Ο πόλεμος στο Ιράν δεν έχει υπερδιπλασιάσει μόνο τα κέρδη των πετρελαικών κολοσσών, φαίνεται ότι έχει ενισχύσει και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, αυξάνοντας τα κέρδη και για τους γίγαντες της αιολικής ενέργειας, καθώς οι χώρες επανεκτιμούν τον ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ενίσχυση της ενεργειακής τους ασφάλειας.
Η δανική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Vestas ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα, ότι τα κέρδη της εκτινάχθηκαν απροσδόκητα το πρώτο τρίμηνο του 2026, ενώ ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας στη Δανία, η Orsted κατέγραψε επίσης ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη το ίδιο διάστημα.
Η νορβηγική Equinor, μια απο τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της σκανδιναβικής χώρας, ανέφερε ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να δώσει ώθηση στις αποδόσεις στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας.
Ο Torgrim Reitan, οικονομικός διευθυντής της Equinor, δήλωσε στο CNBC, ότι οι παράγοντες πίσω από τη μετάβαση στην ενέργεια έχουν σαφώς μετατοπιστεί εν μέσω του πολέμου στο Ιράν, από την απαλλαγή από τον άνθρακα σε ζητήματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η αυτάρκεια και η ανεξαρτησία.
«Στην Ευρώπη, βλέπουμε ότι υπάρχει σαφώς μεγάλη δυναμική πίσω από αυτό», δήλωσε ο Reitan στο CNBC.
Η Equinor, η οποία κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2026 τα ισχυρότερα τριμηνιαία κέρδη της εδώ και τρία χρόνια, διαθέτει τρεις μεγάλες υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με το τελευταίο να αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο όταν τεθεί σε παραγωγή.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι επιπτώσεις από το ενεργειακό σοκ του πολέμου του Ιράν θα ωθήσουν τις χώρες να κατευθύνουν ακόμη περισσότερες επενδύσεις σε καθαρούς ενεργειακούς πόρους – μια τάση που πιθανότατα θα ωφελήσει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πράσινη τεχνολογία.
Ενεργειακή μετάβαση
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής Orsted, Rasmus Errboe, δήλωσε ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή επιβεβαίωσαν την ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης, τονίζοντας τον ρόλο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ειδικότερα ως βασικό στοιχείο σε αυτή τη μετατόπιση.
«Όταν εξετάζουμε τι συμβαίνει στον κόσμο, δεν υπάρχει λόγος να μην αλλάξουμε ταχύτητα στην ενεργειακή μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη. Η Ευρώπη ξοδεύει δισεκατομμύρια κάθε εβδομάδα σε εισαγωγές ορυκτών καυσίμων – αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι», υπογράμμισε.
«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια και οι άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να προσφέρουν ασφαλή, πράσινη ενέργεια και μπορούν να μειώσουν σημαντικά το συνολικό κόστος του συστήματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όταν αναπτύσσονται σε μεγάλη κλίμακα», πρόσθεσε.
Η Orsted, η οποία έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες τα τελευταία χρόνια με το αυξανόμενο κόστος και τη διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας, έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της στην Ευρώπη απ; όταν επέστρεψε στο Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος χλευάζει την αιολική ενέργεια, καθώς υποστηρίζει απροκάλυπτα τις πετρελαικές εταιρείες.
Είναι γνωστή άλλωστε η ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ νωρίτερα φέτος ότι «οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν γη και χάνουν χρήματα», ασκώντας σκληρή κριτική στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να επιταχύνουν σημαντικά τον κύκλο επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο Tancrede Fulop, ανώτερος αναλυτής μετοχών στη Morningstar υποστήριξε ότι «ενώ οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια μπορούν να ενισχύσουν το μακροπρόθεσμο επιχείρημα υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βλέπουμε ότι η σύγκρουση στο Ιράν δεν οδηγεί σε μια βραχυπρόθεσμη αλλαγή στα θεμελιώδη μεγέθη».