Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε ψάρια στη λαδόκολλα με καλοκαιρινά λαχανικά.
Θα χρησιμοποιήσουμε φέτες μαγιάτικου, λιθρίνια ή μπαρμπούνια και πιπεριά τσίλι. Για να αρωματίσουμε το λάδι κλωνάρια δεντρολίβανο. Και για τα λαχανικά, τσακώνικες μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές Φλωρίνης, κρεμμυδάκια φρέσκα, ντοματίνια, μαύρες σταφίδες, φύλλα ρόκας, φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό.
Για επιδόρπιο, σορμπέ πεπόνι χωρίς ζάχαρη.
Καλή όρεξη
Ψάρια στη λαδόκολλα με καλοκαιρινά λαχανικά
Μερίδες: 4
Πρποετοιμασία: 40′
Μαγείρεμα: 30′
Υλικά
4 φέτες μαγιάτικου (πάχους περίπου 2,5 εκ.) ή 8 μικροί κέφαλοι, καθαρισμένοι (η συνταγή αυτή γίνεται και με λυθρίνια ή μπαρμπούνια όταν είναι στην εποχή τους)
1 μέτρια φρέσκια πιπεριά τσίλι, κομμένη σε λεπτές ροδέλες (ή λίγη καυτερή πιπεριά)
χυμός από 2 μικρά λεμόνια
αλάτι χοντρό, κατά προτίμηση ανθός, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για το αρωματικό λάδι
5 κλωνάρια δεντρολίβανο
100 ml ελαιόλαδο
για τα λαχανικά
2 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε φέτες πάχους 1 εκ.
3 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες πάχους 1 εκ.
4 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μέτρια καρέ
15 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
4 τρυφερά, φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
15 ελιές Καλαμών, σε φέτες
2 κ.σ. μαύρες κορινθιακές σταφίδες
10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
φύλλα από 1/4 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
10 φύλλα ρόκας, χοντροκομμένα
1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
για το αρωματικό λάδι
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 4′-5′.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 15′, να αρωματιστεί το λάδι.
για τα λαχανικά
Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Απλώνουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με το λάδι.
Ψήνουμε για 8′-10′ σε ψηλή σκάλα, μέχρι να μαλακώσουν.
Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν – Όση ώρα κρυώνουν τα λαχανικά, ετοιμάζουμε τα ψάρια.
για τα ψάρια
Αλλάζουμε τη λειτουργία του φούρνου στις αντιστάσεις και προθερμαίνουμε στους 220° C.
Απλώνουμε 2 λαδόκολλες σε μια λεία επιφάνεια. Στραγγίζουμε το λάδι και βάζουμε τα κλωνάρια δεντρολίβανου πάνω στις λαδόκολλες, μοιράζοντάς τα.
Απλώνουμε τα ψάρια (2 φέτες ή 4 μικρά ψάρια) σε κάθε λαδόκολλα πάνω στο μυρωδικό και τα αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε πάνω στο ψάρι την πιπεριά τσίλι και περιχύνουμε με το αρωματισμένο λάδι.
Κλείνουμε τις λαδόκολλες σαν πακετάκι για να μη βγει ο ατμός. Τις βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι, αλλά να είναι ζουμερό.
Ξεφουρνίζουμε και ανοίγουμε τις λαδόκολλες προσεκτικά (για να μην καούμε από τον ατμό).
για το σερβίρισμα
Κόβουμε τα ψημένα λαχανικά σε κύβους 2 εκ. και τα αδειάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα λαχανικά και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε τα ψάρια σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με τα υγρά της λαδόκολλας. Ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε τα ψάρια στη λαδόκολλα με καλοκαιρινά λαχανικά.
Tip
Τα λαχανικά τα ψήνουμε σε χοντρές ροδέλες και, αφού ψηθούν, τα κόβουμε σε κυβάκια. Έτσι, μένουν τραγανά.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #134» σε συνταγή Αστέριου Κουστούδη.
Σορμπέ πεπόνι χωρίς ζάχαρη

Μερίδες: 4-5
Προετοιμασία: 5′
Αναμονή: 7 ώρες
Υλικά
1 πεπόνι, γλυκό και ώριμο
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης
Εκτέλεση
Κόβουμε το πεπόνι σε μέτρια κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες.
Αφού παγώσει το πεπόνι, το βγάζουμε και το αφήνουμε 5′-10′, ίσα να αρχίσει να μαλακώνει λίγο κι έπειτα το αδειάζουμε στον πολυκόφτη μαζί με τον χυμό λεμονιού και το σιρόπι. Πολτοποιούμε με διακεκομμένη λειτουργία μέχρι να έχει λεία αλλά παγωμένη υφή (δεν θέλουμε να λιώσει).
Αδειάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό μπολ και το καλύπτουμε με μια μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά του. Κλείνουμε με το καπάκι του σκεύους ή με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Μετά από μισή ώρα ανοίγουμε το σκεύος, αφαιρούμε τη μεμβράνη και ανακατεύουμε με μια μεγάλη κουτάλα αρκετά καλά. Ξανακαλύπτουμε το σορμπέ με τον ίδιο τρόπο και βάζουμε στην κατάψυξη. Επαναλαμβάνουμε το ανακάτεμα άλλη μία φορά μισή ώρα μετά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες ακόμα στην κατάψυξη.
Όταν θέλουμε να σερβίρουμε το σορμπέ πεπόνι, το αφήνουμε 5′-10′ εκτός κατάψυξης, να μαλακώσει.
Αναδημοσίευση από «Ζάχαρη & Αλεύρι – τεύχος #49» σε συνταγή Παυλίνας Παπαντωνίου.