Όσοι από εμάς φτιάχνουμε συχνά σμούθις, η μπανάνα είναι ένα φρούτο το οποίο δεν λείπει ποτέ από το σπίτι μας. Ωστόσο όπως ανακάλυψαμε αυτή η συνήθεια μπορεί να ήταν ο λόγος για τις συχνές εισβολές από μυγάκια φρούτων στην κουζίνα μας.
Αυτά τα μικροσκοπικά έντομα λατρεύουν τις μπανάνες ειδικά τις φλούδες τους, που αποτελούν το ιδανικό μέρος για να γεννήσουν τα αυγά τους. Κι όσο οι μπανάνες ωριμάζουν πάνω στον πάγκο, δημιουργούμε άθελά μας τις τέλειες συνθήκες για να εκκολαφθούν τα αυγά και να αρχίσουν να πετούν παντού (και να απολαμβάνουν και τα υπόλοιπα φρούτα μας).
Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να καθαρίσουμε σωστά τις μπανάνες μας και ίσως έτσι να κρατήσουμε για πάντα μακριά από την κουζίνα μας έναν από τους πιο ενοχλητικούς εισβολείς.
Γιατί έχει νόημα να πλένουμε τις μπανάνες μας
Οι περισσότεροι από εμάς εστιάζουμε στο πλύσιμο φρούτων που μπορούμε να φάμε με τις φλούδες όπως τα μούρα και τα μήλα. (Μικρή παρένθεση: και οι φλούδες της μπανάνας είναι βρώσιμες). Όμως, πέρα από το θέμα των μυγών (και άλλων εντόμων που μπορεί να έχουν αφήσει αυγά στις μπανάνες), υπάρχει και άλλος ένας λόγος ανησυχίας: η φλούδα μπορεί να έχει χώμα, βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις, ακόμα και υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Ακόμη κι αν δεν σκοπεύουμε να φάμε τη φλούδα, αυτά τα βακτήρια και η βρωμιά μπορούν να μολύνουν το μέρος όπου αποθηκεύουμε τις μπανάνες ή ακόμη και το ίδιο το φρούτο, τη στιγμή που το ξεφλουδίζουμε ή το κόβουμε.
Μικρή Συμβουλή: Καλό είναι να πλένουμε όλα τα φρούτα με φλούδα, όπως αβοκάντο, πεπόνια και κολοκύθες. Έτσι μειώνουμε τις πιθανότητες να περάσουν στην ψίχα βακτήρια όπως Λιστέρια, Σαλμονέλα και E. coli, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις.
Πώς να πλύνουμε σωστά τις μπανάνες
Ευτυχώς, ο καθαρισμός τους είναι πολύ απλός.
Ξεπλένουμε τις φλούδες κάτω από δροσερό, τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα κοτσάνια, όπου μπορεί να κρύβονται βρωμιές ή αυγά εντόμων. Έπειτα, σκουπίζουμε τις μπανάνες με μία καθαρή πετσέτα ή με χαρτί κουζίνας.
Αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα σχολαστικοί (ιδίως αν σκοπεύουμε να φάμε και τις φλούδες), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα διάλυμα ξιδιού:
ανακατεύουμε 1 μέρος λευκό ξίδι με 4 μέρη νερό.
Μπορούμε είτε να τις μουλιάσουμε για λίγα λεπτά, είτε να ψεκάσουμε τις μπανάνες με το διάλυμα και να το αφήσουμε να δράσει για λίγο.
Τέλος, ξεπλένουμε πολύ καλά με δροσερό νερό και στεγνώνουμε.
Mε πληροφορίες από realsimple.com