Προσέχουμε τη διατροφή μας, ακολουθούμε τη βραβευμένη μεσογειακή πυραμίδα και επιλέγουμε τρόφιμα που υπόσχονται πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Γνωρίζουμε όμως πως να επωφεληθούμε στο μέγιστο από τα θρεπτικά συστατικά τους;
Η υγιεινή διατροφή δεν αφορά μόνο την επιλογή των σωστών τροφών αλλά και το πως τις καταναλώνουμε έξυπνα μεταξύ τους ώστε να μεγιστοποιήσουμε την απορρόφηση των συστατικών. Οι καλοί συνδυασμοί μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών και να κάνουν ουσιαστική διαφορά στην ποιότητα μιας δίαιτας βελτιώνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα των βασικών βιταμινών και μετάλλων.
Μιλήσαμε με τη διατροφολόγο κα Αλιόνα Στρατουλάτ, η οποία μας είπε τέσσερα τρόφιμα που καταναλώνουμε συχνά, αλλά όχι τόσο σωστά, ώστε να κερδίσουμε στο μέγιστο τα οφέλη των θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό μας. Ποια είναι αυτά;

Ντομάτες με αβοκάντο
Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει την καρδιά και τα κύτταρα μας από το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι η κύρια αιτία γήρανσης. Συνήθως καταναλώνουμε τις ντομάτες ωμές, αλλά με αυτό τον τρόπο το σώμα μας δεν απορροφά πλήρως το λυκοπένιο. Χρειάζεται ένας συνδυασμός με καλά λιπαρά για τον οργανισμό, όπως είναι το αβοκάντο. Αν λοιπόν καταναλώσουμε τις ντομάτες στη σαλάτα μας μαζί με ένα αβοκάντο τότε δεκαπλασιάζουμε την απορρόφηση του λυκοπενίου.

Καρότα με θερμότητα και λίγο λίπος
Τα καρότα περιέχουν Β καροτίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην όραση και ενισχύει το ανοσοποιητικό χαρίζοντας μας μια νεανική και λαμπερή όψη. Για να κερδίσουμε όμως τα οφέλη της καροτίνης πρέπει να καταναλώνουμε τα καρότα ζεστά, ψητά ή βραστά, συνδυασμένα με λίγο λίπος, όπως είναι το λάδι.

Κουρκουμάς με μαύρο πιπέρι
Ο κουρκουμάς περιέχει την κουρκουμίνη, μια ουσία με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και παράλληλα με πολλά οφέλη για την εγκεφαλική λειτουργία. Δυστυχώς όμως η κουρκουμίνη δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό μας. Αν προσθέσουμε πιπερίνη από μαύρο πιπέρι, τότε ενισχύεται η απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2.000%.

Πράσινο τσάι με λεμόνι
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες και αντιοξειδωτικές ενώσεις με πολλαπλά οφέλη για την καρδιά, τον μεταβολισμό και την κυτταρική υγεία. Στίβοντας λίγο λεμόνι στο πράσινο τσάι η βιταμίνη C σταθεροποιείται και ενισχύει την απορρόφηση των κατεχινών από τον οργανισμό.