Αναστάτωση προκάλεσε ο «πολύ ισχυρός» σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης προς Τετάρτη (01:51πμ) στον θαλάσσιο χώρο 19 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Κάσου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου και με εστιακό βάθος 64,4 χιλιομέτρων.
Προληπτικά εκδόθηκε και προειδοποίηση για τσουνάμι από το 112 ενώ μέχρι στιγμής το παρόν δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματισμούς ή σοβαρές υλικές ζημιές.
Ο σειςμός έγινε αισθητός σε όλα τα Δωδεκάνησα και στην Κρήτ, κυρίως στα Χανιά και αν και δεν έχουν ληφθεί κλήσεις από τις αρχές για προβλήματα, οχήματα της αστυνομίας κάνουν περιπολίες.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε: «Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μεγάλης δόνησης είναι ότι το εστιακό βάθος είναι τα 60 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση έφτασε απομειωμένη στην Κάσο και την Κάρπαθο και πολύ περισσότερο στην Κρήτη με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα και με τις πρώτες περιγραφές των κατοίκων να μην έχουμε κάποιες σημαντικές επιπτώσεις χωρίς βεβαίως να έχουμε πλήρη εικόνα».
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι σε αυτό το βάθος οι σεισμοί γίνονται εφάπαξ, δηλαδή γίνονται μία και έξω. Δεν έχουμε ούτε μεγάλη προσεισμική ακολουθία ούτε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, δηλαδή αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται κατά μόνας».
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπογράμμισε ότι «είναι ένας σεισμός που έγινε ουσιαστικά πάνω στο ελληνικό τόξο δηλαδή εκεί που συγκρούεται η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα». Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Κρήτη στη Ρόδο στην Κω, σε όλο το νότιο ανατολικό Αιγαίο.
Δεν συνδέεται με τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Τουρκία
Απαντώντας σε ερωτήσεις για πιθανή σύνδεση με τους σεισμούς της Σαντορίνης και της Τουρκίας ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ούτε με τους σεισμούς που έχουμε στη Σαντορίνη, είναι τελείως διαφορετικό το γεοτεκτονικό πλαίσιο και βεβαίως δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση με τον σεισμό που είχαμε στην Τουρκία. Είναι τελείως διαφορετικό το γεωδυναμικό πλαίσιο είμαστε ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο, ενώ οι σεισμοί στη Σαντορίνη είναι σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον στο ηφαιστειακό τόξο και οι σεισμοί βεβαίως στην Τουρκία είναι κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας, συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση. Θεωρώ ότι αυτός ο σεισμός δεν θα ακολουθηθεί από πλούσια μετασεισμική ακολουθία ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως προσεισμός ενός μεγαλύτερου σεισμού γιατί ακριβώς τα 60 χιλιόμετρα είναι αυτά που τον χαρακτηρίζουν. Δεν θα έχουμε ούτε προσεισμική ούτε μετασεισμική ακολουθία».
Remaining Time 0:01 Advertisement: 0:26