Η αφορμή δεν ήταν άλλη από την κρίσιμη εποχή (8 – 17 Ιουλίου) κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά που έδωσαν φέτος Πανελλήνιες εξετάσεις  υποβάλλουν τα Μηχανογραφικά δελτία για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Φερενίκη Παναγοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Δικαίου Προστασίας Δεδομένων και Βιοηθικής στο Πάντειο που από την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στο ίδιο Πανεπιστήμιo μοιράστηκε με την HuffPost Greece βασικές συμβουλές κι οδηγίες στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού δελτίου. Η ίδια μας μίλησε επίσης για το όραμά της ως πρόεδρος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου, για το πώς διαμορφώνεται η ψυχολογία του νεοεισερχόμενου φοιτητή στο Πανεπιστήμιο, αλλά και για τα διλλήματα και τα στοιχήματα που θέτει η ΑΙ με αφορμή τη νέα, ανοιχτής πρόσβασης, σχετική μονογραφία της που θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το e- Πολιτεία.

Από την Τρίτη, έως και την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025 θα είναι ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή μηχανογραφικού και παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου από τους υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ των πανελλαδικών εξετάσεων 2025. Ειδικότερα, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι θα μπορούν να μπαίνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση michanografiko.it.minedu.gov.gr με τη χρήση των προσωπικών κωδικών τους, προκειμένου να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ) και παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ).

Advertisement
Advertisement

Μεταξύ άλλων μας είπε:

Για τη στρατηγική συμπλήρωσης Μηχανογραφικού δελτίου για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση

«Η βασική μου οδηγία, η βασική μου συμβουλή είναι οι μελλοντικοί φοιτητές να επιλέξουν ένα ευρύ γνωστικό αντικείμενο σε προπτυχιακό επίπεδο και η εξειδίκευση να λάβει χώρα σε επίπεδο μεταπτυχιακού. Προτείνω ένα αντικείμενο που να ανοίγει και να μην κλείνει πόρτες. Γιατί ξέρετε κάτι; Θα το ”παντρευτούν” τέσσερα χρόνια και μετά θα πρέπει να επιλέξουν σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Η σύνταξη Μηχανογραφικού δελτίου είναι μια διαδικασία που απαιτεί στρατηγική, δηλαδή πρέπει κανείς να είναι πάρα πολύ προσεκτικός. Ποια σχολή θα επιλέξεις; Ποια σου ταιριάζει περισσότερο; Δεν είναι μόνο τα μόρια που έχει συγκεντρώσει κανείς, είναι και ποια σχολή ταιριάζει περισσότερο στη δική του ιδιοσυγκρασία, στη δική του προτίμηση. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δούμε με πολλή σοβαρότητα και τα παιδιά να συμβουλευτούν έγκυρους φορείς. Είναι κάτι το οποίο θα προδιαγράψει το μέλλον τους. Χρειάζεται πολλή προσοχή και περίσκεψη και συμβουλές καθηγητών που ξέρουν να ”διαβάσουν” το πρόγραμμα σπουδών της κάθε σχολής. Να δουν αν τους ενδιαφέρουν τα μαθήματα, να δουν τι προσφέρεται και ποια είναι απορροφησιμότητα τους από την αγορά εργασίας. Αυτές είναι βασικές παράμετροι που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους». 

Για το όραμά της ως πρόεδρος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου από την 1η Σεπτεμβρίου

«Καταρχάς να πω ότι έγινα πρόεδρος γιατί το οφείλω στη νέα γενιά. Εχουμε χρέος να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου παιδεία.  Είναι διττό λοιπόν το ζήτημα: Παροχή παιδείας υψηλού επιπέδου και στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε το πρόγραμμα σπουδών και να καταστεί το πρόγραμμα εφάμιλλο, αλλά και καλύτερο, των φημισμένων αλλοδαπών τμημάτων, Εχουμε το δυναμικό να το κάνουμε και να τονίσω ότι στο τμήμα διδάσκονται μαθήματα νομικής, οικονομικής και διοικητικής επιστήμης. Ο συμμετέχων γνωρίζει καλά Δίκιο, Οικονομία και Διοίκηση και καταλαβαίνετε ότι είναι ανάρπαστο στον εργασιακό στίβο, αρκεί να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες και αυτό έχει να κάνει με τη δεύτερη στοχοθεσία μας, την απορροφησιμότητα των φοιτητών. Στόχος μου είναι όταν αποφοιτούν τα παιδιά να μπορούν να βρίσκουν αυτόματα εργασία στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα. Άρα ο στόχος μας είναι και στοίχημά μας. Εχουμε συνάψει μνημόνια συνεργασίας με πάρα πολύ μεγάλες εταιρείες για την περίοδο μετά την αποφοίτησή των σπουδαστών. Ήδη πολλοί κάνουν πρακτική άσκηση σε μεγάλες εταιρείες.  Όλοι οι φοιτητές μας βρίσκουν επαγγελματική αποκατάσταση μετά την αποφοίτηση τους.

