Πολλοί θεωρούν ότι τα «φυσικά» γλυκαντικά όπως το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου και το νέκταρ αγαύης είναι πιο υγιεινές εναλλακτικές από τη ζάχαρη, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εξακολουθούν να είναι πρόσθετα σάκχαρα και μπορούν να βλάψουν την υγεία όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες σύμφωνα με άρθρο των NYT.

Σύμφωνα με το BBC, o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά έντονα να μειώσουμε την ημερήσια πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων στο 5% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων (περίπου 7 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα).

Advertisement
Advertisement

Η ζάχαρη από φρούτα και λαχανικά είναι διαφορετική αναφέρει ακόμα το άρθρο των ΝΥΤ, επειδή η παρουσία φυτικών ινών επιβραδύνει την πέψη και αποτρέπει απότομες αυξήσεις σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα, τα πρόσθετα σάκχαρα προκαλούν γρήγορη άνοδο της γλυκόζης, που μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2, λιπώδη νόσο του ήπατος και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μελέτες που υποστηρίζουν ότι το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου είναι πιο υγιεινά συχνά χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία τους, και τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα. Μικρές, αξιόπιστες μελέτες δείχνουν ότι το μέλι δεν διαφέρει σημαντικά από τη ζάχαρη ή το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης όσον αφορά τη γλυκόζη, τη χοληστερόλη ή τη φλεγμονή. Τα τεχνητά γλυκαντικά και τα φυτικά υποκατάστατα όπως η στέβια βρίσκονται ακόμα υπό μελέτη για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία.

Οι ειδικοί συνιστούν να ικανοποιούμε τη γλυκιά επιθυμία με φρούτα, λαχανικά ή σκοτεινή σοκολάτα, και να χρησιμοποιούμε πρόσθετα γλυκαντικά με μέτρο, για να περιοριστεί η επιβλαβής κατανάλωση ζάχαρης

Τι να κρατήσουμε

  • Η πηγή του πρόσθετου γλυκαντικού (μέλι, σφενδάμου, αγαύη, κρυσταλλική ζάχαρη) δεν αλλάζει σημαντικά τον μεταβολικό αντίκτυπο όταν οι ποσότητες είναι ίσες.
  • Για την υγεία μετρά περισσότερο να περιορίζουμε τη συνολική πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων και να προτιμάμε ολόκληρες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
  • Αν θέλουμε γλυκιά γεύση, χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες και δίνουμε έμφαση στη διατροφή ολικής άλεσης, φρούτα/λαχανικά ολόκληρα και ισορροπία στο σύνολο της ημέρας.

ΠΗΓΗ: NYT , BBC