Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος, ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ”λάγανον”, μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής

Υλικά

Advertisement
Advertisement

300 γρ.νερό σε θερμοκρασία δωματίου

10 γρ.μαγιά ξηρή

1πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική

10 γρ.αλάτι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Υλικά για άλειμμα

Advertisement

2 κ. σ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ.ζάχαρη κρυσταλλική

1-σουσάμι

Advertisement

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό με την μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.

Το αφήνουμε  για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Advertisement

Όταν περάσουν τα 15 λεπτά ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και τα χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για περίπου 7-8 λεπτά. Στην αρχή χτυπάμε αργά και μετά δυναμώνουμε την ταχύτητα.

Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο λάδι και τοποθετούμε μέσα την ζύμη μας και την καλύπτουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε εκεί να διπλασιαστεί για 1:30 ώρα.

Έπειτα βγάζουμε την ζύμη από το μπολ και την κόβουμε σε 2 κομμάτια. Απλώνουμε το κάθε κομμάτι σε λαδόκολλα και το ανοίγουμε με τον πλάστη, ρίχνοντας στην επιφάνεια λίγο αλεύρι, σχηματίζοντας λαγάνες που να μην ξεπερνούν το μέγεθος των ταψιών.

Advertisement

Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το νερό με την ζάχαρη και αλείφουμε τις λαγάνες και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Κατόπιν περιμένουμε άλλα 20 λεπτά για να φουσκώσουν.

Advertisement

Μετά τα 20 λεπτά τις πιέζουμε με τα δάχτυλα για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας, τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και τέλος τις ψήνουμε για 10-15 λεπτά στους 180 βαθμούς.