 Δεν επιθυμώ επαγγελματική αποκατάσταση χωρίς παιδεία υψηλού επιπέδου και στο πλαίσιο της παιδείας υψηλού επιπέδου θέλουμε και γενική και ειδική γνώση. Δυστυχώς τα παιδιά τα οποία έρχονται στο Πανεπιστήμιο στις τρεις τελευταίες τάξεις του Λυκείου δεν μαθαίνουν πολλά πράγματα γιατί εστιάζουν στις Πανελλαδικές και έχουν χάσει τη γενική παιδεία, αλλά θα τους μάθουμε πάρα πολλά πράγματα. Μεταξύ άλλων, μεθοδολογία, πώς να γράφουν μια εργασία, πώς να γράφουν ένα email. Επιθυμούμε να τους προσφέρουμε μια παιδεία υψηλού επιπέδου γενικού περιεχομένου και στη συνέχεια κάποια εξειδίκευση. Μετά το τρίτο έτος οι φοιτητές μας εξειδικεύονται – είτε σε οικονομική επιστήμη είτε σε δημόσιους θεσμούς – κι όσοι επιλέγουν την οικονομική επιστήμη μπορούν να γραφτούν και στο Οικονομικό Επιμελητήριο». 

Για το πώς διαμορφώνεται η ψυχολογία του νεοεισερχόμενου φοιτητή στο Πανεπιστήμιο

«Υπάρχει παντελής άγνοια κινδύνου και χωρίς άγνοια κινδύνου η κοινωνία μας δεν πάει μπροστά. Κι υπάρχει κι ένας ενθουσιασμός ότι θα αλλάξουν τα πάντα κι υπάρχει και αγωνία μαζί. Βλέπω ωστόσο, ένα συντηρητισμό, δεν ”βράζει το αίμα” τους, όπως το δικό μας. Η συγγραφέας Λένα Διβάνη σε μια τελετή αποφοίτησης που είχα τη χαρά να παρακολουθήσω, είπε στους τελειόφοιτους: ”Ποιος τη χάρη σας και ποιος στη μη χάρη σας γι’ αυτό που σας περιμένει”. Καταλαβαίνετε ότι τα συναισθήματα είναι μικτά. Θεωρώ ότι τα παιδιά αυτά έχουν πάρα πολλές δεξιότητες που εμείς δεν είχαμε, απλώς δεν κάνουν απλά πράγματα που εμείς κάναμε: Δεν διαβάζουν τόσο. Κάνουν άλλα πράγματα. Δεν θεωρώ ότι η νέα γενιά είναι χειρότερη από τη δική μας. Νομίζω μάλιστα ότι είναι και καλύτερη. Θα έλεγα και όλες οι νεότερες γενιές είναι καλύτερες, γι′ αυτό υπάρχει και πρόοδος, αλλά βλέπω ένα συντηρητισμό, βλέπω ότι δεν θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Συμβιβάζονται, θέλουν να βγάλουν χρήματα, έχουν αλλάξει οι στόχοι τους, οι επιθυμίες τους και αυτό με προβληματίζει λιγάκι». 

Για την τεχνητή νοημοσύνη με αφορμή τη νέα της μονογραφία

«Η νέα μονογραφία θα είναι ανοιχτής πρόσβασης και θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και στο e- Πολιτεία. Ο λόγος για μια ιστοσελίδα η οποία ουσιαστικά συντελεί στη δημοκρατικοποίηση της γνώσης. Έχει να κάνει με την εισαγωγή στη νομοθεσία της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ φωτίζει και κάποιες άλλες πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η δημοκρατία και η έρευνα. Σε αυτά θα εστιάσω από συνταγματικής απόψεως και νομίζω ότι στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και της εκπαίδευσης έχουμε πάρα πολλά να δούμε, βρισκόμαστε σε ένα εκκρεμές μεταξύ ελπίδας και φόβου και καθόμαστε κάπου προσεκτικά στη μέση. Οι φοιτητές με ρωτούν αν είναι συνταγματική η τεχνητή νοημοσύνη και τους απαντώ κάπως προκλητικά ”ναι” για να γίνει συζήτηση. Στην πραγματικότητα θεωρώ ότι είναι αντισυνταγματική η μη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, όταν μπορεί να οδηγήσει στην καταπολέμηση τόσων θανατηφόρων ασθενειών, στην ανεύρεση φαρμάκων και εμείς να λέμε ότι δεν τη χρησιμοποιούμε. Απλώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει να δούμε ποια είναι τα προβλήματα που προκύπτουν. Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τη χειραγώγηση του ανθρώπου. Θα πρέπει να βρούμε λύσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να γίνει η ζωή μας καλύτερη». 

