Η προβληματική συνύπαρξη του ΟΣΕ με την ιδιωτική πια ΤΡΑΙΝΟΣΕ φαίνεται πως έχει αντίκτυπο στους επιβάτες που χρησιμοποιούν το σιδηρόδρομο.
Με αφορμή, λοιπόν, τις μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και ακυρώσεις δρομολογίων στον προαστιακό της Αθήνας τη τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, τόσο λόγω της κακοκαιρίας όσο και τεχνικών προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση, αρκετοί επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν ζητούσαν εξηγήσεις για την έλλειψη ενημέρωσης.
Θα υπάρξει μια καθυστέρηση μέχρι την αντικατάσταση της μηχανής, οπότε και η αμαξοστοιχία θα συνεχίσει το ταξίδι της. Στο τραίνο επιβαίνουν 285 άτομα.
— TRAINOSE (@TrainoseGr) 30 Σεπτεμβρίου 2018
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημέρωνε μόνο μέσω Twitter τις καθυστερήσεις και τις ακυρώσεις δρομολογίων και όπως είναι λογικό οι περισσότεροι δεν γνώριζαν τις αλλαγές.
Τα καιρικά φαινόμενα που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή στην Αττική επηρεάζουν το δίκτυο του Προαστιακού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά και πιθανές καταργήσεις δρομολογίων.
— TRAINOSE (@TrainoseGr) 29 Σεπτεμβρίου 2018
Σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιούνται τα μεγάφωνα των σταθμών για ανακοινώσεις σχετικά με καθυστερήσεις ή ακυρώσεις δρομολογίων, η απάντηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν η εξής: «Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχει πρόσβαση στα συστήματα ενημέρωσης των σταθμών δεδομένου ότι ανήκουν στον διαχειριστή υποδομής, ΟΣΕ»
Πρόκειται μάλλον για μία παγκόσμια πρωτοτυπία αφού μία εταιρεία (η μόνη στην Ελλάδα) που πραγματοποιεί επιβατικά σιδηροδρομικά δρομολόγια δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τη μικροφωνική εγκατάσταση των σταθμών.
Φυσικά, τα μεγάφωνα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στους σταθμούς του Προαστιακού. Το σύνολο των εγκαταστάσεων στους σταθμούς ανήκει στον ΟΣΕ, πράγμα που σημαίνει ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ακόμα και αν το επιθυμεί, δεν έχει δικαίωμα να επισκευάσει ένα χαλασμένο πίνακα δρομολογίων ή ένα σπασμένο κάθισμα.
Σημειώνεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πωλήθηκε Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. Στον Σεπτέμβριο του 2017 έναντι 45 εκατ. ευρώ