από εκεί να προκύπτει και το όνομα αλλά αυτό είναι μόνο η δική μου σκέψη...

ΑΠΟΔΟΣΗ: 12-14 Μερίδες

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10 λεπτά

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 45 λεπτά

ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 55 λεπτά

Υλικά

400 gr. αλεύρι φαρίνα

300 gr. ζάχαρη

200 gr. βούτυρο

310 ml. γάλα πλήρες

4 αυγά

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας κανέλα σκόνη

¾ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη

¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια ή 1 κάψουλα βανιλλίνη

1½ κουταλάκι του γλυκού baking powder

> Επιπλέον θα Χρειαστείτε

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική ψιλή

Κανέλα σκόνη

Οδηγίες

Αφήνουμε το βούτυρο και τα αυγά εκτός ψυγείου να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.

Προσθετουμε τα αυγά ολόκληρα και σταδιακά στο μείγμα.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, την βανίλια, το λεμόνι, το baking powder και 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι, τα οποία έχουμε κοσκινίσει προηγουμένως.

Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, κοσκινισμένο, εναλλάξ με το γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου.

Χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα, τοποθετούμε στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά στην λειτουργία του αέρα.

(Στα 40 λεπτά δοκιμάζουμε με ένα ξύλινο καλαμάκι αν έχει ψηθεί το κέικ.)

Ξεφορμάρουμε και ακουμπάμε το κέικ σε σχάρα.

Πασπαλίζουμε με λεπτή κρυσταλλική ζάχαρη, όπου έχουμε αναμείξει με λίγη κανέλα σκόνη.

Απολαύστε το κέικ ζεστό και κρύο, σκέτο, με γάλα ή και με ένα φλυτζάνι ελληνικό καφέ!

Διατηρούμε το κέικ σκεπασμένο καλα!

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του funky cook.