Για το μεγαλύτερο δίλημμα που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη

«Πολλά διλλήματα θέτει αλλά ουσιαστικά ένα μεγάλο: Να τη χρησιμοποιήσουμε ή να μην χρησιμοποιήσουμε; Στην εκπαίδευση παραδείγματος χάρη τι να συμβεί; Αποχή ή αποδοχή υπό όρους; Η αποχή είναι τεχνοφοβική λύση και είναι ουτοπικό να μην χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη. ”Πέταξε πια το τζίνι”, η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει, δεν μπορούμε να πούμε στα παιδιά να μην τη χρησιμοποιούν. Πρέπει , ωστόσο, τα εργαλεία της εκπαίδευσης μέσω της τεχνητής νοημοσύνης να μην υποκαθιστούν τον δάσκαλο αλλά να τον υποβοηθούν». 

Advertisement

Και για το μεγαλύτερο στοίχημα της ανθρωπότητας σε σχέση με την ΑΙ

«Νομίζω το μεγαλύτερο στοίχημα βρίσκεται στον τομέα της Δημοκρατίας. Μ′ αυτά τα εργαλεία μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα ψηφιακό αυταρχισμό ή σε μια δημοκρατική αναβάθμιση. Είναι στο χέρι μας. Νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη  μπορεί να δημιουργήσει και να οδηγήσει την κοινωνία μας σε μια δημοκρατική αναβάθμιση. Μπορούμε να δημιουργήσουμε συνέλευση των πολιτών, μπορούμε να διαβουλευθούμε, αλλά θα πρέπει να προσέχουμε έτσι ώστε να μην αλλοιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αντιπροσωπευτικού μας πολιτεύματος». 

Ποια είναι η Φερενίκη Παναγοπούλου

Φερενίκη Παναγοπούλου – Κουτνατζή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Δικαίου Προστασίας Δεδομένων και Βιοηθικής στο Πάντειο και Δικηγόρος. Διετέλεσε επί οκτώ έτη Νομική Ελέγκτρια στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (βασικές σπουδές και μεταπτυχιακό δίπλωμα δημοσίου δικαίου), Δίκαιο και Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στο Συνταγματικό Δίκαιο και τη Βιοηθική από το Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου.

Έχει διδάξει Συνταγματικό Δίκαιο, Δίκαιο και Νέες Τεχνολογίες, Δίκαιο της Δημόσιας Υγείας, Αμερικανικό Δίκαιο και Βιοηθική στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, στη Σχολή Οικονομικών και Δικαίου του Βερολίνου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Advertisement

Βιβλία της ιδίας:

1. Die Selbstbestimmung des Patienten: Eine Untersuchung aus verfassungsrechtlicher Sicht, Duncker und Humblot Verlag, Berlin 2009, σ. 1-244.

2. Οι ιστότοποι Κοινωνικής Δικτυώσεως ως Εθνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνής Πρόκληση της Προστασίας της Ιδιωτικότητας, Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2010, σ. 1-126.

Advertisement

3. Περί της ελευθερίας των ιστολογίων (blogs), Οι νέες τεχνολογίες ως εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνής πρόκληση στην ελευθερία διαδόσεως των ιδεών. Πρόλογος: Νίκος Δήμου, Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2010, σ. 1-129.

4. Ο έλεγχος των εργαζομένων με τεχνικά μέσα: Η περίπτωση του παγκοσμίου συστήματος γεωγραφικού προσδιορισμού (GPS), Πρόλογος: Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2012, σ. 1-139.

5. Ο θεσμός του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος (whistle-blowing): Mία ηθικο-συνταγματική θεώρηση, Πρόλογος: Γεώργιος-Σταύρος I. Κούρτης, Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2016, σ. 1-150.

Advertisement

6. Η θεσμική διαδρομή της αμβλώσεως: Μια ηθικο-συνταγματική προσέγγιση, Πρόλογος: Ισμήνη Κριάρη, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2016, σ. 1-246.

Advertisement

7. Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων 679/216/Ε.Ε: Εισαγωγή και Προστασία Δικαιωμάτων, Εισαγωγή: Γιώργος Δελλής, Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα 2017, σ. 1-135.

ΠΗΓΗ: syntagmawatch.gr

Advertisement