Οι πατάτες θεωρούνται το πιο ευέλικτο και προσιτό αμυλούχο λαχανικό, ενώ είναι και εξαιρετικά πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Βραστή, τηγανητή, ψητή, η πατάτα μπορεί να συνοδεύσει υπέροχα οποιαδήποτε δημιουργία μας. Ορισμένοι ωστόσο, ανάμεσα στις διάφορες γαρνιτούρες, έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία στον πουρέ.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-ylekopatates-theoroentai-kaloi-e-kakoi-edatanthrakes_gr_64a6ebc0e4b03d308d93621b

Advertisement
Advertisement

Ο πουρές πατάτας, ακριβώς όπως και η πρώτη ύλη του, επίσης ταιριάζει σε ένα σωρό πιάτα. Ένας βελούδινος, ζεστός πουρές είναι ό,τι πρέπει για τα γεύματα του χειμώνα, αλλά και για τα γιορτινά τραπέζια που μας περιμένουν τον Δεκέμβριο.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/yiati-den-prepei-na-fame-xana-patata-poe-echei-prasinisei_gr_65426fcfe4b00f9ca31e1d4c

 

Πώς όμως θα δώσουμε στον πουρέ μας αυτό το κάτι παραπάνω, που θα αναβαθμίσει τη συνταγή μας;

https://www.huffingtonpost.gr/entry/diasemoi-sef-apokaleptoen-ta-meyala-mestika-tes-teleias-yallikes-omeletas_gr_62bae5dee4b094be76a8388b&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

 Πέντε βήματα που θα αναβαθμίσουν τον πουρέ μας

1. Δεν ξεφλουδίζουμε εντελώς την πατάτα

Advertisement

Ο τέλειος πουρές απαιτεί η πατάτα μας να έχει χοντροκομμένο φλοιό και να μην την ξεφλουδίσουμε εντελώς. Αφήνουμε λίγη φλούδα καθώς πέρα από πλούσια γεύση, τα συστατικά που κρύβονται στη φλούδα της πατάτας λειτουργούν ως προστασία από την υγρασία και με αυτόν τον τρόπο η πατάτα δεν θα τραβήξει πολύ νερό κατά τον βρασμό.

Άλλωστε, η φλούδα της πατάτας περιέχει έως και 12 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το εσωτερικό. Επομένως, η εν λόγω πρακτική, πέρα από νοστιμιά και λεία υφή στον πουρέ μας, προσφέρει και πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ta-mestika-tes-patatas-yia-pentanostime-patatosalata_gr_62c6d0aae4b04516845f20f5

Advertisement

2. Βoυτάμε την πατάτα σε νερό που σιγοβράζει και όχι σε ήδη βραστό νερό

Στη συνέχεια, αφού ξεπλύνουμε τις πατάτες μας και τις ξεφλουδίσουμε εν μέρει, τις κόβουμε σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε σε νερό που σιγοβράζει.

Προσοχή: Όχι σε νερό που είναι ήδη βραστό.

Advertisement

Αφού μαλακώσουν, στραγγίζουμε καλά τις πατάτες, τις βάζουμε πίσω στο σκεύος όπου τις βράσαμε και τις πολτοποιούμε.

https://www.huffingtonpost.gr/2017/04/27/-geusi-autos-einai-o-kaluteros-tropos-gia-na-vrasete-makaronia_n_16288274.html

3. Ήρθε η ώρα για το βούτυρο

Advertisement

Βασικό συστατικό που προσδίδει στον πουρέ μας την χαρακτηριστική απίθανη γεύση είναι το βούτυρο. Γι′ αυτό και δεν το παρακάμπτουμε. Εάν φτιάχνουμε πουρέ για δύο άτομα, χρησιμοποιούμε 50 γραμμάρια αλατισμένο βούτυρο, ζωικό ή για τους Vegan φυτικό.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/poio-einai-to-pio-eyieino-voetero-kai-ta-apithana-ofele-toe-yia-ton-oryanismo_gr_6476039ae4b0047ed77d74a2

4. Μια ακόμη κρεμώδης προσθήκη που θα απογειώσει τη συνταγή

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι Vegan εναλλακτικές τους, όταν πρόκειται για τον τέλειο πουρέ, δεν σταματούν στο βούτυρο. Μια γεμάτη κουταλιά τυρί κρέμα θα τονίσει τη γεύση και θα ενισχύσει την κρεμώδη υφή του πουρέ.

Advertisement

5. Και για το τέλος μερικές… πράσινες πινελιές

Ψιλοκόβουμε λίγο σχοινόπρασο και φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε στον πουρέ μας μαζί με το τυρί κρέμα και στη συνέχεια, μεταφέρουμε όλα μας τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Χτυπάμε τον πουρέ μας σε μια ζεστή εστία, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μοιάζει με μια βελούδινη παχύρευστη λάβα, που θα αγκαλιάσει οποιοδήποτε κρέας ή άλλη τροφή έχουμε μαγειρέψει.