Η ακραία ζέστη μας ταλαιπωρεί και μας αποδυναμώνει, αλλά το χειρότερο είναι ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία. Ζάλη, πονοκέφαλος, ναυτία, αδυναμία, ασταθές βάδισμα, κόπωση, αυξημένη αίσθηση δίψας και μυϊκές κράμπες είναι μερικά από τα συμπτώματα που παρουσιάζονται όταν ο οργανισμός μας αρχίζει να εξαντλείται λόγω υψηλής θερμοκρασίας. Σε αυτές τις κλιματικές συνθήκες η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας υγιούς σωματικής κατάστασης.
Επικοινωνήσαμε με τη διατροφολόγο κα Αλιόνα Στρατουλάτ, η οποία μας έδωσε τις κατάλληλες συμβουλές για όλα όσα πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας, τι να καταναλώσουμε και τι να αποφύγουμε για να ανταπεξέλθουμε στις συνθήκες του καύσωνα.

Τι χρειαζόμαστε
-Ενυδάτωση: Συχνά λέμε ότι η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική, αλλά την περίοδο του καύσωνα το να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες νερού είναι άκρως αναγκαίο, μια και με τη ζέστη χάνουμε από το σώμα μας ηλεκτρολύτες και υγρά. Ειδικά οι άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους ή οι αθλητές θα πρέπει να αναπληρώνουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες. Μια ιδέα για να πίνουμε περισσότερο νερό, λέει η κα Στρατουλάτ, είναι να προσθέτουμε στο ποτήρι μας δυόσμο, λεμόνι, αγγούρι ή ό,τι άλλο μας αρέσει. Έτσι, αλλάζει η γεύση και το πίνουμε πιο ευχάριστα.
-Φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά και σε κάλιο, το οποίο απομακρύνει το νάτριο από τον οργανισμό μας κι έτσι δεν κάνουμε κατακράτηση υγρών.
-Σαλάτες: Καταναλώνουμε σαλάτες στα γεύματά μας, στις οποίες προσθέτουμε λεμόνι ή πορτοκάλι, καθώς και πρωτεΐνη όπως τόνο, κοτόπουλο, φακές, ρεβύθια κλπ.

-Κρύες σούπες: Μας χορταίνουν, μας ενυδατώνουν και μας δροσίζουν.
-Χορτοφαγικά πιάτα: Καταναλώνουμε λαδερά και όσπρια, ώστε να λάβουμε τις απαραίτητες βιταμίνες για τον οργανισμό μας. Στόχος είναι, εξηγεί η διατροφολόγος, τα πιάτα που καταναλώνουμε να μας δροσίζουν και να μας θρέφουν.
-Γιαούρτι: Το γιαούρτι εκτός του ότι είναι πολύ δροσερό περιέχει κάλιο και προβιοτικά, στοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό μας.

Τι να αποφεύγουμε
Το αλκοόλ, την καφεΐνη και το τσάι: Όλα αυτά συμβάλλουν στην απώλεια περισσότερων σωματικών υγρών.
Πολύ παγωμένα νερά και ροφήματα: Γιατί μπορεί να προκαλέσουν κράμπες στο στομάχι και διάφορες γαστρικές διαταραχές.
Πικάντικα, λιπαρά και τηγανητά φαγητά: Μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση ενυδάτωσης και να οδηγήσουν τον οργανισμό σε θερμογένεση.
Αλάτι με μέτρο: Όταν το αλάτι είναι σε μεγάλες ποσότητες παρεμποδίζει τα νεφρά να λειτουργήσουν φυσιολογικά, προκαλώντας προβλήματα αφυδάτωσης στο σώμα.

Γενικές οδηγίες
Δεν παραλείπουμε τα γεύματα, αλλά επιλέγουμε συχνά και ελαφριά. Τα μεγάλα και βαριά γεύματα δημιουργούν κούραση.
Προσέχουμε την ασφάλεια των τροφίμων. Δεν τα αφήνουμε στη ζέστη για πάνω από μια ώρα γιατί αναπτύσσονται εύκολα βακτήρια και μικροοργανισμοί. Δεν τα αποθηκεύουμε, αλλά τα καταναλώνουμε την ώρα που τα μαγειρεύουμε.
Αναπληρώνουμε τους ηλεκτρολύτες που χάνονται κατά την εφίδρωση, καταναλώνοντας μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα, δημητριακά και ξηρούς καρπούς.
Προσοχή σε ηλικιωμένους και παιδιά. Ο οργανισμός τους είναι πιο αδύναμος και οι ίδιοι μπορεί να μην είναι σε θέση να ακολουθήσουν ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, κατάλληλο για συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας.