Προσέχουμε τη διατροφή μας, ακολουθούμε τη βραβευμένη μεσογειακή πυραμίδα και επιλέγουμε τρόφιμα που υπόσχονται πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Γνωρίζουμε όμως πως να επωφεληθούμε στο μέγιστο από τα θρεπτικά συστατικά τους;

Η υγιεινή διατροφή δεν αφορά μόνο την επιλογή των σωστών τροφών αλλά και το πως τις καταναλώνουμε έξυπνα μεταξύ τους ώστε να μεγιστοποιήσουμε την απορρόφηση των συστατικών. Οι καλοί συνδυασμοί μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών και να κάνουν ουσιαστική διαφορά στην ποιότητα μιας δίαιτας βελτιώνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα των βασικών βιταμινών και μετάλλων.  

Advertisement
Advertisement

Μιλήσαμε με τη διατροφολόγο κα Αλιόνα Στρατουλάτ, η οποία μας είπε τέσσερα τρόφιμα που καταναλώνουμε συχνά, αλλά όχι τόσο σωστά, ώστε να κερδίσουμε στο μέγιστο τα οφέλη των θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό μας. Ποια είναι αυτά;

Ντομάτες και αβοκάντο. Ενας εξαιρετικός συνδυασμός για τη μέγιστη απορρόφηση του λυκοπενίου.  picture alliance via Getty Images

Ντομάτες με αβοκάντο

Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει την καρδιά και τα κύτταρα μας από το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι η κύρια αιτία γήρανσης. Συνήθως καταναλώνουμε τις ντομάτες ωμές, αλλά με αυτό τον τρόπο το σώμα μας δεν απορροφά πλήρως το λυκοπένιο. Χρειάζεται ένας συνδυασμός με καλά λιπαρά για τον οργανισμό, όπως είναι το αβοκάντο. Αν λοιπόν καταναλώσουμε τις ντομάτες στη σαλάτα μας μαζί με ένα αβοκάντο τότε δεκαπλασιάζουμε την απορρόφηση του λυκοπενίου.

Τα καρότα βρασμένα ή ψητά με λίγο λίπος μας προσφέρουν στο μέγιστο τη Β καροτίνη.  gbh007 via Getty Images

Καρότα με θερμότητα και λίγο λίπος

Τα καρότα περιέχουν Β καροτίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην όραση και ενισχύει το ανοσοποιητικό χαρίζοντας μας μια νεανική και λαμπερή όψη. Για να κερδίσουμε όμως τα οφέλη της καροτίνης πρέπει να καταναλώνουμε τα καρότα ζεστά, ψητά ή βραστά, συνδυασμένα με λίγο λίπος, όπως είναι το λάδι.

Ο κουρκουμάς συνδυασμένος με μαύρο πιπέρι μας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά της κουρκουμίνης.  dionisvero via Getty Images

Κουρκουμάς με μαύρο πιπέρι

Ο κουρκουμάς περιέχει την κουρκουμίνη, μια ουσία με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και παράλληλα με πολλά οφέλη για την εγκεφαλική λειτουργία. Δυστυχώς όμως η κουρκουμίνη δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό μας. Αν προσθέσουμε πιπερίνη από μαύρο πιπέρι, τότε ενισχύεται η απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2.000%.

To πράσινο τσάι με λίγες σταγόνες λεμονιού σταθεροποιεί τη βιταμίνη C και ενισχύει την απορρόφηση των κατεχινών από τον οργανισμό. mtreasure via Getty Images

 Πράσινο τσάι με λεμόνι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες και αντιοξειδωτικές ενώσεις με πολλαπλά οφέλη για την καρδιά, τον μεταβολισμό και την κυτταρική υγεία. Στίβοντας λίγο λεμόνι στο πράσινο τσάι η βιταμίνη C σταθεροποιείται και ενισχύει την απορρόφηση των κατεχινών από τον οργανισμό.