Εκθεση παρουσιάζει επιδεινωμένη «κρίση σοκολάτας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κακάο είναι ένα από τα 6 προϊόντα που η παραγωγή τους επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και την απώλεια άγριας ζωής. Το κακάο παράγεται σε χώρες ευάλωτες σε περιβαλλοντικές απειλές, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian.
Οι εν λόγω χώρες δεν είναι καλά προετοιμασμένες για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία συμβούλων Foresight Transitions. Πάνω από τα 2/3 του κακάο, του καφέ, της σόγιας, του ρυζιού, του σιταριού και του καλαμποκιού που εισήχθησαν στην ΕΕ το 2023, προήλθαν από τις χώρες αυτές.

Κακάο, σιτάρι και καλαμπόκι προέρχονται από χώρες, των οποίων η βιοποικιλότητα θεωρήθηκε μη άθικτη, σύμφωνα με την έκθεση.
«Δεν πρόκειται απλώς για αφηρημένες απειλές», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, Καμίλα Χίσλοπ. «Ήδη εκδηλώνονται με τρόπους που επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, καθώς και τη διαθεσιμότητα και την τιμή των τροφίμων για τους καταναλωτές, και μόνο επιδεινώνονται».

Η έρευνα
Οι επιστήμονες συνδύασαν τα εμπορικά δεδομένα της Eurostat με 2 κατατάξεις περιβαλλοντικής ασφάλειας, για να αξιολογήσουν το επίπεδο έκθεσης 3 βασικών τροφίμων και 3 κρίσιμων εισροών στο σύστημα τροφίμων της ΕΕ.
Οι κατατάξεις περιβαλλοντικής ασφάλειας ήταν:
– κατάταξη της κλιματικής ετοιμότητας από τον Δείκτη Παγκόσμιας Προσαρμογής Notre Dame, ο οποίος συνδυάζει την ευπάθεια μιας χώρας στις κλιματικές ζημιές με την πρόσβασή της σε οικονομική και θεσμική υποστήριξη και
– κατάταξη της βιοποικιλότητας από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία συγκρίνει την τρέχουσα αφθονία των άγριων ειδών με τα προ-σύγχρονα επίπεδα.

Το πόρισμα
Τα αποτελέσματα της έρευνας «έδειξαν» πως η πλειονότητα των εισαγωγών προερχόταν από χώρες που κατατάσσονται ως «χαμηλής-μέτριας» στην κλιματική κλίμακα και «χαμηλής-μέτριας» ή «μέτριας» στην κλίμακα βιοποικιλότητας.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά το καλαμπόκι, η ΕΕ εισήγαγε το 90% από χώρες με χαμηλή έως μέτρια κλιματική ετοιμότητα και το 67% από χώρες με μέτρια ή χαμηλότερη βιοποικιλότητα, σύμφωνα με την έκθεση.
Για το κακάο, ένα βασικό συστατικό της βιομηχανίας σοκολάτας που η Ευρώπη δεν καλλιεργεί η ίδια, η έκθεση στις εισαγωγές ήταν 96,5% για την ετοιμότητα για το κλίμα και 77% στην κλίμακα βιοποικιλότητας, σύμφωνα με την έκθεση.
Στη βιομηχανία παρουσιάζεται ήδη αύξηση στην τιμή της ζάχαρης. Το γεγονός αυτό οφείλεται εν μέρει σε ακραία καιρικά φαινόμενα , και σε ελλείψεις σε κακάο. Το μεγαλύτερο μέρος του κακάο προέρχεται από χώρες της Δυτικής Αφρικής που αντιμετωπίζουν κινδύνους για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

Η λύση
Με τα νέα αυτά δεδομένα, οι μεγάλοι κατασκευαστές σοκολάτας θα πρέπει να επενδύσουν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην προστασία της βιοποικιλότητας στις χώρες που καλλιεργούν κακάο, όπως εξηγεί η έκθεση.
«Δεν πρόκειται για πράξη αλτρουισμού ή βιώσιμης χρηματοδότησης (ESG), αλλά μάλλον για μια ζωτικής σημασίας άσκηση μείωσης του κινδύνου για τις αλυσίδες εφοδιασμού», έγραψαν οι συγγραφείς. «Η διασφάλιση ότι οι αγρότες στις αλυσίδες εφοδιασμού πληρώνονται μια δίκαιη τιμή για τα προϊόντα τους θα τους επέτρεπε να επενδύσουν στην ανθεκτικότητα των δικών τους αγροκτημάτων».
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο καφές, το ρύζι και η σόγια παρουσίαζαν συνολικά λιγότερους κινδύνους, αλλά σημειώνονται σημεία ανησυχίας. Το 10% του καφέ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έτος 2023, προήλθε από την Ουγκάντα, μια χώρα που παρουσιάζει χαμηλή ετοιμότητα για το κλίμα και χαμηλή-μέτρια ατέλεια βιοποικιλότητας, σύμφωνα με την έκθεση.
«Ο καιρός στην Ουγκάντα δεν είναι πλέον προβλέψιμος», δηλώνει ο ιδρυτής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Επιχειρήσεων Καφέ και Γεωργικών Επιχειρήσεων στην Ουγκάντα. Ο Τζόζεφ Νκάντου εξηγεί πως «Καύσωνες, παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας και ακανόνιστες βροχοπτώσεις μαραίνουν τους θάμνους καφέ μας και καταστρέφουν την παραγωγή».
Η στροφή προς πιο υγιεινές και πιο βιώσιμες δίαιτες για να μπορέσουν τα συστήματα τροφίμων να αντέξουν τα κλιματικά σοκ, φαίνεται να είναι η λύση, σύμφωνα με τον Μάρκο Σπρίνγκμαν, ερευνητή τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
(με πληροφορίες από Guardian)